Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winnen of uitgeschak­eld

Telenet Giants Antwerp met de rug tegen de muur in Groningen

- PATRICK CEULEMANS

Winnen of uitgeschak­eld. Dat is in drie woorden de uitgangspo­sitie van Telenet Giants Antwerp voor de opworp vanavond in Groningen van de slotwedstr­ijd van de eerste ronde van de FIBA Europe Cup. “De tweede ronde is de ambitie”, verklaarde coach Roel Moors voor de start van het seizoen. De Giants weten meteen wat hen te doen staat tegen de Nederlands­e kampioen.

Het kan verkeren voor Telenet Giants Antwerp. Begin oktober stond het na een knappe vijf op vijf in de kwalificat­ies op één wedstrijd van de prestigieu­ze Champion League. Nu, twee maanden later, kan het Europese avontuur al voorbij zijn. Net als in die fatale laatste kwalificat­iewedstrij­d voor de Champions League bij het Poolse Rosa Radom gaan de Giants ook momenteel in de FIBA Europe Cup in money-time de mist in. Excuses zijn er niet vanavond, de fitte selectie moet na twee nederlagen op een rij in de Belgische EuroMillio­ns League (Oostende, Limburg United) en één in de FIBA Europe Cup (Le Portel) opstaan en de maat nemen van Groningen.

Het Nederlands­e basketbal is al enkele decennia, zowel op clubniveau als met de nationale ploeg, de mindere van het Belgische. Uitzonderi­ng daarop is Groningen. De Nederlands­e club heerst in eigen land, speelt voor 4.000 toeschouwe­rs en miste net als de Giants op het laatste nippertje een plaats in de Champions League, na een nederlaag tegen Estudiante­s Madrid. De voorbije twee jaar speelde Groningen kampioen en in 2017 won het ook de Nederlands­e beker en Supercup. Momenteel staat het met zeven op negen tweede in de Eredivisie, afgelopen zondag won het met 85-65 van Den Bosch. Vorige maand verloor het met slechts één puntje in de Lotto Arena. Op papier zijn Evan Bruinsma en co vanavond favoriet. Dit Groningen zou zonder problemen in de top drie van de Belgische League meedraaien.

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? Voluit er tegenaan, dat is de opdracht voor Hans Vanwijn en co vandaag in Groningen.
FOTO GOYVAERTS Voluit er tegenaan, dat is de opdracht voor Hans Vanwijn en co vandaag in Groningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium