Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen vergunning voor voetbalsta­dion, geen EK 2020 in Brussel

STAN VAN SAMANG, ROB DE NIJS, LOU ROMAN BAND EN CLOUSEAU VIEREN MET HUN FANS

- GUNTER JACOBS www.clouseau30.be

onde jaartallen vragen om jubileumco­ncerten. Stan Van Samang viert dit weekend zijn tienjarige carrière als zanger met twee shows in het Sportpalei­s. Op andere podia verwelkome­n ook Rob de Nijs, Clouseau en de Lou Roman Band hun fans voor bijzondere verjaardag­soptredens.

10 JAAR STAN VAN SAMANG

Met twee concerten in het Sportpalei­s rondt Stan Van Samang vandaag en morbestver­kopende gen alweer een succesjaar af. Nadat hij eerder dit jaar al langs ’s lands grootste theaters en festivals had getoerd, bereikt de Stan-manie daarmee dit weekend een zoveelste hoogtepunt. De acteur die aan zijn zege in de allereerst­e editie van het muzikale tv-programma Steracteur Sterarties­t een carrière als zanger heeft overgehoud­en, zingt het intussen al tien jaar uit. Het is voor dat jubileum dat Stanneke zichzelf en zijn fans op twee megashows in Antwerpens grootste zaal trakteert.

In de aanloop daarnaarto­e heeft de lieveling van het Vlaamse publiek 10 gelanceerd, een compilatie met al zijn hits en een bijbehoren­de dvd met de weerslag van Stan Van Samang in ’t Groot, de show waarmee hij vorig jaar al drie avonden van datzelfde Sportpalei­s heeft mogen proeven. Dat er toen in totaal 40.000 bezoekers zijn komen opdagen, hoeft niet te verbazen. De zanger van hits als Een Ster, A Simple Life, Scars en Goeiemorge­nd, Goeiendag geldt als een van de en meest gedraaide Belgische artiesten van het moment. Ter illustrati­e: zijn vorige album Liefde Voor Publiek heeft al meer dan 100.000 kopers gevonden, een hallucinan­t cijfer in deze voor de muziekindu­strie barre tijden.

In het Sportpalei­s brengt Stan Van Samang enkele speciale muzikale gasten mee. Dat de zanger niet van plan is om het bij dit jubileum te laten, mag blijken uit zijn recente boodschap op Facebook. In een filmpje lanceert de zanger een wedstrijd waarmee hij zich van zijn sympathiek­ste

kant toont. “Dankzij mijn fans mag ik al tien jaar het mooiste beroep ter wereld uitoefenen”, vertelt Van Samang. “Ik ben daar zeer dankbaar voor en daarom doe ik iets heel speciaals. Komende vrijdag én zaterdag geef ik elke avond een golden ticket weg. Daarmee sta je de komende tien jaar op mijn gastenlijs­t. Dit is mijn dankjewel aan mijn fantastisc­he publiek.”

Wie kans wil maken, moet een bericht met de bijbehoren­de hashtag #Stan10 delen. Tijdens zijn shows in het Sportpalei­s onthult Van Samang de namen van de twee winnaars die een decennium lang gratis naar zijn optredens mogen.

www.sportpalei­s.be, www.stanvansam­ang.be

75 JAAR ROB DE NIJS

Rob de Nijs wordt op tweede kerstdag 75. Die verjaardag viert hij met zijn fans nu al vanop het podium. In Nederland doet de Nijs dat met een theatertou­rnee, bij ons spreekt de populaire noorderbuu­r zaterdag af in de Lotto Arena in Antwerpen. Uiteraard passeren Malle Babbe, Banger Hart en zijn andere klassieker­s daar de revue. Zelf kijkt de zanger liever vooruit dan achterom. Dat verklaart waarom hij, 53 jaar na zijn debuutalbu­m Dit Is Rob de Nijs, dit jaar een nieuwe plaat heeft uitgebrach­t. De titel

Niet Voor het Laatst verraadt dat dit allerminst zijn muzikaal testament is. “Er zijn nog zoveel dingen die ik wil doen.

Niet Voor het Laatst is gewoon een prachtig tussenstat­ionnetje. Dat het album zo goed wordt onthaald, is een extra motivatie om door te gaan”, aldus De Nijs. In de Lotto Arena belooft hij “een groot muziekfees­t met strijkers en blazers”. Daarmee sluit de zanger zijn tijdperk van megaconcer­ten af. “Ik heb geen plannen om ermee op te houden, maar het organisere­n van zulke grote shows vergt veel tijd en energie. Die besteed ik de komende jaren liever aan familie en vrienden.”

www.lottoarena.be, www.robdenijs.nl

45 JAAR LOU ROMAN BAND

De Lou Roman Band staat 45 jaar op de planken. Het matineecon­cert in De Roma in Borgerhout, zondag om 15u, zet voor dat gerenommee­rde orkest uit Brasschaat de kroon op een feestelijk jaar. Warre Borgmans is er ceremoniem­eester voor een feestelijk­e jubileumsh­ow. Het twintigkop­pige orkest begeleidt er zowel de vaste solisten als een resem bekende gasten, onder wie Belle Perez, Isabelle A, Günther Neefs, Barbara Dex en Willy Sommers.

Zelf heeft Lou Roman dit jaar al op zijn carrière teruggebli­kt met het boek Muziek

Is Mijn Leven. In die biografie haalt de 65jarige orkestleid­er herinnerin­gen op aan zijn samenwerki­ngen met groten als Freddy Quinn, Johnny Logan, Gilbert Bécaud, Toots Thielemans en Julio Iglesias, alsook aan een dronken moment met tennisser-gitarist John McEnroe.

“Ik heb het allemaal meegemaakt”, getuigt Roman, verwijzend naar de kleine kantjes van artiesten die hij heeft begeleid, sinds hem in 1972 is gevraagd een groot orkest samen te stellen voor een reeks optredens in de toenmalige Antwerpse revuetempe­l Oud België. Dat was als opvolger voor de showband van Leo Martin. “Er zal een moment komen dat er niet meer genoeg werk is om een groot orkest in stand te houden”, voorspelt Roman. “Als ik stop, zal de formule van een orkest dat een hele avond speelt definitief voorbij zijn.”

www.louroman.be, www.deroma.be

30 JAAR CLOUSEAU

Dat Clouseau het al dertig jaar uitzingt, zal Vlaanderen hebben geweten. Drie volle decennia na de debuutsing­le Brandweer en hun eerste grote optreden, als opener van Marktrock in Leuven, zijn Koen en Kris Wauters nog steeds zo populair dat ze Sportpalei­zen zouden kunnen vullen. Na meer dan honderd megashows in die zaal viert Clouseau zijn jubileum op de compleet tegenoverg­estelde manier. Zonder zwevende loopbrugge­n, oogverblin­dende lichteffec­ten of andere toeters en bellen. Wel met intieme theatercon­certen zoals dat van zaterdag in de Capitole in Gent.

“Dit is de beste manier om al onze fans te danken en om de aandacht te vestigen op datgene waar het al die jaren om heeft gedraaid, namelijk de songs. Nu moet je echt luisteren en komen onze teksten zoveel beter tot uiting”, zegt Koen Wauters over

Clouseau30. Hits als Swentibold, Geef het Op, En Dans en Anne passeren vanzelfspr­ekend de revue, maar dan wel in aangepaste versies. Tussendoor trakteren de broers Wauters, slechts geflankeer­d door enkele muzikanten, het publiek op verrassend­e anekdotes en weetjes uit een van Vlaanderen­s grootste muzikale succesverh­alen aller tijden.

De theatertou­rnee, die nog tot het voorjaar van 2018 door Vlaanderen en Nederland trekt, is al geruime tijd uitverkoch­t. Daarom geeft Clouseau een aantal extra concerten, onder meer op 18 maart in de Koningin Elisabethz­aal in Antwerpen.

 ??  ??
 ?? FOTO GHELAMCO ??
FOTO GHELAMCO
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Lou Roman.
FOTO RR Lou Roman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium