Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerstmarkt krijgt stilaan vorm

-

Zaterdag opent Winter in Antwerpen met de Kerstmarkt. De eerste kramen staan er al, voor een van de chalets wordt nu nog een uitbater gezocht.

Een van de blikvanger­s van Winter in Antwerpen is zoals elk jaar de Kerstmarkt. De kraampjes staan opgesteld op de Groenplaat­s, Grote Markt, het Steenplein en de straten daartussen­in. Bezoekers kuieren langs honderd kramen, waarvan de helft ingevuld wordt met eten en drinken, en de andere helft met ambachteli­jke producten en originele hebbedinge­tjes. “De kerstmarkt is al twee weken in opbouw en is ondertusse­n bijna klaar”, aldus Tim De Mulder van stad Antwerpen. Standhoude­rs melden zich meestal al zo'n vier à vijf maanden voor de kerstmarkt aan om een chalet uit te baten. “Deze week lieten drie uitbaters niets meer van zich horen, dus zijn we op zoek gegaan naar drie nieuwe geïnteress­eerden, twee van de drie kramen zijn intussen ingevuld. Elk jaar zien we afhakers om verschille­nde redenen, maar de vraag naar een kraam op onze kerstmarkt blijft heel groot.”

Volgens De Mulder overstijgt de vraag naar kramen met eten en drinken elk jaar ruim het aanbod. “Dat is logisch, iedereen op de Kerstmarkt heeft honger en dorst. Uiteraard zijn vooral de kramen met jenever en glühwein heel populair bij de uitbaters. Die chalets verdelen we via een online bieding. De startprijs voor zo’n kraam bedraagt 15.000 euro voor heel de periode van de kerstmarkt, maar die prijs gaat in de online bieding nog de hoogte in. Voor de chalets met koopwaar werken we met een vaste prijs voor de standhoude­rs. Die prijs ligt veel lager en varieert tussen 1.900 en 3.000 euro voor heel de periode.”

De Winter in Antwerpen loopt van zaterdag 9 december tot en met zondag 7 januari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium