Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je moet meteen laten voelen dat je jezelf de beste vindt”

- THOMAS STANDAERT, KOEN VAN UYTVANGE

In minder dan twee uur leg je de 175 kilometer af van Mechelen naar Ajax. Maar hoe vlot leg je de weg echt af, als je voor 8,25 miljoen naar de top van de Eredivisie gaat? Twee exAjaciede­n, die toevallig ook bij KV Mechelen onder contract stonden/ staan, vellen hun oordeel. OudRode Duivel Tom Soetaers (200304) en Mats Rits (2011 januari 2013), ploegmaat van de duurste speler ooit van Malinwa, over hoe te overleven bij de grootste club in Nederland.

W

ees geen typische Belg

“Toen Wesley Sonck, topschutte­r in België, de kleedkamer van Ajax betrad, kreeg hij wel respect. Maar ik kwam van het rustige Roda JC.” Tom Soetaers zong het slechts één volledig seizoen uit bij Ajax, in 2003-04, en hij weet nu ook waarom. “Behalve de Hollandse bluf heb je er ook het

gevoel: Wij zijn van Amsterdam,

wij zijn de besten. Ik dacht het daar rustig aan te kijken, vanop de achtergron­d, zoals wij Belgen gewend zijn. In een kleedkamer met Pienaar, Ibrahimovi­c, Sneijder en Van der Vaart was dat de verkeerde strategie om te overleven. Daar moest je meteen laten voelen dat je jezelf de beste vindt.”

Vandaag bulkt de kleedkamer van Ajax niet van de braniescho­ppers. En toch. “Ze testen er in het begin wel hoe ver ze kunnen gaan”, zegt Mats Rits. En laat Bandé nu net een beleefde jongen zijn. “Gisteren zaten we hem allemaal berichtjes te sturen in ons groepje. Bandé had zijn gsm niet aanstaan en kon dus pas ’s avonds reageren. In plaats van ons te bedanken voor de felicitati­es, begon hij zich uitgebreid te verontschu­ldigen dat hij niet meteen had kunnen antwoorden. Typisch Bandé.”

En die moet overleven in Amsterdam? “Hij zal wel gewapend zijn voor de kleedkamer”, weet Rits. “In Mechelen hebben we ook een redelijk mondige groep, waar we elke dag wel met iets of iemand lachen.”

N

egeer het kritische publiek

Niet alleen de spelers zijn niet op hun mondje gevallen. Ook het Amsterdams­e publiek is niet snel tevreden. “Ik herinner me nog dat we tegen Feyenoord speelden en er alleen op training al 5.000 fans stonden”, zegt Soetaers. “Ze zijn heel kritisch. Toen ze floten, niet eens op mij maar op de hele ploeg, speelde ik nog meer op safe. Ik kwam op den duur het veld op met het voornemen om zo weinig mogelijk fouten te maken.

Ik moet soberder spelen, zo dacht ik. Fout. Dat is de verkeerde instelling. Ik was een speler die het, zoals Bandé, moest hebben van mijn acties. Op safe spelen, maakte net dat ik nog meer het vertrouwen verloor. Aan dat publiek mag je je niet storen.”

L eer Nederlands, in tegenstell­ing tot Zlatan

Volgens Soetaers is de aanpassing­stijd wel van tel. “Hier spreekt iedereen Frans, ginds heb je alleen Nederlands”, zegt Soetaers. “Ik heb er wel gekend die het ook niet spraken, hoor. Ibrahimovi­c sprak evenmin Nederlands, al begreep hij het wel. Voor zijn integratie zou ik Bandé toch aanraden Nederlands te leren. Ajax ziet in hem een investerin­g op langere termijn. Als hij pas over een aantal jaren wordt verkocht, moet hij zichzelf in de tussentijd wel verstaanba­ar weten te maken. Al is het maar om naar de supermarkt te kunnen gaan.”

B lijf weg van de verleiding­en (of verstop je)

Jong en geladen met poen in een metropool als Amsterdam terechtkom­en, vergt wel enige zelfdiscip­line. “Je hebt daar euh.. veel kansen om iets verkeerd te doen. Wij hielden het destijds wel rustig. Wie iets doet, moet maar zorgen dat niemand het ziet”, lacht Soetaers.

Mats Rits kent de oplossing al. “Ik heb toen bewust gekozen om niet in een gastgezin te leven. Maar voor hem wordt het heel belangrijk om ook in Amsterdam een goed gastgezin te vinden. Dat zou ik hem wel aanraden. Een gezin zoeken waar hij zich thuis voelt, zoals nu. Alles wordt hier gedaan voor hem. Dat apprecieer­t hij ook enorm. Voor de deal met Ajax was hij hier ook niet van plan om zijn eigen stekje te zoeken. Ik zit perfect waar ik nu zit, zei hij altijd. Op training merkte ik niet dat hij net een grote transfer achter de rug had. Zijn huidig gastgezin speelt daar een grote rol in. Ze houden hem rustig. Maar van nature is hij ook gewoon een heel bescheiden, normale jongen. En je hebt bij Ajax twee teammanage­rs bij wie je altijd terechtkan. De Nederlande­rs zijn heel behulpzaam. En totaal niet gierig. Dat blijkt nu ook bij de transfer...”

W

ees niet onder de indruk

Soetaers kon destijds moeilijk om met de druk, zo geeft hij nu aan. “Je rijdt over de brug, passeert een slagboom, je krijgt je eigen parkeerple­k, moet door drie deuren waar je alleen met een badge langs komt. Voor wie zoals ik van een bescheiden club komt, is dat slikken. Je voelt dat dit een grote club is, waar de druk enorm is, met een enorme concurrent­ie. Alleen al voor mijn positie had je destijds Wamberto, Sikora, Boukhari, Mitea en zelfs Van der Vaart en Sneijder. En dus wordt er op

Tom Soetaers, exinternat­ional “Ik kwam op den duur het veld op met het voornemen om zo weinig mogelijk fouten te maken. De verkeerde instelling.” Mats Rits, KV Mechelen “In Mechelen was Bandé het enige lichtpuntj­e in een moeilijk seizoen. Bij Ajax zal dat anders zijn. Daar móét je winnen.”

training al eens een schop uitgedeeld. Bandé zal ook moeten opboksen tegen Justin Kluivert. Maar hij heeft veel geld gekost. Hij zal zijn kans krijgen, al moet hij beseffen dat hij niet alles zal spelen.”

Rits beaamt. “Bij Ajax móét je elke match winnen. In Mechelen was Bandé de afgelopen maanden het enige lichtpuntj­e in een moeilijk seizoen. Iedereen is heel lovend over hem. Bij Ajax zal dat anders zijn. Als er tien miljoen wordt betaald, wordt er veel van je verwacht. Zijn speelstijl past echter bij het huis. Technisch is hij heel goed. Bandé kende geen klassieke opleiding en zal daar intensief bijgeschaa­fd worden. Maar hij is leergierig. In mijn tijd liepen Bergkamp, Frank en Ronald de Boer daar rond, nu Overmars en Van der Sar. Dat zijn grote namen met een schat aan ervaring van wie je veel kan leren. Het is de ideale club voor hem.”

 ??  ?? Mats Rits
Tom Soetaers.
Mats Rits Tom Soetaers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium