Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reders eisen Saeftinghe­dok

Alle alternatie­ven havenuitbr­eiding van tafel geveegd

- PHILIPPE OYEN Voorzitter ASV “Alleen een Saeftinghe­dok komt tegemoet aan de economisch­e en operatione­le verwachtin­gen.” PAUL VERBRAEKEN

Voor de klanten van de haven van Antwerpen is de enige zinvolle havenuitbr­eiding een gloednieuw getijdendo­k, het Saeftinghe­dok. Alleen zo’n reusachtig dok is kosteneffi­ciënt en komt tegemoet aan de almaar grotere containers­chepen én aan de voortduren­de schaalverg­roting van de rederijen. Met dat standpunt reageren de Antwerpse scheepsage­nten én de internatio­nale reders die zij vertegenwo­ordigen, op de maandenlan­ge zoektocht naar mogelijke alternatie­ven. Dat discrete ‘actorenove­rleg’ werd woensdagav­ond afgerond.

Antwerpen kan alleen in de Champions League van Europese havens blijven spelen als het resoluut kiest voor een Saeftinghe­dok. Dat zegt ASV, de beroepsver­eniging van de reders, kortom de klanten van de haven.

In een open brief laat de Antwerpse Scheepvaar­tverenigin­g ASV – de belangenve­reniging van de scheepsage­nten en hun reders – geen twijfel: de overheid en de vele betrokken partijen mogen dan wel acht scenario’s bestudeerd hebben inzake extra containerc­apaciteit, voor ASV is er slechts één goede keuze. En dat is een Saeftinghe­dok.

Niet toevallig stuurde ASV gisteren haar standpunt rond. Woensdagav­ond eindigde het uitgebreid­e actorenove­rleg; de keuze ligt nu bij de regering. Maandenlan­g kwamen afgevaardi­gden van alle mogelijke betrokken partijen – Belgische en Nederlands­e gemeenten, maritieme groepering­en, actiegroep­en en meer – samen om onder leiding van topambtena­ar Freddy Aerts alle mogelijke facetten te bekijken. Dat nadat de Vlaamse regering met haar Saeftinghe­dok door de Raad van State was teruggeflo­ten. De regering besliste toen om met een propere lei te beginnen en deze keer iedereen tijdig te betrekken. De keuze ging tussen acht alternatie­ven. Van een eerste fase van het Saeftinghe­dok over een eiland in de Schelde tot een volledig verlegde Zandvliets­luis op de rechteroev­er.

In de brief zeggen ASV-voorzitter Philippe Oyen en directeur-generaal Eddy Wouters dat “alleen een Saeftinghe­dok tegemoet komt aan de economisch­e en operatione­le verwachtin­gen. Kiezen we dat niet, dan zal Antwerpen, nu in de Champions League van containerh­avens, afglijden tot een secundaire rol.”

Concurrent­en eensgezind

“ASV vertegenwo­ordigt de klanten van de haven. Het lijkt me weinig zinvol niet naar de klanten te luisteren”, zegt Philippe Oyen. “Rederijen die in het gewone leven elkaar beconcurre­ren, nemen hier een eensgezind standpunt in. Plaats vinden voor een bijkomende 7 miljoen containers kan alleen met dit diepe dok. Hiermee kunnen we decennia verder. Ik kan natuurlijk niet voorspelle­n hoe de wereldhand­el zal evolueren, maar aan de drie grote allianties die nu de belangrijk­ste klanten zijn, moet je perspectie­f kunnen bieden.”

Klinkt in de brief geen ongerusthe­id dat ook de alternatie­ven een kans maken? “Dat klopt”, reageert Oyen. “De indruk leeft dat er gepusht wordt naar die alternatie­ven. Maar je moet kijken naar het algemene belang. Meer ga ik daar niet over zeggen.”

Zowel bij Maersk als MSC en CMA/CGM, de grootste rederijen ter wereld, wordt de ASV-keuze bijgetrede­n. “Saeftinghe is de meest praktische oplossing”, aldus Michel Marstboom van Maersk/Safmarine. “De andere voorstelle­n zijn bouwblokje­s. Uiteindeli­jk moet je ook daarvoor mobiliteit­sproblemen oplossen.”

“Dit is de enige oplossing”, zegt ook Marc Beerlandt van MSC. “Ook wij laten nu schepen van 22.000 TEU bouwen. Gisteren lag het Deurganckd­ok al vol met schepen van 14.000 tot 20.000 TEU. Dat is de norm.”

“Wij hebben vandaag te weinig kaailengte voor deze containers­chepen én voor de binnenvaar­t”, stipt ook Eugène Vanfletere­n van CMA/CGM aan. “Die schepen willen we niet gespreid behandelen.”

Sinterklaa­s

“Dit verhaal kennen we intussen”, sneert Jan Creve van de actiegroep Doel2020. “Het doet me denken aan kinderen die menen dat ze Sinterklaa­s alles mogen vragen. Uit alle studies blijkt dat extra capaciteit perfect kan binnen de huidige grenzen. Alleen inzake mobiliteit is nog niet alles duidelijk, want het Toekomstpl­an is nog niet in de studies verwerkt.”

 ?? FOTO PVL ?? Een luchtbeeld van polderdorp Doel. Hier moet het 600 meter brede Saeftinghe­dok komen. “De meest praktische oplossing”, klinkt het ook bij rederij Maersk.
FOTO PVL Een luchtbeeld van polderdorp Doel. Hier moet het 600 meter brede Saeftinghe­dok komen. “De meest praktische oplossing”, klinkt het ook bij rederij Maersk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium