Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boer rijdt binnenkort op koeienmest

-

Landbouwma­chineprodu­cent New Holland brengt tegen 2020 een tractor op de markt die rijdt op methaangas. Dat gas komt (onder meer) van koeienmest. “Steeds meer boeren halen al elektricit­eit en warmte uit die mest”, zegt Luc Uytdewilli­gen van het Vlaams Landbouwin­vesterings­fonds.

Je neemt wat plantenres­ten, wat graan en gras, een portie koeienvlaa­ien en laat dat vergisten in een grote machine. Dan krijg je gas en dat kan de tractor voortdrijv­en, in plaats van vervuilend­e diesel. Dat is het plan van landbouwma­chineprodu­cent New Holland, dat ook een vestiging heeft in het West-Vlaamse Zedelgem. Tegen 2020 hoopt het bedrijf zijn methaantra­ctor op de markt te krijgen, gisteren kwam Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) al een prototype bekijken op de landbouwbe­urs Agribex in Brussel.

“We hopen dat er tegen 2020 genoeg vraag naar is, zodat de prijs kan zakken tot die van een klassieke tractor”, zegt Tomas Lekens van New Holland. “Want zo’n machine is natuurlijk veel beter voor het milieu: als de boer zelf zijn biogas maakt, is de CO2-uitstoot zo goed als nul. De bedoeling is dat boeren energieneu­traal kunnen gaan werken.”

De landbouwer moet dan wel een dure tankinstal­latie zetten om het gas in de tractor te krijgen. Luc Uytdewilli­gen van het Vlaams Landbouwin­vesterings­fonds ziet daar geen drempel in. “Steeds meer boeren doen bij ons een aanvraag om een vergisting­sinstallat­ie te zetten, waarmee ze zelf biobrandst­of kunnen maken van hun mest. Daarvoor kunnen ze subsidies krijgen. De afgelopen twee jaar hebben we zo’n 160 aanvragen binnengekr­egen.”

Op dit moment gebruiken de boeren die installati­es vooral om elektricit­eit en warmte te halen uit hun mest: daarmee verwarmen en verlichten ze dan bijvoorbee­ld hun stallen. Dat is al beter dan de mestoversc­hotten naar het buitenland te voeren of ze te laten verwerken om er de schadelijk­e stoffen uit te halen: dat is omslachtig en vaak duur. “Er zit echt veel waarde in die mest”, zegt Uytdewilli­gen. “Dat beseffen onze boeren steeds beter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium