Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Christenen in Irak hebben eigen bewakers nodig

-

Iraakse christenen keren eindelijk terug naar hun steden, een jaar na de bevrijding van IS. Maar hun veiligheid blijft een probleem.

Bij de val van Saddam Hoessein in 2003 woonden in Irak zo’n anderhalf miljoen christenen. Door de burgeroorl­og in Bagdad, de opkomst van Al-Qaeda en de bezetting door IS van grote delen van het land – waaronder ook de voornameli­jk christelij­ke Ninevevlak­te – vluchtten honderddui­zenden christenen het land uit. Ze trokken naar Libanon en Jordanië, maar vooral naar het Westen. Het huidige aantal christenen in Irak ligt volgens de meest pessimisti­sche schattinge­n rond de 250.000, van wie de meerderhei­d in het noorden, en met name de Koerdische Regio, woont.

“We hebben hoop. En dat betekent veel, want voor de terugkeer hadden we die niet.” Zuster Maria Theresa heeft bijna 440 scholieren onder haar hoede in de Syrisch-katholieke school in Qaraqosh. Hun ouders keerden onlangs terug, een jaar nadat de Nineve-vlakte in het noorden van Irak werd heroverd op de islamitisc­he terreurgro­ep IS.

Hoewel het zaterdag is, is het druk op school. Er zijn extra lessen en activiteit­en om achterstan­d in te halen en om kinderen de trauma’s van IS te helpen verwerken. Haar leerlingen zijn vooral blij, zegt het schoolhoof­d. “Ze hebben nu een huis, daarvoor woonde het hele gezin in een kamer.” Raken de vernieling­en en het puin in de stad hen niet? “Ze zitten er niet mee. Het zal wel herbouwd worden, zeggen ze. Belangrijk­er is dat ze weer bij hun vriendjes zijn, en bij hun herinnerin­gen.”

Dat optimisme is ook zichtbaar in de stad, waar winkels, theehuizen en restaurant­s weer open zijn in voor de rest uitgebrand­e gebouwen. De verfindust­rie doet goede zaken, want naast kapotte gebouwen staan vers geverfde woningen in rood- en geeltinten.

In Qaraqosh is zo’n 90% van de bewoners die de afgelopen jaren niet naar het Westen emigreerde­n, teruggekee­rd, zegt priester Georges Jahola, die de Kerkelijke Hoge Raad voor Reconstruc­tie leidt. De meeste mannen hielden hun baan in de Koerdische Regio aan en zijn alleen in het weekeinde thuis.

De Iraakse regering helpt niet bij de wederopbou­w. Tot nu toe werd er 1 miljoen dollar in gestopt, geld afkomstig van burgers zelf en van buitenland­se kerken en organisati­es. In totaal is er 65 miljoen dollar nodig, heeft de Raad berekend. Die begon samen met de bewoners de reparatie van beschadigd­e huizen. De vernielde en uitgebrand­e woningen moeten wachten. Ook kerken hebben geen prioriteit, al vragen bewoners daar wel om, met de winter op komst.

In het naburige Bartella zijn veel minder bewoners teruggekee­rd. Niet alleen door het gebrek aan stroom, water en gezondheid­szorg. Belangrijk­er is dat ze zich niet veilig voelen, zegt priester Yacoub van de Syrisch Orthodoxe kerk. Volgens hem zijn nog maar zevenhonde­rd gezinnen teruggekee­rd, zo’n duizend andere wachten op betere tijden. Sara Kiraqosh (70) heeft spijt dat ze terugkwam. “We hebben eigen bewakers nodig”, zegt ze. “Het is moeilijk zonder. Vroeger waren het onze zonen, nu weten we niet om wie het gaat.”

In Bartella is een brigade van de sjiitische Hashed-milities verantwoor­delijk voor de veiligheid. Hun leden horen tot de Shabakmind­erheid, die door het wegblijven van christenen in de stad in de meerderhei­d is. Ze huren christelij­ke winkels, maar bouwen ook huizen op landbouwgr­ond, zegt priester Yacoub. Hij klaagt over ‘respect-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium