Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opvallend meer doden bij motorrijde­rs en voetganger­s

- BRITT PEETERS

De jaarlijkse verkeersba­rometer van Vias, het vroegere BIVV, is gebaseerd op cijfers over het aantal verkeersdo­den tijdens de eerste negen maanden van dit jaar. “In elke provincie is er een daling tegenover vorig jaar”, zegt Viaswoordv­oerder Stef Willems. “Behalve in de provincie Antwerpen.” Daar vielen 62 verkeersdo­den, twintig meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De stijging is het meest opvallend bij voetganger­s en motorrijde­rs. Bij de voetganger­s stijgt het aantal dodelijke slachtoffe­rs van twee naar elf, bij de motorrijde­rs van één naar negen. “Het aantal letselonge­vallen daalde in de provincie Antwerpen wel met 6%. Maar in vergelijki­ng met de rest van het land, waar er een zeer positieve evolutie te zien is, scoort Antwerpen slecht”, zegt Willems. Limburg scoort het best, met een daling van 14,5%.

Volgens Vias is het vinden van een verklaring voor de forse stijging in Antwerpen een onmogelijk­e opgave. “Het is niet uniek dat een provincie eruit springt, vorig jaar was dat West-Vlaanderen. De voorbije jaren bleven de cijfers van Antwerpen wel status quo”, zegt Stef Willems. Bovendien zou er geen patroon zijn dat de cijfers met elkaar verbindt. “De verkeerson­gevallen komen voor in de hele provincie, van de Kempen tot Mechelen en in de stad. Ze gebeuren zowel op secundaire wegen als op snelwegen en op alle momenten van de dag. Onder de slachtoffe­rs zijn personen van alle leeftijden.”

“Motorrijop­leiding voldoet niet”

Bij zowel voetganger­s als motorrijde­rs waren de dodelijke ongevallen vorig jaar nog gedaald. Theo Beeldens, voorzitter van Motorcycle Action Group vzw, ziet een mogelijke verklaring voor de opvallende toename dit jaar bij de opleiding van motorrijde­rs. De voorbije jaren zou die te wensen hebben overgelate­n. “De rijopleidi­ng voor motorrijde­rs zou veel frequenter herhaald moeten worden. Als motorrijde­r verlies je sowieso van een auto. Het is daarom van levensbela­ng dat je in het verkeer juist kunt handelen.”

Beeldens pleit ook voor meer sensibilis­ering rond motorrijde­rs. “Maar dit neemt niet weg dat er bij motorrijde­rs – net als bij voetganger­s en fietsers – een te grote trots heerst. Een motorrijde­r kruipt overal tussen en denkt te snel dat hij voorrang heeft. Die mentalitei­t moet veranderen.”

De motoroplei­dingen die mobiliteit­sorganisat­ie VAB aanbiedt, zijn volgens woordvoerd­er Maarten Matienko wel voldoende. “De opleiding werd de laatste jaren zelfs verstrengd”, zegt hij. “Maar het is niet altijd verplicht om een opleiding te volgen.” Bestuurder­s die bijvoorbee­ld hun rijbewijs B be- haalden voor 1988, mogen met eender welke motorfiets zo de baan op. Al is die regel volgens Matienko geen rechtstree­kse oorzaak van de huidige slechte cijfers. “Want die wetgeving bestaat al jaren. Feit is wel dat de motor nu frequenter gebruikt wordt. Hetzelfde met voetganger­s: meer mensen betekent ook meer ongevallen.”

Ook verkeersde­skundige Dirk Lauwers (UA) heeft geen waterdicht­e verklaring voor de stijging. “De provincie Antwerpen deed het de laatste jaren goed, dus het is zeker mogelijk dat we gewoon te maken hebben met een slecht jaar. Anderzijds zijn er in Antwerpen wel meer risicovoll­e factoren die het verkeer onveilig maken, waaronder meer files en meer werfverkee­r. De zorg voor fietsers en voetganger­s blijft een prioriteit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium