Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Manchetkno­pen van ’t Stad

Diamanthan­delaar David Gotlib brengt luxueuze lijn met diamanten op de markt

-

David Gotlib kreeg het handelen in diamanten met de paplepel ingegoten. Hij hunkerde echter naar een bijkomende creatieve bezigheid. Met Oh My Got brengt hij luxueuze manchetkno­pen op de markt, van A tot Z vervaardig­d in Antwerpen.

Een kikker, rode lippen, een bliksemsch­icht en een fles champagne. Het zijn maar enkele van de gewaagde ontwerpen uit Davids collectie manchetkno­pen. “Want ook mannen verdienen luxueuze sieraden”, meent hij.

We bellen de ondernemer terwijl hij in Moskou verblijft om diamanten aan te kopen. Al achttien jaar lang is hij diamanthan­delaar, maar wel één met een artistiek kantje. “Mijn grootmoede­r schonk me vier jaar geleden de manchetkno­pen van mijn grootvader, zodat ik die kon dragen op de Bar Mitzvah dertiende verjaardag Joodse religie, red.)

binnen (de

de

van mijn zoon”, blikt hij terug. “Het idee om iets met unieke manchetkno­pen te doen was geboren. Je vindt manchetkno­pen wel in edele materialen, maar exclusief en uniek zijn ze vaak niet. En je vindt er al zeker geen met een grotere hoeveelhei­d diamanten.”

David sloeg aan het tekenen en ontwierp drie collecties, gaande van klassiek tot gedurfd. “Mijn vrienden en familie verklaarde­n me eerst gek. Ze dachten dat er helemaal geen markt was voor dure manchetkno­pen.” We zien een paar van 5.000 euro en zelfs eentje van bijna 19.000 euro. Aan één stuk wordt soms tot tachtig uur gewerkt en sommige exemplaren bevatten maar liefst zeshonderd diamanten. Toch schrikken de prijzen niet af, want de Oh My Got-manchetkno­pen trekken naar alle uithoeken van de wereld. “De Britten, bijvoorbee­ld, zijn fan van de meer gewaagde modellen. Een Belg houdt het eerder bij klassiek. Het blijft uiteraard wel een nichemarkt. De meeste klanten stellen vooral vragen over de materialen en het productiep­roces.” En op die vraag antwoordt David telkens vol trots dat de sieraden van A tot Z in Antwerpen worden vervaardig­d. “Ant- werpen heeft de beste vaklui wanneer het over diamanten en goudsmeder­ij gaat. Ik heb natuurlijk wel wat moeten zoeken, want mijn ontwerpen zijn nu niet bepaald alledaags. Slechts een keer probeerde ik ze in een ander land te laten maken, omdat dat goedkoper was. De kwaliteit was om te huilen. Toen ik het resultaat te zien kreeg, heb ik alle manchetkno­pen stante pede terug laten versmelten.”

Het Oh My Got-label is ondertusse­n zeven maanden oud. David benadrukt meermaals hoe fier hij is op zijn ondertusse­n meer dan vijftig ontwerpen. “En dat allemaal dankzij mijn grootvader en de vroegere Antwerpse burgemeest­er Camille Huysmans.” Waarop hij het droevige verhaal van zijn opa vertelt, die na de Tweede Wereldoorl­og als weeskind in Antwerpen terechtkwa­m. “Zijn moeder was vermoord in een concentrat­iekamp. Uit droefenis en frustratie schreef hij een brief naar Camille Huysmans, om advies te krijgen over welke weg hij kon volgen. Hij kreeg repliek en mocht 10.000 Belgische frank ophalen in het stadhuis. De burgemeest­er adviseerde hem een opleiding te volgen in de diamantsec­tor, wat hij deed. Enkele jaren later heeft mijn grootvader de 10.000 Belgische frank kunnen teruggeven. Antwerpen zal mede dankzij dit verhaal altijd bijzonder blijven voor mij.”

Oh My Got is momenteel alleen online beschikbaa­r, al is David wel in gesprek met enkele fysieke verkooppun­ten in grootstede­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium