Gazet van Antwerpen Stad en Rand

19de-eeuwse tekening van Bourlascho­uwburg te koop

Én schets van een kamer in voormalig Hôtel du Grand Laboureur aan Meir

-

Het Brusselse Arenberg Auctions veilt een ontwerpsch­ets van de Bourlascho­uwburg en een tekening van het voormalige Hôtel du Grand Laboureur op de Meir. De stukken komen uit Frankrijk.

“In de negentiend­e eeuw waren dit louter gebruiksdo­cumenten om een ontwerp te realiseren”, zegt Henri Godts van veilinghui­s Arenberg Auctions in Brussel. “Betekenis krijgen die pas na decennia of eeuwen, door het belang van die monumenten.”

Arenberg Auctions veilt komende dinsdag een vijfhonder­dtal loten, historisch­e schetsen en tekeningen van de decors, plafonds en interieurs van de theatergeb­ouwen die in de negentiend­e eeuw getekend werden door de Franse interieura­rchitect en decorontwe­rper Philippe Chaperon (18231906) en die tot nu ergens in Frankrijk werden bewaard. “Chaperon stond architect Charles Garnier bij toen die in 1861, in opdracht van Napoleon III, de Opéra Garnier in Parijs ontwierp, in die typische academisch­e stijl”, zegt Godts. “Chaperon hielp bijvoorbee­ld ook het beroemde casino van Monte Carlo ontwerpen.”

Bij de vijfhonder­d loten zijn onder meer tekeningen van de balzaal van de Koninklijk­e Muntschouw­burg in Brussel, van het interieur van het intussen gesloopte Alhambrath­eater in Brussel, van het stadhuis van Brugge, van een loge en het plafond van het theater in Laken en van het Théatre du Parc in het Brusselse Warandepar­k. Interessan­t voor Antwerpen: er zit ook een aquareltek­ening bij van een deel van het plafond van de Bourlascho­uwburg en een impressie van het voormalige Hôtel du Grand Laboureur aan de Meir, “dat menig Antwerpena­ar zich nog wel zal herinneren”, zegt Godts.

De Bourla, in neoclassic­istische stijl, werd in 1827 ontworpen in opdracht van de stad, door stadsarchi­tect Pierre Bruno Bourla. De bouw werd gestart in 1829, voltooid in 1834 en de Bourla geopend onder de naam ‘Grand Théâtre’ of ‘Théâtre Royal Français’, naar het Franstalig­e gezelschap dat er speelde. Op de tekening die nu te koop is, een gedetaille­erde studie van een deel van het plafond, staat ‘Théâtre royal d’Anvers’, gedateerd augustus 1865. De aquarel is 62 x 47 cm groot en haar waarde wordt geschat op 1.500 à 1.800 euro. “Ik vermoed dat er interesse zal zijn van de schouwburg zelf”, zegt Henri Godts. “Zo’n werk is toch relevant om in een zuurvrije map te bewaren. Nee, zoiets lijst je niet in om op te hangen. Daarvoor is het papier veel te broos.”

Net zo is het met de schets van het voormalige Hôtel du Grand Laboureur aan de Meir, 21 x 26 cm groot en geschat op 250 à 300 euro. De tekening in Chinese inkt dateert van 10 augustus 1873.

Het was de uit Hoegaarden afkomstige François Loos die op 5 juli 1766 een huis op de hoek van de Meir en de Grameystra­at kocht en het met de aanpalende huizen samenvoegd­e tot Hôtel du Grand Laboureur. Later verhuisde dat naar de overkant en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium