Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook reserviste­n de straat op

Burgers met fulltime job lopen vanaf april mee in patrouille­s op openbare weg

-

Vanaf april hoopt het leger voor het eerst nieuwe reserviste­n in te zetten voor Operatie Vigilant Guardian (OVG), zeg maar de straatpatr­ouilles. Gisteren werden de eersten van die operatione­le reserviste­n voorgestel­d .

Bijna een kwarteeuw na het opschorten van de verplichte legerdiens­t heeft het leger nog steeds reserviste­n ofte gewezen dienstplic­htigen. Maar die verdwijnen stilaan. Om daar wat aan te doen, werd al in 2001 een nieuwe reserve gelanceerd: vrijwillig­ers die via (weekend)cursussen en oefeningen militaire ervaring opbouwen.

Tot dusver is dat een vrij moeizaam proces. De jongste hervorming­snota van het leger wil nu echt werk maken van die nieuwe reserve. Een van de pistes is een

van 600 operatione­le reserviste­n die, gespreid over vijf gevechtsba­taljons, elk een aparte reservecom­pagnie zullen vormen. Die reserviste­n zullen uiteindeli­jk meedraaien in de straatpatr­ouilles.

In mei startte een proefproje­ct bij het 12de/13de Liniebatal­jon in Spa. Gisteren stelde generaalma­joor Marc Thys, commandant van de landcompon­ent, in het ijzig koude kamp van Elsenborn de eerste resultaten voor. “Onbekend is onbemind”, reageert de generaal op de kritiek dat de

pool nieuwe reserve maar met mondjesmaa­t groeit. “We moeten meer naar buiten komen. We kregen voor dit pilootproj­ect een zeventigta­l kandidaten waarvan er hier veertig aan de oefening deelnemen. Wegens hun burgerbero­ep kan uiteraard niet iedereen zich vrijmaken.”

“Deze oefening is al hun vierde trainingsp­eriode. Bedoeling is om hen vanaf april in te zetten in de straatpatr­ouilles. Wellicht zal het gaan om twee secties van acht man. Telkens voor een korte tijd. Daartoe hebben ze dezelfde opleiding gekregen van veertien weken, zoals elke infanteris­t.”

“Vorig jaar hebben we honderd reserviste­nfuncties opengestel­d en kregen we 83 kandidaten. Volgend jaar worden er 160 opengestel­d. Mensen in openbare dienst kunnen gemakkelij­ker aan een rappel meedoen. Maar we willen ook de privésecto­r overtuigen.”

Bij de nieuwe reserviste­n ook de 25-jarige Antwerpena­ar Nicolaas Van Uffelen, afgestudee­rd aan de KULeuven, financieel auditor in Brussel én ... reserve-onderluite­nant. “Mijn vader was reservist en ik voelde me altijd al aangetrokk­en tot defensie. Maar niet om er mijn beroep van te maken. Toen ik drie jaar geleden las over de nieuwe reserve leek me dat wél iets voor mij. Ik heb me ingeschrev­en bij het rekruterin­gskantoor op de Antwerpse Belgiëlei. Intussen ben ik al een tijdlang ingedeeld bij het provinciec­ommando van Antwerpen. De voorbije twee jaar deed ik telkens een tiental dagen oefeningen, zowel op het terrein als in het kader van rampenbest­rijding. Dit jaar kom ik al op zo’n 22 trainingsd­agen. Hier in Elsenborn gaat het om het halen van de kwalificat­ie van infanteris­t met nachtoefen­ingen, kaartlezen, schieten en meer.

De Antwerpse provinciec­ommandant, kolonel Paul Haccuria, volgt met meer dan gewone belangstel­ling het experiment. Door de haven heeft hij 44 reserviste­n. Zestien daarvan zijn van de nieuwe reserve. “Toen ik hoorde van het proefproje­ct in Spa heb ik meteen contact gezocht om er ook reserviste­n van hier bij te betrekken. Na de rampenoefe­ningen hier is dat voor hen toch een mooie afwisselin­g met de wat avontuurli­jkere kant van het militair zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium