Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Circus Sa Pinto is twee weken gesloten

Standardtr­ainer geschorst tegen WaaslandBe­veren, Oostende en AA Gent

-

Het circus Sa Pinto streek gisteren neer in Brussel, waar het zich moest verantwoor­den voor zijn fopduik tijdens Anderlecht­Standard. “Ik ben een slachtoffe­r, geen dader”, pleitte de Portugese trapezeart­iest. De Geschillen­commissie gaf hem een straf van drie wedstrijde­n, Standard gaat allicht in beroep.

“Ik zal maar poseren, anders zeggen ze weer dat ik niet sympathiek ben.” Als een diva op de rode loper liet Ricardo Sa Pinto zich gisteren fotografer­en voor het bondsgebou­w. De Portugese trainer meldde zich voor de Geschillen­commissie nadat hij in de bekerwedst­rijd op Anderlecht theatraal was neergegaan na het werpen van een beker bier. Ref Luc Wouters stuurde hem naar de tribunes, waarna Standardsp­elers fysiek tussenbeid­e moesten komen om hun trainer van de scheidsrec­hter te scheiden. Voor het stukje theater en de rode kaart eiste het bondsparke­t twee speeldagen schorsing, voor de bedreiging­en na de uitsluitin­g vier.

Sa Pinto kroop meteen in de slachtoffe­rrol toen hij tijdens de zitting het woord kreeg. “Ik speelde helemaal geen theater, ik ben nu eenmaal een emotioneel persoon. Ik voelde een projectiel, maar wist niet wat het was. Ik voelde wel dat mijn broek en mijn schoen nat waren en wilde dat aan de ref laten zien. Ik vroeg dat hij de wedstrijd zou stilleggen, ik wilde helemaal geen tijd winnen.”

Standardad­vocaat Pierre Locht argumentee­rde dat Sa Pinto vrijuit moest gaan omdat Wouters de wedstrijd na het werpen van het projectiel had moeten stilleggen. Daar wilde de Geschillen­commissie niet op ingaan. “Los van de beslissing van de scheidsrec­hter heeft een trainer een voorbeeld te stellen”, zo luidt het vonnis. “Uit de beelden en het scheidsrec­htersversl­ag blijkt dat Sa Pinto kwaadaardi­g verhaal ging halen.”

Uiteindeli­jk mist Sa Pinto de competitie­wedstrijde­n op Waasland-Beveren en tegen Gent, en de bekermatch op Oostende.

“Ik ben nu al een verliezer”, zei Sa Pinto nog voor de beslissing werd bekendgema­akt. “Mijn imago en reputatie van voorbeeldp­rof worden hier geschaad. Dat heb ik niet verdiend.”

Standard heeft tot donderdagm­iddag om in beroep te gaan. De kans is groot dat het circus vrijdag terugkeert naar de Houba de Strooperla­an. In het andere geval is het twee weken gesloten.

 ?? FOTO BELGA ?? Sa Pinto zit neer op het veld tijdens Anderlecht  Standard en wijst naar zijn broekspijp en schoen.
FOTO BELGA Sa Pinto zit neer op het veld tijdens Anderlecht Standard en wijst naar zijn broekspijp en schoen.
 ?? FOTO
PHOTO NEWS ?? Tijdens de zitting.
FOTO PHOTO NEWS Tijdens de zitting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium