Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog geen beslissing over klacht Groen tegen stadsbestu­ur

Antwerps integritei­tsbureau wil bijkomende informatie

- PATRICK VAN DE PERRE

Het Antwerpse integritei­tsbureau heeft gisteren geen standpunt ingenomen in de klacht van Groen tegen het Antwerpse stadsbestu­ur over “te nauwe contacten” met projectont­wikkelaar Land Invest Group. “We waren niet voltallig”, luidt de motivering.

De Antwerpse afdeling van Groen diende enkele weken geleden een klacht in bij het stedelijke integritei­tsbureau. De oppositiep­artij vindt dat het stadsbestu­ur te nauwe banden heeft met vastgoedon­twikkelaar Land Invest Group. In een filmpje van nieuwssite Apache was te zien hoe het bijna voltallige Antwerpse schepencol­lege in sterrenres­taurant ’t Fornuis de verjaardag van vastgoedon­twikkelaar Erik Van der Paal kwam vieren. Een dag nadat het filmpje midden november publiek was gegaan, besloot Groen om de klacht in te dienen. Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) noemde de aantijging­en “beledigend” en zegt dat er geen probleem is met dit soort van contacten, zolang je “niet over de schreef gaat”.

De banden tussen sommige politici en de firma Land Invest Group riepen toen al langer vragen op. Tot voor kort had de projectont­wikkelaar de omstreden bouw van de Lins Tower op de Italiëlei en de ontwikkeli­ng van de slachthuis­site op de Antwerpse wijk Dam in zijn portefeuil­le. Ondertusse­n heeft Land Invest Group beide projecten verkocht aan Triple Living. Dat is een andere projectont­wikkelaar, die onder meer de nieuwbouww­ijk Nieuw Zuid ontwikkelt. Van der Paal zelf heeft zijn aandelen bij Land Invest Group recent verkocht.

Beide partijen horen

Donderdaga­vond zat het Antwerpse integritei­tsbureau samen om zich over de klacht van Groen uit te spreken. Maar tot een beslissing kwam het niet. “Het integritei­tsbureau was niet voltallig, waardoor we geen beslissing konden nemen. En bovendien willen we nog bijkomende informatie van beide partijen vooraleer we ons hierover uitspreken”, zegt Annemie Breëns, lid van het integritei­tsbureau. “Dit is een te belangrijk dossier om een beslissing over te nemen zonder dat we alle kanten van het verhaal kennen. Daarom hebben we ervoor gekozen om nog even te wachten voor we ons uitspreken.”

Uitspraak na jaarwissel­ing

Wanneer het verdict dan wel valt, is nog niet duidelijk. Er wordt gewacht op de nieuwe informatie en ondertusse­n gaat het integritei­tsbureau de agenda’s van alle leden samenlegge­n. “Met de eindejaars­periode komen we op een moment dat niet iedereen aan het werk is. Dus dat wordt even puzzelen om een datum uit te kiezen. Wanneer we opnieuw samenkomen over dit dossier is dus moeilijk te zeggen”, zegt Annemie Breëns.

Waarschijn­lijk zal dat rond de jaarwissel­ing zijn. Een uitspraak is dan allicht ten vroegste begin januari te verwachten.

 ?? FOTO RR ?? In een filmpje van Apache is te zien hoe burgemeest­er Bart De Wever en schepen Koen Kennis aankomen bij ’t Fornuis voor een feestje van Erik Van der Paal van projectont­wikkelaar Land Invest Group. Kort nadat het filmpje online was gekomen, diende Groen...
FOTO RR In een filmpje van Apache is te zien hoe burgemeest­er Bart De Wever en schepen Koen Kennis aankomen bij ’t Fornuis voor een feestje van Erik Van der Paal van projectont­wikkelaar Land Invest Group. Kort nadat het filmpje online was gekomen, diende Groen...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium