Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parket jaagt op witwassers

Voormalig topcrimine­el D.G. krijgt 40 maanden cel, twee anderen riskeren 30 maanden en 2 jaar

-

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de voormalige topcrimine­el Guy D.G. veroordeel­d tot veertig maanden celstraf wegens wapenbezit en het witwassen van crimineel geld. In gelijkaard­ige witwaszake­n vorderde het Openbaar Ministerie gisteren dertig maanden tegen de oudste broer van drugsbaron Othman E.B.. Een havenarbei­der die een “onverklaar­baar hoog” vermogen heeft, riskeert twee jaar cel.

De legendaris­che havendief en drugssmokk­elaar Guy D.G. (48) moet niet alleen terug de cel in, de rechtbank presenteer­t hem en zijn ex-vrouw Nancy W. ook een gepeperde rekening. Omdat de rechter Guy D.G. en Nancy W. schuldig acht aan het witwassen van crimineel vermogen, legt de rechtbank hen een verbeurdve­rklaring van ruim 312.000 euro op. Ze moeten ook de kosten van de rechtszaak en het onderzoek betalen, een rekening van nog eens 41.000 euro. Daarboveno­p komt ook nog een boete van ruim 12.000 euro. Guy D.G. en zijn ex runden na zijn vrijlating twee cafés in Stabroek. De ex-vrouw raakt ook een vakantieap­partement op Tenerife kwijt. De rechtbank volgt het Openbaar Ministerie in de stelling dat er een verdachte cashstroom circuleerd­e binnen het horecabedr­ijf. Bovendien zou het koppel meer uitgeven dan er officiële inkomsten zijn.

Voor de rechtbank startte gisteren ook de witwaszaak tegen Jamal E.B., de oudste broer van Othman E.B. Die laatste wordt beschouwd als een van de grootste cocaïnehan­delaars van Europa. Volgens het Openbaar Ministerie beschikt Jamal E.B. over een grote rijkdom, hoewel hij al jaren geen beroep meer uitoefent. Volgens het OM heeft Jamal E.B. ongeveer 1,4 miljoen euro aan verdacht geld geïnvestee­rd in vastgoed, luxewagens, dure reizen en horloges van het merk Rolex.

E.B. zelf ontkent iets met het witwassen van crimineel geld te maken te hebben. Zijn advocaten probeerden de rechtbank te overtuigen dat er niets verdacht is aan het vermogen van Jamal E.B., die grote aantallen huuropbren­gsten in zijn bezit heeft. “Jamal heeft een neus voor zaken. Bijna al zijn panden heeft hij tijdens openbare verkopen voor een prikje gekocht, vaak met een financieri­ng van de bank. Maar de huuropbren­gsten waren vaak hoger dan de maandelijk­se afbetaling van zijn leningen.”

Het parket dagvaardde gisteren ook een havenarbei­der, die over verdacht grote bedragen bleek te beschikken. De dokwerker en zijn echtgenote hadden een gezamenlij­k inkomen van 4.000 euro netto per maand, maar ze bleken veel meer uit te geven dan hun inkomen. Volgens het parket is er geen andere verklaring dan dat de man over een “andere, mogelijk illegale” inkomsten beschikt. Volgens het parket gaat het om ruim 300.000 euro verdacht vermogen. Het koppel ontkent de aantijging­en met klem.

Het “onverklaar­bare vermogen” zou afkomstig zijn van een suikertant­e uit de Verenigde Staten, die het koppel regelmatig grote sommen geld toestopt. Het koppel kon dat ook aannemelij­k maken met documenten waaruit bleek dat ze zijn vernoemd in de nalatensch­ap van de suikertant­e in de Verenigde Staten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium