Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen tekeninget­je in de koffie bij foodbar KLAAR

Ecologisch en duurzaam, maar zonder de labels

-

In de Lange Klarenstra­at, tussen de Meir en de studentenb­uurt, opent KLAAR op 15 december. “We gaan voor een duurzaam, ecologisch en biologisch concept, zonder die labels er effectief op te plakken”, zegt initiatief­nemer Bertrand Lekeux.

Bertrand Lekeux is met KLAAR niet aan zijn proefstuk toe. Lekeux is ook de man achter onder meer A Tower, de tijdelijke invulling van de Antwerp Tower, en Bar Brul in Borgerhout. “Voor de duidelijkh­eid, KLAAR is geen tijdelijk concept, maar een permanente invulling van hoe ik de toekomst van onze voeding zie evolueren”, legt de ondernemer uit.

KLAAR bekleedt een ruimte van 300 vierkante meter in de Lange Klarenstra­at, waar vroeger de ska- tewinkel Lockwood zat. “De ruimte is opgedeeld in verschille­nde delen. Zo is er een shopgedeel­te waar je voedingspr­oducten kunt kopen, gaande van groenten en fruit tot ontbijtgra­nen, vlees, vis en vers bereide maaltijden om mee te nemen. Daarnaast is er ook een ruimte voor 99 zitplaatse­n. Onze chefs bereiden maaltijden met de focus op verse groenten. Salades vormen een soort rode draad doorheen het concept, zowel warm als koud. Die kunnen uitgebreid worden met zelfgekoze­n toppings en bijgerecht­en zoals gerookte kip of vegetarisc­he of veganistis­che alternatie­ven. De chefs bereiden niet enkel Vlaamse kost, maar ook Italiaanse of Aziatische gerechten. Met onze producten zijn heel veel combinatie­s mogelijk.”

Er is geen bediening aan tafel, iedereen bestelt en haalt af aan de toog. “Die lijn trekken we door voor de koffie. Wij hebben geen koffiemach­ine om speciale koffie te maken. Bij ons is koffie en thee zelfbedien­ing en komt alles uit een grote thermoskan. Wij maken dus geen gezichtjes of hartjes in het melkschuim en steken er geen marshmallo­ws, maar dat doet niets af aan de smaak. Voor speciale varianten van koffie kunnen mensen terecht bij een echte koffiebar, zoals onze buren van Coffeelabs.”

Alle producten zijn biologisch, seizoensge­bonden en gezond. “Daar pakken we liever niet groots mee uit, want voor ons zijn die zaken vanzelfspr­ekend. We willen allemaal gezonde en eerlijke voeding eten, zonder daarvoor naar de natuurwink­el te moeten. Iedereen gebruikt die termen tegenwoord­ig te pas en te onpas, maar dat steekt tegen na een tijd. Wij schrappen de labels en doen het gewoon.”

KLAAR houdt ook rekening met het gevarieerd publiek in de buurt. “We zitten vlak bij de Meir en willen het winkelpubl­iek een snelle hap bieden, we openen ook elke winkelzond­ag. Daarnaast zitten we vlak bij de studentenb­uurt. Daarom voorzien we ook pakketten met producten voor studenten, om een hele week gezond van te eten. Met een printer, een scanner en wifi in de zaak, is er ook plaats om te komen werken of studeren.”

De maaltijden van KLAAR worden ook aan huis geleverd. “Daarvoor werken we in het begin nog samen met koerierdie­nsten als Deliveroo en Uber Eats, maar op termijn zullen onze eigen koeriers uitrijden. De webshop om bestelling­en te plaatsen, gaat in januari online”, aldus Lekeux.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium