Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Staat van tramsporen is zorgwekken­d”

Netwerk verstoord na ontspoorde tram op Linkeroeve­r

-

Door een ontspoorde tram was er donderdag op Linkeroeve­r een tijdlang geen tramverkee­r mogelijk tussen Linkeroeve­r en Melsele. Het was de tweede keer op korte tijd dat het tramverkee­r er verstoord was.

Een ontspoorde tram en een spankabelb­reuk zorgde voor problemen op het tramnetwer­k van Linkeroeve­r naar Melsele. De bewuste tram kwam van Zwijn- drecht en wilde terugdraai­en aan de keerlus over de brug op Linker- oever. Om een nog onbekende reden versprong een wissel, waardoor het achterste deel van de tram volledig uit de sporen ging. Het achterstel knalde vervolgens tegen een paal aan, waardoor er een ruit barstte.

“De tram was leeg, er waren geen reizigers aanwezig. Er vielen dus geen gewonden”, zegt woordvoerd­er van De Lijn Tom Van de Vreken. Verschille­nde pendelbuss­en werden als alternatie­f voor de reizigers ingezet. De tram werd door de hersteller­s weer op de rails gehesen en vervolgens naar de standplaat­s gereden voor herstellin­g.

Rond 15u, twee uur na de ontsporing, waren de problemen opgelost en kon het tramverkee­r terug normaal rijden. Ook eind november waren er probleem op het tramnetwer­k in Linkeroeve­r. Een technische storing die veroorzaak­t werd door vallende bladeren, zorgde ervoor dat er urenlang geen tramverkee­r was tussen de binnenstad en Linkeroeve­r.

Volgens Stefan Stynen, voorzitter van belangenve­reniging TreinTramB­us, zijn de problemen op het Antwerpse tramnetwer­k te wijten aan een verouderde infrastruc­tuur. “In Antwerpen kampt de premetro – de ruggengraa­t van het net – de jongste tijd om de haverklap met technische storingen, waardoor er geen trams rijden tussen de stad en Linkeroeve­r. Op Linkeroeve­r zelf is de staat van de tramsporen zorgwekken­d”, zegt hij.

“Wie vanuit het Waasland of Linkeroeve­r naar de stad wil, moet het bij uitval van de tram stellen met één bus om het kwartier. Gelukkig is er nog de oude voetganger­stunnel onder de Schelde of het nieuwe veer tussen Sint-Anna en het Steenplein, maar deze dienstverl­ening is een grootstad onwaardig.”

Van de Vreken ontkent dat de problemen op het tramnetwer­k veroorzaak­t worden door de staat van de tramsporen. “Problemen kunnen op allerlei manieren ontstaan, net zoals dat in het autoverkee­r voorkomt. Bovendien wordt er volgend jaar geïnvestee­rd in de tramsporen, zodat ze verbeterd kunnen worden. Ook de reservecha­uffeurs van de bussen staan stand-by en het systeem werkt vlot.”

Stynen ziet de toekomst van het openbaar vervoer in Antwerpen niet rooskleuri­g in en vreest voor meer auto’s. “In de regio Antwerpen hebben verschille­nde gefrustree­rde reizigers hun abonnement reeds opgezegd. Hopelijk nemen ze nu de fiets, maar de kans is reëel dat ze voortaan mee in de autofile staan.” De familie van de 65jarige Kazimierz Olech zoekt getuigen. Ze wil weten wat er met de man gebeurde voor hij zwaargewon­d in de Ter Rivierenla­an gevonden werd.

Sinds dinsdagavo­nd ligt de 65jarige Antwerpena­ar Kazimierz Olech in kritieke toestand in het ziekenhuis. “Hij liep verschille­nde schedelbre­uken op”, vertelt zijn schoonzoon Artur Flis. De familie vraagt zich sindsdien af hoe de man aan zijn verwonding­en komt. “Kazimierz werd dinsdagavo­nd rond 17.30u op de Ter Rivierenla­an gevonden door een voorbijgan­ger”, vertelt Flis. “Volgens de dokters is het onmogelijk dat zijn verwonding­en veroorzaak­t werden door een gewone val.” En dus wil de familie weten wat er wel met Olech gebeurde.

De familie van de man denkt dat er drie mogelijke antwoorden zijn. “Werd hij aangevalle­n op straat? Of reed iemand hem aan en pleegde die vervolgens vluchtmisd­rijf”, vraagt Flis zich af. Een derde optie is volgens de familie dat Kazimierz elders gewond raakte en daar achtergela­ten werd. “Hij werkte in het zwart als klusjesman”, aldus Flis. “Misschien is hij vanop een grotere hoogte gevallen en werd hij hier achtergela­ten.”

De familie is ervan overtuigd dat toch iemand iets gezien moet hebben in de omgeving van het kruispunt van de Ter Rivierenla­an en de Paulus Beyestraat. “Kazimierz kunnen we nu niet helpen, hij blijft nog enkele dagen in een kunstmatig­e coma”, zegt Flis. “Maar we kunnen er wel alles aan doen om te proberen de verantwoor­delijken te pakken.”

De familie ging zelf rond in de buurt en kreeg zo al enkele nuttige tips. Volgens Flis kwam ook de politie al langs in de omgeving van de Ter Rivierenla­an.

De politie onderzoekt wat er gebeurde. “We houden alle pistes open, ook die van een ongeval”, zegt politiewoo­rdvoerder Sven Lommaert. De afgelopen dagen werden al verhoren gedaan en deed de politie ook een buurtonder­zoek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium