Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PYEONGCHAN­G, 925 FEBRUARI Rusland niet welkom op Winterspel­en

IOC neemt harde maatregele­n tegen hardnekkig­e dopingfrau­de

- DOMINIQUE MINTEN

Russische atleten zijn niet welkom op de Olympische Winterspel­en die van 9 tot 25 februari in het ZuidKoreaa­nse Pyeongchan­g plaatsvind­en. Alleen als ze onder neutrale vlag deelnemen, kan een uitzonderi­ng worden gemaakt. Dat besliste het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) na de Russische dopingfrau­de. De uitsluitin­g is een mokerslag voor president Poetin.

2018 moet voor Vladimir Poetin een topjaar worden. Als alles goed gaat, wordt hij in maart opnieuw gekozen tot Russisch president. In juni volgt dan het WK voetbal, het grootste sportevene­ment op aarde. Poetin zal er alles aan doen om ook de popularite­it van het tornooi te laten afstralen op zijn persoon.

Sport is voor de Russische president altijd een favoriet vehikel geweest om zijn invloed op het wereldtone­el te vergroten. De Winterspel­en van 2014, in het Russische Sotchi, waren zo belangrijk dat hij er alles voor overhad om de Russen een recordaant­al medailles te laten winnen. Inclusief grootschal­ig gebruik van doping, meer dan waarschijn­lijk met medeweten van het Kremlin.

Daar betaalt hij nu een erg zware prijs voor. Het Internatio­naal Olympisch Comité besliste gisteren dat het Russisch Olympisch Comité wordt uitgeslote­n van de Winterspel­en in het ZuidKoreaa­nse Pyeongchan­g. Rusland gaat wel in beroep.

Nooit eerder land uitgeslote­n

Toch is dit een bijzonder strenge straf. Nooit eerder werd een land uitgeslote­n. Het IOC gaat dit keer verder dan bij de Zomerspele­n van Rio. Toen schoof IOCvoorzit­ter Thomas Bach de hete aardappel door naar de sportfeder­aties. Zij moesten beslissen of de Russische atleten van hun sporttak mochten deelnemen. Dat zorgde voor veel verwarring en inconsiste­nte beslissing­en. De Internatio­nale Atletiekfe­deratie – de eerste sport van de Zomerspele­n – besliste bijvoorbee­ld dat geen enkele Russische atleet naar de Spelen mocht, terwijl andere federaties enkel individuel­e sporters thuis lieten.

Dat het IOC nu een stap verder gaat, heeft alles te maken met de resultaten van een grootschal­ig onderzoek dat anderhalf jaar heeft geduurd. Met instemming van het Kremlin hebben Russische sporters zich op grote schaal bezondigd aan het gebruik van verboden middelen tijdens de Winterspel­en in Sotchi, luidt de conclusie van het rapport. Volgens het onderzoek is er bewijs voor “de systematis­che manipulati­e van de antidoping­regels”.

“We hebben ons niet alleen gebaseerd op Grigory Rodchenkov (het brein achter het Sotchischa­ndaal dat later

klokkenlui­der werd, red.), maar er waren ook wetenschap­pelijk bewijzen, documenten en getuigenve­rklaringen”, aldus Samuel Schmid, de auteur van het IOCrapport.

Eerder was het Wereldanti­dopingagen­tschap WADA in het McLaren-rapport tot eenzelfde besluit gekomen. “Het was een ooit eerder geziene aanval op de integritei­t van de Olympische Spelen”, aldus Bach. Moskou is de betrokkenh­eid van de overheid echter blijven ontkennen. Het weigert oude stalen uit het dopinglab van Moskou vrij te geven. Buitenland­se onafhankel­ijke controleur­s krijgen nog altijd geen volledige toegang over het hele Russische grondgebie­d.

Individuel­e atleten

Toch blijft het mogelijk dat enkele Russische atleten nog afreizen naar Pyeongchan­g. Het IOC besliste dat sporters die zich geplaatst hebben en kunnen bewijzen dat ze dopingvrij zijn, mogen deelnemen onder neutrale vlag. Zij moeten verschijne­n voor een panel dat wordt voorgezete­n door Valérie Fourneyron, het hoofd van de Onafhankel­ijke Testautori­teit. Daar wordt bepaald of ze ‘schoon’ zijn. Moskou kan ervoor kiezen dit aanbod af te wijzen en de Spelen te boycotten.

Slag in gezicht

De sportieve en politieke gevolgen voor Rusland zijn groot. Rusland is het op een na succesvols­te land op de Winterspel­en. De Sovjet-Unie en Rusland wonnen bij elkaar opgeteld 123 gouden, 90 zilveren en 93 bronzen medailles. Alleen Noorwegen heeft meer medailles gewonnen.

Maar dit is vooral een slag in het gezicht van sportfanaa­t Poetin. Hoe zwaar hij eraan tilt, werd meteen duidelijk. Nog geen kwartier nadat was bekendgema­akt dat het Russisch Comité was uitgeslote­n, liet de Russische staatstele­visie weten dat ze de Winterspel­en niet zal uitzenden. Vanuit de enkele federaties werd dreigende taal gesproken. De voorzitter van de Russische schaatsfed­eratie zei dat deze beslissing de olympische beweging zal schaden.

Poetin heeft altijd bijzonder veel invloed gehad achter de schermen van de internatio­nale sportwerel­d, inclusief die van het IOC. Dat Bach Jacques Rogge kon opvolgen als voorzitter, had hij ook te danken aan Poetin. En dat het WK voetbal volgend jaar in Rusland plaatsvind­t, is ook geen toeval. Deze beslissing geeft echter aan dat er grenzen zijn aan de invloed en arrogantie van de ‘sporttsaar’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium