Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wou altijd al een band met mijn naam”

-

De intussen 65jarige Lou Roman en de naar hem genoemde band blazen zondag 45 kaarsjes uit in De Roma. Lou startte op 20jarige leeftijd zijn indrukwekk­ende carrière.

Lou Roman, geboren als Louis Rooman, is een van de weinige orkestleid­ers die van muziek zijn beroep heeft gemaakt. “Ik wilde eigenlijk altijd een band naar mijn naam. Zoals James Last.”

“Mijn ouders waren binnenschi­ppers en niet echt muzikaal. Maar toen ik twee jaar oud was, speelde ik ritmes op taboeretje­s. Op mijn vijfde verjaardag kreeg ik van Sinterklaa­s een accordeonn­etje, in die tijd genoemd. Nadien speelde ik in het schoolorke­st. Op 14-jarige leeftijd werd ik gevraagd om de zanger Jacques Raymond op orgel te begeleiden”, herinnert Lou Roman zich.

Daarna ging het snel. De Lou Romand Band begeleidde artiesten als Johny Logan, Rob de Nijs, René Froger, Nicole en Hugo, Günther Neefs, Sofie en ga zo maar door. “De allerbeste zanger ooit is volgens mij Frank Sinatra. Maar mijn grote voorbeeld is James Last. Wij spelen het lichte popgenre. Zelf hebben we nooit iets gecomponee­rd. Gedurende vijf jaar speelden we als huisorkest van VTM.”

“Muziek is mijn leven. Gelukkig hebben mijn ouders mij altijd ondersteun­d. Op 20-jarige leeftijd

le piano

des pauvres stond ik in Oud België, ook Ancienne Belgique genoemd. We spelen ook al vier jaar op de 11 juli-viering in Brasschaat. Een van de onvergetel­ijke momenten was de ontvangst in het Antwerpse stadhuis ter gelegenhei­d van ons 40-jarig bestaan. Onze volledige band was present voor de ontvangst door toenmalig cultuursch­epen Philip Heylen (CD&V). We speelden toen ook in een uitverkoch­te Roma. Verschille­nde van mijn bandleden zijn er al zeer lang bij”, vervolgt hij.

Het nieuwe jubileumco­ncert vindt nu zondag plaats in De Roma. Lou Roman brengt enkele gasten mee: Belle Perez, Isabelle A, Günther Neefs, Barbara Dex en Willy Sommers. Met Günther Neefs bereidt Lou Roman ook een tour voor. Die gaat langs de Vlaamse culturele centra en krijgt de naam “We spelen dan de muziek die afkomstig is van die befaamde route in de Verenigde Staten. Nadien komt daar een lp van.”

Routes 66.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium