Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tekenen met een krop in de keel

-

Uw richt zich ‘tot iedereen van 7 tot 107 jaar’. Haalt u evenveel voldoening uit het illustrere­n van een boek voor kinderen?

Bijbel

Als ik teken, ben ik niet bezig met leeftijdsc­ategorieën. Ik teken nooit zomaar een plaatje bij een praatje, tekst en beeld zijn geen letterlijk­e vertaling van elkaar. Als illustratr­ice probeer ik onder de oppervlakt­e te kijken. Het tijdloze en symboliek vormen een rode draad in mijn werk. Ook mijn jongste prentenboe­k voor kinderen vanaf 6 jaar, kan gesmaakt worden door een brede doelgroep. Zijn de kleinsten in dit boek over het oosterse jongetje Yuto vooral gefascinee­rd door uitsnedes in de pagina’s, dan vatten volwassene­n eerder de boodschap over de cyclus van het leven en het doorgeven van tradities.

Ik geef je mijn hart,

Inmiddels bent u ook weer bezig met de opnames van ‘De mooiste herinnerin­g’.

Ja, in die rubriek van vertelt iemand vanaf januari weer een bijzondere herinnerin­g die ik dan vertaal naar een prent. Vooraf hoor ik al een kort audiofragm­ent van het verhaal. Zo kan ik enigszins een beeld bedenken, maar het tekenen gebeurt op het moment zelf. Tijdens de opnames doet iemand zijn volledige verhaal uit de doeken, terwijl ik teken. Die uitwisseli­ng schept een bijzondere band. Verhalen die heel zwaar zijn raken me tot op het bot. Soms zit ik te tekenen met een krop in de keel.

Iedereen Beroemd

Krijgt u veel reacties op die tvrubriek?

Zeker, nog bijna dagelijks. Ook bij de getuigen maken mijn tekeningen veel los. Elke keer weer ben ik bloednerve­us dat ze hun verhaal niet zullen herkennen in mijn tekening, maar bij het zien ervan volgt vaak een ontlading. De jongste maanden werd ik vaak gecontacte­erd voor sociale initiatiev­en en door mensen die via een getekende herinnerin­g een apart cadeau willen geven. Helaas kan ik niet op al die aanvragen ingaan. Het verheugt me wel dat het publiek is gaan inzien dat tekeningen een uitstekend medium kunnen zijn om gevoelens vast te leggen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium