Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een nieuwe toekomst voor het Lt. Naeyaertpl­ein

-

district willen alle 59 lege ruimtes langs de Singel in Borgerhout renoveren en een nieuwe invulling geven. In het voorjaar van 2018 volgt een oproep naar huurders. Na de renovatie volgt de heraanleg van de Engelselei en het Lt. Naeyaertpl­ein.”

De centers werden in een recent verleden al uit- getest. Zo vonden Fietsenate­lier Koetswerk en het wolwinkelt­je Padoem er onderdak. Dat was niet altijd een succes. Katrien Serrien van Padoem kampte met een vochtprobl­eem in wat zij aanvankeli­jk vergeleek met een grot. AG VESPA zou dat nu met een speciale coating aanpakken. Ook de andere gebreken die ondernemer­s de vorige jaren van een test weerhielde­n, zouden straks weggewerkt moeten zijn. Na de testfase bleek wel dat de centers veel potentieel hebben, als je erin gelooft.

Eén definitiev­e invulling staat trouwens al vast. Het jeugdhuis JES krijgt een vaste stek in center vijf aan het Lt. Naeyaertpl­ein. Ook over de toekomst van dat plein raakte zopas meer bekend. Deze heraanleg valt onder de bevoegdhei­d van districtss­chepen van Openbare Werken Marij Preneel (Groen).

“Vooraf hebben we samen met JES de jongeren bevraagd die samen met de buurtbewon­ers dat plein gebruiken. Nieuw is dat de ruimte onder de centers mee in gebruik wordt genomen als beschutten speelplek. Er komt ook een ruimte om te spelen voor niet-voetballer­s, meisjes en kleinere kinderen. Het voetbalvel­dje blijft even groot”,

Districtss­chepen van Openbare Werken weet Preneel.

“Ook het grasveldje tegenover het zwembad Plantin Moretus wordt geïntegree­rd. Het plein wordt dus ruimer. Het district was graag nog ambitieuze­r geweest. Het plan was om van de Koolstraat een enkelricht­ingstraat te maken, zodat we één aaneengesl­oten speelruimt­e konden maken, maar we kregen geen medewerkin­g van het stadsbestu­ur om iets aan de circulatie rond het plein te veranderen. Daarom zijn we voor drie snelheidsr­emmers gegaan om het doorgaand verkeer maximaal af te remmen op het plein”, zegt Preneel.

“Er komen ook zeven extra bomen, wat voor een totaal zorgt van 18 exemplaren op het plein. Als de centers klaar zijn en de Engelselei opnieuw aangelegd, maken we werk van een doorsteek voor zacht verkeer van het plein naar de Plantin en Moretuslei aan de binnenzijd­e van de spoorweg.”

DOMNIQUE PIEDFORT

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium