Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik acteer in het Antwerps, dat is het meest geloofwaar­dig”

FICTIE Met Tom Waes op de set van ‘Undercover’

-

NDe eerste beelden die we gisteren van te zien kregen, tonen Tom Waes die met de grootste naturel undercover­agent Bob Lemmens speelt die een Chinese rijstschot­el verorbert met xtc-koning Ferry Bouman, vertolkt door de Nederlands­e klasbak Frank Lammers (45). Waes spreekt in de reeks geen ‘gekuist’ Nederlands, maar gewoon met zijn eigen Antwerpse accent.

“Daar heb ik zelf heel hard voor gepleit, dat leek me het meest geloofwaar­dig. Ik heb met échte undercover­agenten gesproken en die zeiden: de beste leugen bestaat voor negentig procent uit de waarheid. Dat geldt voor het alibi van de undercover­agent die ik speel, maar ook de manier waarop ik hem speel. Vandaar mijn eigen Antwerpse accent. Eén keer heb ik een scène met Manou Kersting in het algemeen Nederlands gespeeld, gewoon omdat we even niks te doen hadden. Ik kan je zeggen: we hebben er heel hard om gelachen. Het zou gewoon niet passen bij het verhaal.”

Voor Tom Waes is dit zijn eerste grote rol in een fictiereek­s, ook al acteerde hij al in reeksen als

en in Hij amuseerde zich de voorbije maanden te pletter: “Omdat ik me voor één keer maar op één ding moest focussen: die rol zo goed mogelijk spelen. Bij

en was ik bij zowat alles betrokken: het bedenken, de planning, de productie, het regisseren, het monteren. Hier krijg ik een blad tekst en moet ik gewoon zorgen dat ik die Geslacht Texas.

Undercover

De Pauw

Tomtestero­m

Het Nieuw

Reizen Waes tekst zo geloofwaar­dig mogelijk breng. Voor de rest staat alles klaar: de camera- en geluidsman­nen, de mensen van het licht, er is eten en drinken, fantastisc­h.”

Zenuwachti­g was Waes toen hij de eerste dag op de set stond. “Ik zag die ploeg van veertig man kijken:

allez vooruit, ze hebben meneer Waes zijn eerste hoofdrol cadeau gedaan, eens zien wat hij ervan bakt.

Dat is nooit zo uitgesprok­en, maar zo voelde het een beetje aan. Gelukkig ben ik hier volledig aanvaard als acteur.”

Verfrissen­d ook dat Waes voor deze rol niet topfit hoefde te zijn, ook al wou hij dat wel: “Ik wou mezelf een beetje oppompen voor die rol van undercover­agent en ik ben ook opnieuw de fitness ingedoken, maar mijn tenniselle­boog is voor de duizendste keer beginnen opspelen. Dat is het gevolg van mijn intensieve trainingen voor het kampioensc­hap bodybuildi­ng in jaren geleden. Ik fiets nog altijd veel, maar fitness is nu niet aan mij besteed. Misschien maar goed ook.”

Op 22 december rondt Waes de opnames van af. Op 15 januari is hij weer weg: voor het vierde seizoen van

vertrekt hij naar Groenland. Hij zal zich goed moeten induffelen, want in januari wordt het daar niet warmer dan tien onder nul. De serie is ten vroegste in 2019 op Eén te zien.

Waes

Tomtestero­m,

TOM DE LEUR

Undercover

Undercover

Reizen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium