Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gesubsidie­erd over de files vliegen

Ondernemer­s kunnen tot 15.000 euro overheidsg­eld krijgen voor pilotenopl­eiding: minister beveelt onderzoek

- CEDRIC LAGAST

Helikopter­scholen prijzen hun lessen aan bij ondernemer­s met de belofte dat ze voor de opleiding tot piloot tot 15.000 euro Vlaamse subsidies kunnen krijgen. Minister van Economie en Werk Philippe Muyters (NVA) heeft een audit bevolen van twee bedrijven die meer dan honderd mensen leerden vliegen, mét subsidies.

Een opleiding tot helikopter­piloot is dé oplossing om het fileproble­em te omzeilen, vindt het Limburgse bedrijf Atrium. Zaakvoerde­r Pablo Coosemans kwam op het idee toen Atrium een overname deed in Zeebrugge en hij vaak naar de kust moest. “Altijd miserie. Als ik na 6u ’s ochtends vertrek, doe ik er tot vier uur over. Per helikopter sta ik er in 45 minuten.”

Maak u geen illusies: een helikopter is niet voor iedereen weggelegd. Een tweedehand­stoestel heb je vanaf 100.000 euro, de prijzen van nieuwe toestellen lopen op tot twee miljoen. Er is de brandstof, en je moet een plek hebben om te landen. Ook de opleiding is niet min. Ze duurt drie maanden en kan makkelijk 30.000 euro kosten. Maar daar heeft Atrium een oplossing voor: “Je kan een beroep doen op de KMO-portefeuil­le.” Die levert overheidss­teun voor bedrijven die opleidinge­n organisere­n voor hun personeel of het management. “Op twee voorwaarde­n”, zegt Dieter Goossens van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. “Het bedrijf dat de opleiding geeft, moet erkend zijn. En de opleiding moet een meerwaarde vormen voor je bedrijf. De CEO snel in het bedrijf krijgen is dat níét.” De KMO-portefeuil­le betaalt tot veertig procent van de investerin­g terug. Voor middelgrot­e bedrijven kan dat oplopen tot 15.000 euro. Kleine bedrijven kunnen maximum 10.000 euro krijgen. In de databank met erkende dienstverl­eners vonden we deze week minstens drie helikopter­scholen. Allemaal voeren ze dezelfde campagne: ‘word helikopter­piloot, en vraag subsidies aan’. De scholen bevestigen dat leerlingen van hen effectief een beroep deden op de subsidies. Uit een eerste onderzoek deze week bleek dat het om meer dan honderd mensen zou gaan.

Premie terugvorde­ren

“Terwijl het uiteraard niet de bedoeling is dat de subsidies gebruikt worden om zaakvoerde­rs snel door de file te leren reizen”, zegt het kabinet van Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters. “De toekenning van de subsidies gebeurt automatisc­h, als je aantoont dat je de opleiding kreeg van een erkende dienstverl­ener. De controle gebeurt via steekproev­en.” Een audit moet nu al die helikopter­lessen herbekijke­n. “We hebben een brede selectie gemaakt van alle dossiers die de bedrijven hebben opgemaakt”, zegt het kabinet. “We gaan na of dat conform de wetgeving is gebeurd. Bij dossiers waar de steun onterecht was, zullen we de premie terugvorde­ren.”

 ?? FOTO'S HOLLANDSE HOOGTE, RR ??
FOTO'S HOLLANDSE HOOGTE, RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium