Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Karen Damen geeft fout signaal”

Spoorwegbe­heerder Infrabel niet te spreken over coverfoto nieuwe single

-

THOMAS BAEKEN Infrabel “Karen Damen,

een rolmodel voor kinderen, geeft hier het verkeerde voorbeeld.”

Infrabel is geen fan van de eerste solosingle

Een ander spoor van Karen Damen. Dat heeft niets te maken met de zangkwalit­eiten van het voormalige lid van K3, maar wel met de coverfoto waarop de zangeres paradeert over een spoorweg. “Karen Damen is een rolmodel voor kinderen en jongeren, het doelpublie­k waar wij zo veel geld en tijd in pompen om ze te waarschuwe­n voor de gevaren van spoorlopen.”

“U geeft ongewild een verkeerd signaal met deze foto! #rolmodel #spoorlopen”, tweette David De Scheemaeck­er, een veiligheid­schef bij Securail, als antwoord op het promotiebe­richtje van Karen Damen over haar nieuwe single. “Karen, neem die foto weg. Spoorlopen is verboden en zeer dom”, schreef ook treinbestu­urder Gerrit Van Eetvelde in een reactie. Het waren duidelijk niet allemaal lo- vende commentare­n op sociale media die volgden op de lancering van Een ander spoor. Ook bij Infrabel hadden ze hun bedenkinge­n. “We weten natuurlijk ook dat Karen niemand wil aanzetten tot spoorlopen. Maar ze creëert wel ongewild een verkeerde perceptie”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “De foto geeft de indruk dat spoorlopen leuk, stoer en cool is. En dat het bovendien mooie plaatjes oplevert die scoren op sociale media. Terwijl dat levensgeva­arlijk is. In 2017 telden we voor de zomer alleen al 417 gevallen van spoorlopen, die samen voor 58.736 minuten vertraging zorgden. In die eerste zes maanden betreurden we ook drie dodelijke slachtoffe­rs en raakten drie mensen zwaargewon­d”, zegt Baeken.

Net nieuwe campagne gelanceerd

Alleen al dit jaar investeert Infrabel een half miljoen euro om mensen te sensibilis­eren rond spoorveili­gheid. Een groot deel van dat budget is voorbehoud­en om kinderen en jongeren op de gevaren te wijzen. Zo vroegen dit jaar 1.300 leerkracht­en in het basisonder­wijs een spoorveili­gheidspakk­et aan. Deze week lanceerde Infrabel nog een nieuw spelletjes­boek met kruiswoord­raadsels, quizvragen en tips over hoe zich veilig te gedragen aan overwegen, langs het spoor en in stations (zie tekst ‘Infrabel sensibilis­eert en verhoogt veiligheid’). “Het is dan ook extra jammer dat een bekende Vlaming en een rolmodel voor ons grootste doelpublie­k het verkeerde voorbeeld geeft”, betreurt Thomas Baeken.

Ook Karen Damen waarschuwt

Infrabel nam gisteren contact op met Karen Damen. Ze stuurde daarop een nieuw bericht de wereld in waarin ze spoorlopen ontraadt en gebruikte de woorden van een Infrabel-campagne: “je leven is een omweg waard”. “Even voor alle duidelijkh­eid: deze foto is genomen op een verlaten spoor, dat niet meer in gebruik is. Spoorlopen is levensgeva­arlijk en wettelijk verboden. Alsjeblief, wees verstandig”, aldus Damen. Het management van Karen Damen liet Infrabel intussen weten eventueel bereid te zijn om in de toekomst te helpen bij een campagne. TOMMY HUYGHEBAER­T, TIM LESCRAUWAE­T

 ?? FOTO RR ?? De cover van de single Een ander spoor van Karen Damen.
FOTO RR De cover van de single Een ander spoor van Karen Damen.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO THEO DERKINDERE­N
FOTO THEO DERKINDERE­N

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium