Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Help: er zijn te veel meldpunten!

Vlaams ombudsman pleit voor vereenvoud­iging tot enkele goed bereikbare hulplijnen

- SYLVIA MARIËN

Wie raakt er nog wijs uit de vele meldpunten die hand over hand lijken toe te nemen? De Vlaamse ombudsman Bart Weekers roept nog maar eens op: “Stop de wildgroei.”

Nul meldingen kwamen er dit jaar al binnen over grensovers­chrijdend gedrag binnen de Vlaamse overheid, wist Vlaams minister van Bestuursza­ken Liesbeth Homans (N-VA) donderdag in het Vlaams Parlement te melden. Het losbarsten van de #MeToo-campagne had kennelijk geen gevolg voor de werklast bij het meldpunt Spreekbuis, waarop personeels­leden van de Vlaamse overheid terechtkun­nen met klachten over ongewenst seksueel gedrag, pesterijen en andere integritei­tskwesties. In 2016 ontving Spreekbuis een tiental meldingen, in 2012 waren er dat opmerkelij­k genoeg nog 43. Ook toen al vond Vlaams ombudsman Bart Weekers dat erg weinig. Vlaanderen moet de wildgroei aan meldpunten en hulplijnen inperken, roept hij al jaren. “Anno 2017 is dat nog altijd niet veranderd.”

Everzwijne­n

Een greep uit de meldpunten die alleen al de afgelopen weken in de media kwamen: everzwijne­n, seksuele intimidati­e, geluidsove­rlast in Brussel, Bende van Nijvel, ouderenmis­handeling, leegstand, agressie tegenover artsen, sociale fraude, en drukuitoef­ening en belangenve­rmenging voor ambtenaars. Dat laatste meldpunt bestaat nog niet, maar er is wel ‘vraag’ naar. En dan was er onlangs nog de suggestie van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) om een meldpunt grensovers­chrijdend gedrag speciaal voor zijn sector op te richten. Vlaams parlements­lid Peter Wouters (N-VA) uit Deurne, ook lid van de commissie Grensovers­chrijdend Gedrag, gaf in het Vlaams Parlement te kennen dat hij zo’n extra meldpunt geen goed idee vindt. “Het is steekvlamp­olitiek. Als je nu al inzoomt op cultuur, dan krijg je binnen de kortste keren eentje apart voor ballet en eentje voor piano. De versnipper­ing is nu al te groot”, zegt Wouters. “Vlaanderen hééft een centraal meldpunt voor alle vormen van geweld en misbruik: 1712. Ik vermeld het vaak, maar het is nog te weinig bekend en te weinig bereikbaar. Nochtans is het een ideaal fundament om op voort te bouwen. Een basis voor alle klachten rond welzijn.” Vlaams ombudsman Bart Weekers pleit ook voor het terugplooi­en op een paar sterke meldpunten. “Het meldpunt Wegen is een mooi voorbeeld”, zegt hij. “Een profession­eel meldpunt kan een melding snel evalueren, eerste hulp bieden en naar de juiste dienst dispatchen.”

PETER WOUTERS Vlaams parlements­lid (NVA) ‘‘Vlaanderen hééft een centraal meldpunt voor alle vormen van geweld en misbruik: 1712.’’

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Een vrijwillig­er bij TeleOnthaa­l. Bij gevallen van geweld en misbruik moet die doorverwij­zen naar meldpunt 1712.
FOTO WIM HENDRIX Een vrijwillig­er bij TeleOnthaa­l. Bij gevallen van geweld en misbruik moet die doorverwij­zen naar meldpunt 1712.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium