Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stop met talmen

-

De grote internatio­nale rederijen in Antwerpen lanceren vandaag in uw krant een opmerkelij­ke oproep aan de Vlaamse regering om de haven uit te breiden met het Saeftinghe­dok. Dat is een dok met een lengte van 1,7 kilometer op de ScheldeLin­keroever, waar schepen hun containers kunnen laden en lossen. Het dok is volgens de grote scheepvaar­tbedrijven nodig omdat er steeds meer handel is tussen Antwerpen en de rest van de wereld. Over enkele jaren zit de huidige infrastruc­tuur stampvol, waardoor de haven dus moet worden uitgebreid.

Dat die uitbreidin­g er moet komen, is al jarenlang evident. Meer zelfs: als de uitbreidin­g er níét komt, dreigen ook veel bestaande jobs verloren te gaan. De internatio­nale hoofdkwart­ieren van de grootste rederijen zullen hun uitbreidin­g dan in andere havens moeten zoeken, hun nieuwste installati­es ginds neerpoten en het grootste deel van hun investerin­gen buiten Antwerpen doen.

Een andere vraag is of de uitbreidin­g van de haven er moet komen in de vorm van het Saeftinghe­dok. De Vlaamse regering wil daar vandaag niet op antwoorden, omdat ze nog zeven alternatie­ven bestudeert. Is het niet belachelij­k dat de regering daar nog steeds niet uit is? De grootste bonzen binnen de Antwerpse haven én verschille­nde topeconome­n zeggen al jaren dat het Saeftinghe­dok de enige goede uitbreidin­g van de Antwerpse haven is, omdat alleen daar voldoende capaciteit op één plaats samenkomt en omdat het voor de sluizen ligt. Schepen moeten er dus niet in de file staan. Het Saeftinghe­dok moet er komen: het is zinloos om extra stukken haven aan te leggen op plaatsen waar niemand een vestiging wil openen.

De échte kern van de zaak is de mobiliteit. Als de haven al jaren zegt dat ze wil uitbreiden, waarom is er dan nog steeds geen uitgekiend mobiliteit­splan dat moet voorkomen dat de files in Antwerpen nog langer worden? Toegegeven: gisteravon­d kondigde het Havenbedri­jf aan dat het 1,4 miljoen euro zal investeren in zeven projecten die vrachtwage­ns van de weg halen. Dat is interessan­t, maar peanuts in vergelijki­ng met wat nodig is.

Een voorbeeld: een van de projecten houdt in dat terminalui­tbater DP World haar goederenve­rvoer per spoor zal uitbreiden, zodat het tegen 2020 tien procent van de goederen per spoor verplaatst. Tien! De rest van het transport gebeurt nog steeds te veel met vrachtwage­ns. Op deze manier levert een grotere haven meer extra files dan extra jobs op.

Met het uitblijven van een gedetaille­erd mobiliteit­splan bekwaamt de haven zich in de nationale sport van België: talmen. We talmen met de beslissing over de bouw van een nieuw voetbalsta­dion, over de aanleg van Oosterweel, over de bouw van het winkelcomp­lex Uplace en over de uitbreidin­g van de haven. De Europese voetbalbon­d heeft het Belgische getreuzel gisteren afgestraft. Er komen op het EK 2020 geen wedstrijde­n in Brussel. Hopelijk verliezen we met ons getreuzel ook de gratie van de grootste internatio­nale bedrijven niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium