Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa haalt slag thuis in Brexit-gesprekken

- (bm)

De Britse premier Theresa May heeft gisteren dan toch een eerste akkoord met de EU over de Brexit bereikt. Europa lijkt de Britten op de knieën te hebben gekregen, maar veel problemen zijn gewoon vooruitges­choven.

Premier May kwam speciaal naar Brussel om samen met Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker tot een eindakkoor­d te komen. Minstens binnen Europa viel het akkoord in goede aarde. Zo kreeg Juncker de goedkeurin­g van het Europees Parlement. “Veel vragen van het Europees Parlement zijn beantwoord”, verklaarde ex-premier Guy Verhofstad­t, die de parlementa­ire stuurgroep over de Brexit leidt. Toch blijven er volgens hem nog veel onduidelij­kheden. Zo heeft May aanvaard dat er geen ‘harde grens’ tussen Ierland en NoordIerla­nd komt. Maar tegelijk is er beloofd dat Noord-Ierland geen uitzonderi­ngsstatuut binnen het Verenigd Koninkrijk krijgt. Hoe die twee zaken te verzoenen vallen, weet niemand. Want zonder grenscontr­oles kan elke Europeaan via Ierland vlotjes het Verenigd Koninkrijk in.

40 miljard euro

Ook over de factuur van de Brexit is veel mist gespuid. Wel heeft May beloofd dat ze die zal betalen. Haar woordvoerd­er schatte het bedrag gisteren op 40 tot 45 miljard euro, maar Europees onderhande­laar Michel Barnier wou dat gisteren niet bevestigen. Hij is wel tevreden over de berekening ervan. Zo verzekerde hij dat “geen enkele lidstaat als gevolg van de Brexit meer zal moeten betalen of minder zal ontvangen” tot 2020. Europa vindt dus dat de Britten voldoende toegevinge­n hebben gedaan voor de volgende fase van de onderhande­lingen: nu kan over de handel gesproken worden. Maar Europa heeft al laten weten dat die gesprekken pas in februari kunnen beginnen, want de Britse regering blijkt nog niet echt te weten hoe ze de toekomstig­e handelsrel­atie ziet. De druk van de Britse bedrijven op May is heel groot: zij vrezen voor tienduizen­den jobs als de handel met Europa na de Brexit in 2019 veel te moeilijk zou worden.

 ?? FOTO AFP ?? Theresa May en JeanClaude Juncker.
FOTO AFP Theresa May en JeanClaude Juncker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium