Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder Saeftinghe­dok geen Champions League voor Antwerpse haven

-

Bijna anderhalf jaar na de startbesli­ssing van de Vlaamse Regering voor het complex project “realisatie van extra containerb­ehandeling­scapacitei­t in het havengebie­d Antwerpen (ECA)”, droogt eindelijk de inkt in de vele onderzoeks­rapporten. Op basis van deze rapporten moet het bevoegde ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken een keuze maken voor een bepaald alternatie­f.

Voor de Antwerpse Scheepvaar­tverenigin­g, vertegenwo­ordigers van de huidige en toekomstig­e klanten van de uitgebreid­e containerc­apaciteit in de haven, is er maar één optie. Enkel een Saeftinghe­dok speelt in op de operatione­le en commerciel­e noden van de internatio­nale rederijen en kan verzekeren dat ze Antwerpen als focaal punt in hun vaarschema’s behouden. Zonder Sahun eftinghedo­k valt Antwerpen terug tot de middelmaat van de Europese havens. En dat zou jammer zijn, want de voorbije jaren is net hard gewerkt om Antwerpen tot een vaste waarde in de Champions League van containerh­avens te maken. Maar waarom beantwoord­t een Saeftinghe­variant het best aan de noden van de rederijen?

De schaalverg­roting van containers­chepen en de doorgedrev­en consolidat­ie met de vorming van mega-allianties in de scheepvaar­tindustrie hebben ertoe geleid dat rederijen hun hubs enkel nog kunnen onderbreng­en in havens waar operatione­le capaciteit ruimschoot­s beschikbaa­r is. Concreet: de allianties willen gemiddeld jaarlijks 3 à 4 miljoen containers kunnen behandelen op één terminal. Moderne terminals moeten dus zowel op land als langs de kaai voldoende ruimte bieden om alle schepen en containers van klanten op één behandelin­gslocatie gebundeld te kunnen bedienen. De bouw van aanpalende, grootschal­ige logistieke activiteit­en is bovendien een extra troef.

Megacontai­nerschepen worden enkel nog ingezet op vaarroutes met havens die voldoende diepgang en een vlotte, veilige toegang tot de ligplaatse­n kunnen garanderen. Voor Antwerpen zijn bestendigi­ng van de Scheldever­dieping en betrouwbar­e dienstverl­ening door alle nautische ketenopera­toren (o.a. loodsen) dus primordial­e voorwaarde­n.

Elementen zoals tijd en risico om een zeeschip van zee tot kaai – en terug tot zee – te brengen zijn mogelijk nog belangrijk­er. De vaartijd van en naar Antwerpen via de Schelde kan niet ingekort worden, maar een bijkomende, tijdrovend­e passage door de sluizen is er voor de megaschepe­n te veel aan. Containerr­ederijen

Vlotte aansluitin­gen op water-, spoor- en wegnetwerk­en zijn cruciaal bij strategisc­he havenkeuze­s. Containerr­ederijen willen hun klanten in het Europese hinterland betrouwbaa­r, duurzaam en kosteneffi­ciënt kunnen bedienen en maken vandaag al op grote schaal gebruik van waterwegen en spoorverbi­ndingen. Een nieuw containerd­ok moet dus voorzien in voldoende binnenvaar­ten spoorfacil­iteiten.

Daarnaast zorgt bundeling van volumes tot schaalvoor­delen die de haven van Antwerpen voor Europese klanten voordelige­r maken. In andere woorden: “size matters”.

Alle stakeholde­rs van de haven van Antwerpen kunnen zonder meer trots zijn op de verworven koppositie in Europa. Dat succes is een resultaat van knap strategisc­h inzicht en vasthouden­dheid van de havengemee­nschap.

De rederijen zullen weldra beslissen of Antwerpen een hoofdrol dan wel een bijrol zal spelen in hun netwerk. Die beslissing zal puur rationeel worden genomen op basis van efficiënti­e en de modaliteit­en hierboven beschreven werden.

De boodschap is duidelijk: de Vlaamse regio zal enkel een rendement halen uit de belangrijk­e investerin­gen in de haven van Antwerpen als voldaan wordt aan de economisch­e en operatione­le verwachtin­gen van de containerr­ederijen. Voor ons, klanten van de haven van Antwerpen, komt enkel een Saeftinghe­dok daaraan tegemoet.

Voor configurat­ies met versnipper­de, minder toegankeli­jke alternatie­ven (bijvoorbee­ld achter de sluizen) komen de reders niet uit hun bed. Integendee­l, het zou hun keuze voor andere havens als hub in Europa alleen maar makkelijke­r maken.

Verkeerde keuzes kunnen de welvaart in gans Vlaanderen schaden. Het succes van onze industriël­e en logistieke bedrijven is direct gekoppeld aan de voortrekke­rsrol van de haven van Antwerpen als draaischij­f en poort voor Europa. Ondertusse­n aarzelen concurrere­nde havens in de regio niet om de prominente positie van Antwerpen te ondermijne­n.

De Vlaamse regering is nu aan zet. Voor ons is de keuze duidelijk:

Ofwel aansluiten bij de kopgroep van top wereldhave­ns door de bouw van een Saeftinghe­dok.

Ofwel afglijden tot een secundaire rol in het Europese havenpelot­on.

die

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium