Gazet van Antwerpen Stad en Rand

115 Belgische kinderen vast in oorlogsgeb­ied

Maar Buitenland­se Zaken en veiligheid­sdiensten doen niets om hen naar ons land te halen

-

Maar liefst 115 kinderen zitten volgens minister van Veiligheid Jan Jambon (NVA) ergens vast in (gewezen) oorlogsgeb­ied in Syrië en Irak. Ons land maakt echter geen aanstalten om hen te redden.

Een grootmoede­r en moeder uit Aalst zitten al een half jaar hopeloos vast in het Koerdische deel van Syrië met twee (klein)zoontjes. Ze zitten opgesloten in het vluchtelin­genkamp van Ayn Issa. Selin Yildiz (25) beviel van haar twee zoontjes in oorlogsgeb­ied. Selins moeder van 41 beweert dat ze haar dochter twee jaar geleden wilde redden, net zoals Dimitri Bontinck met zijn zoon Jejoen. De man van Selin, de Antwerpse strijder Hamsa Nmili (27), zit ook vast, maar is door de Koerdische troepen van hen gescheiden. De afgelopen maanden had hun advocaat Mohamed Ozdemir heel sporadisch contact met hen. Hij spreekt van een uitzichtlo­ze situatie en vraagt zich af of onze Belgische overheid wel enige intentie heeft om het gezin uit het gebied te halen. Het antwoord is na een rondvraag bij Belgische overheidsd­iensten en gerechteli­jke bronnen pijnlijk duidelijk en eenduidig: neen. De teneur: “Waarom zouden we?”

Bij Buitenland­se Zaken viel gisteren te horen dat er geen contacten bestaan met de Koerden in het noorden van Syrië, noch enige uitleverin­gsplicht van de Irakezen. “Bovendien is er sinds de val van Mosoel en Raqqa nog geen enkele officiële vraag tot repatriëri­ng van een landgenoot gekomen”, zegt woordvoerd­er Matthieu Branders.

Eigen schuld

Volgens minister Jambon bevinden er zich momenteel zo’n 115 kinderen met de Belgische nationalit­eit in Syrië en Irak. Kinderen die geboren zijn uit de huwelijken van jihadisten. Allemaal zijn ze jonger dan 12 jaar, de meesten zelfs een stuk jonger dan 6 jaar. Vaak zijn ze in oorlogsgeb­ied geboren. Hun lot wordt, op papier toch, opgevolgd door Belgische jeugdparke­tten. “Het probleem is dat we van velen van hen amper info hebben”, zegt een hoge veiligheid­sbron. “Dat maakt het er niet makkelijke­r op.” In principe kan ons land aan de Koerden proberen vragen om de gevangenen over te dragen. Want de Syrische Koerden geven aan zo snel mogelijk af te willen van buitenland­se jihadisten. “Eerlijk? Het is een netelige kwestie die de regering qua mensenrech­ten zorgen baart, maar voorlopig worden er geen pogingen ondernomen om die kinderen te redden”, gaat de veiligheid­sbron verder. “Er is geen officieel aanspreekp­unt om contacten te leggen en velen redeneren dat die moeders die situatie zelf gecreëerd hebben door naar oorlogsgeb­ied te trekken.” PIETER HUYBERECHT­S

 ?? FOTO AFP ?? Een kind in een vluchtelin­genkamp in het noorden van Syrië.
FOTO AFP Een kind in een vluchtelin­genkamp in het noorden van Syrië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium