Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duo riskeert vijf jaar cel

Antwerpena­ar dreigde via audioboods­chap met grote aanslagen in België

- THEO DERKINDERE­N

Een man uit Antwerpen die aankondigd­e dat er aanslagen zouden volgen op scholen en ziekenhuiz­en in ons land, riskeert een celstraf van vijf jaar. De man daagde niet op voor zijn proces. Hij zou op dit moment in Syrië zitten.

De hele zaak startte nadat jihadexper­t Montasser AlDe’emeh een geluidsopn­ame in handen kreeg met de stem van Abdellah Nouamane uit Antwerpen. De man, die altijd op het Kiel had gewoond en de strijdersn­aam Abu Jihad Al Belgiki had aangenomen, bleek lid te zijn van terreurgro­ep IS. In de audioboods­chap was te horen dat er aanvallen en aanslagen zouden volgen in ons land. “Alles gaat de lucht in vliegen. We zullen scholen en ziekenhuiz­en aanvallen. Vrouwen en kinderen zullen niet gespaard worden. Binnenkort zijn we in Europa.” De niet mis te verstane woorden zorgden voor heel wat opschuddin­g en er werden extra veiligheid­smaatregel­en getroffen.

Schotwonde en stoma

Het bericht werd naar Montasser gestuurd via berichtens­ervice WhatsApp. De afzender bleek de berichten verstuurd te hebben met een Amerikaans nummer dat eerder in een onderzoek opdook en kon gelinkt worden aan Abdelmalek Boutalliss uit Kortrijk. Die stond ervoor bekend om jongeren te ronselen voor de strijd in Syrië. Alles wees erop dat hij de audioboods­chap van Abdellah had doorgestuu­rd naar Montasser om angst en paniek te zaaien.

De moeder van de Antwerpena­ar werd ondervraag­d, maar zij had geen contact meer met haar zoon. Wel wist ze dat Abdellah tijdens de oorlog in de buik was geschoten en sindsdien een stoma had.

Dat Abdellah gewond was geraakt en bovendien ook gehuwd, baarde het federaal parket grote zorgen. “Uit een afgeluiste­rd telefoonge­sprek bleek dat hij bereid was om naar het paradijs te gaan. Omdat hij gehuwd was en niets meer te verliezen had, moesten we ons daar zorgen om maken. We konden niet uitsluiten dat hij in staat was om zelf een aanslag te plegen”, aldus Jan Kerkhofs van het federaal parket.

Zelfmoorda­anslag

Nog volgens Kerkhofs is de andere beklaagde, Abdelmalek Boutalliss, mogelijk omgekomen bij een zelfmoorda­anslag. “Hij zou zich hebben opgeblazen in de buurt van een Amerikaans konvooi. Maar omdat we daar geen officiële documenten van bezitten, hebben we hem ook gedagvaard. Het zou niet de eerste keer zijn dat een overlijden van een Syriëstrij­der in scène wordt gezet.”

Omdat ze deel uitmaakten van terreurgro­ep IS en omdat ze dreigden met aanslagen in ons land, werd er vijf jaar cel geëist tegen de twee mannen. Het vonnis valt begin januari.

 ?? FOTO RR ?? Antwerpena­ar Abdellah Nouamane, een van de twee Syriëstrij­ders, stuurde zijn kat naar het proces. Hij zou nog in Syrië zitten.
FOTO RR Antwerpena­ar Abdellah Nouamane, een van de twee Syriëstrij­ders, stuurde zijn kat naar het proces. Hij zou nog in Syrië zitten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium