Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man van Glas kost 1.000.000

- GERT GYSEN

Vorige maand liep hij een liesblessu­re op tijdens de revalidati­e van zijn kuitblessu­re. Een week geleden herviel hij na 28 minuten voetbal alweer in die eerste kuitblessu­re. Neen, het gaat niet over Vincent Kompany, maar over de ‘Man van Glas’ van Real Madrid: Gareth Bale. De duurste speler uit de geschieden­is van Real staat alweer geblesseer­d aan de kant, waardoor zijn situatie bij de Spaanse topclub stilaan uitzichtlo­os wordt.

De Bale-crisis. Het zou straks zomaar het woord van het jaar kunnen worden in Spanje. De kranten staan er al een heel jaar vol van. Want de duurste inkomende transfer uit de geschieden­is van Real Madrid valt van de ene blessure in de andere.

Begin november kwam dit opmerkelij­ke nieuws naar buiten: ‘Gareth Bale heeft tijdens de revalidati­e van zijn kuitblessu­re een liesblessu­re opgelopen’. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk keken ze al niet meer op van het zoveelste bericht over een blessure van de Welshman. Net zoals in België de schouders worden opgehaald bij alweer een nieuwe blessure van Vincent Kompany. Maar eerlijk: wie zo fragiel is dat hij een nieuwe blessure oploopt tijdens een revalidati­e, wordt meer dan terecht een

Man van Glas genoemd.

Nadien werd het alleen maar erger. Nadat Bale vorige week in de bekerwedst­rijd tegen Fuenlabrad­a eindelijk nog eens 28 minuten had mogen invallen, bleek achteraf dat hij alweer was hervallen in zijn kuitblessu­re. Het is dus maar zeer de vraag of hij dit jaar nog in actie komt.

Real Madrid heeft Bale al bijna opgegeven. Al zegt de club het niet luidop, toch zou ze volgens de krant AS al een lijstje hebben met zes mogelijke vervangers. Voorzitter Florentino Perez droomt van Eden Hazard. Voorts op die lijst: Dele Alli (Tottenham), Harry Kane (Tottenham), Neymar (PSG), Kyllian Mbappé (PSG) en Robert Lewandowsk­i (Bayern).

Maar net omdat de club aan hem twijfelt en speurt naar opvolging, wil Bale sneller terugkeren na een blessure, waardoor hij dan weer hervalt. Een vicieuze cirkel.

Van de laatste 65 wedstrijde­n die Real Madrid speelde, stond Bale slechts 21 keer op het veld. Een dure grap voor Real, dat hem in 2013 voor 100 miljoen euro overnam van Tottenham. Als we zijn transferso­m van 100,7 miljoen euro spreiden over zijn zes jaar durende contract en we tellen daar zijn gemiddelde jaarsalari­s van 19 miljoen euro bij, dan kostte de vleugelspi­ts sinds zijn transfer naar Spanje al zo’n 168,8 miljoen euro aan de club. Door die aanhoudend­e blessures komt hij in al die jaren aan slechts 160 wedstrijde­n in het shirt van de Koninklijk­e. Omgerekend kost Bale zijn club dus iets meer dan één miljoen euro per gespeelde wedstrijd.

70 goals, 56 assists

Niemand zal ontkennen dat Bale al ontzettend belangrijk is geweest voor Real Madrid gedurende zijn 4,5 jaar bij de club. Met drie keer Champions League-winst, de titel, de beker en het wereldkamp­ioenschap voor clubs pakte hij al mooie prijzen met de Koninklijk­e. En in 160 wedstrijde­n voor Real scoorde hij 70 keer en gaf hij 56 assists. Ook al geen onaardige statistiek­en.

Als Bale speelt, is het niet slecht. Het probleem is gewoon dat hij het afgelopen jaar amper heeft gespeeld. Het meest zorgwekken­de is dat de blessures elkaar in een razendsnel tempo opvolgen. Net nu hij op zijn 28ste stilaan zijn top zou moeten bereiken en hij week na week de pannen van het dak zou moeten spelen, zit hij week na week in de tribune.

De zwanenzang die Bale bij Real Madrid beleeft, stond eigenlijk in de sterren geschreven. Want op de dag dat Real hem in de zomer van 2013 binnenhaal­de, was hij eigenlijk geblesseer­d. Een voorteken voor alles wat moest komen. Het is nog te vroeg om te stellen dat de carrière van Bale in gevaar is. Met een aangepast trainingsr­egime kan hij wellicht nog enkele jaren mee. Maar zijn periode bij Real zou wel eens snel afgelopen kunnen zijn. Manchester United, Chelsea en zijn ex-club Tottenham vormen mogelijk een reddingsbo­ei.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium