Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Conflict eist eerste dode

Geweld flakkert op tussen Palestijns­e demonstran­ten en Israëlisch leger op ‘dag van woede’

- JESSE VAN REGENMORTE­L

De Jeruzalemr­uzie doet geweld opflakkere­n. Duizenden Palestijne­n protesteer­den vrijdag fel, Israëlisch­e soldaten schoten minstens één demonstran­t dood en meer dan 200 mensen raakten gewond. De Palestijns­e president Mahmoud Abbas weigert nog met de Amerikanen te spreken.

Het scenario van deze episode in het Israëlisch-Palestijns conflict liet zich voorspelle­n: Donald Trump erkent Jeruzalem als Israelisch­e hoofdstad, Israël jubelt, de Palestijne­n protestere­n furieus. Een eerste dode valt, de situatie escaleert. Vrijdag viel die eerste dode. Een Israëlisch­e soldaat schoot bij rellen bij de grens van Gaza de 30-jarige Palestijn Mohammed Al-Masri dood. Volgens het leger gooiden de demonstran­ten met stenen en rolden ze brandende autobanden in de richting van de soldaten. “Dus schoten onze mensen in de richting van de aanstokers”, klinkt het. De Palestijne­n hielden vrijdag een ‘dag van woede’. Meteen na het middaggebe­d begonnen duizenden mensen te protestere­n. “Jeruzalem is van ons”, werd geroepen, en “Wij hebben geen lege woorden nodig, maar stenen en kalasjniko­vs”. Minstens tachtig Palestijne­n raakten gewond toen het Israëlisch­e leger antwoordde door te schieten met rubberkoge­ls en met scherp.

Afwijzing en onrust

Doorheen de moslimwere­ld stapten nog eens duizenden op in protest tegen de beslissing van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en om de Amerikaans­e ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Een besluit waarop de rest van de wereld afwijzend en ongerust reageert.

De status van de stad is al tientallen jaren het grootste obstakel voor vrede tussen Israëli’s en Palestijne­n. Israël ziet heel Jeruzalem als zijn hoofdstad, de Palestijne­n willen het oosten van de stad als hoofdstad van hun toekomstig­e staat. De internatio­nale gemeenscha­p ziet Oost-Jeruzalem, waar heilige sites van joden, moslims en christenen zijn en dat na de oorlog van 1967 door Israël werd geannexeer­d, als bezet gebied.

Opschuddin­g

Donald Trump argumentee­rt dat vrede toch niet dichterbij kwam, dus dat het status quo wat opschuddin­g verdiende. Dat dat de enige manier is om vooruitgan­g te boeken. Volgens Mahmoud Abbas hebben de VS zichzelf buitenspel gezet als actor in het vredesproc­es en in het Midden-Oosten tout court. De Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence, die normaal later deze maand voor gesprekken met Abbas naar de Palestijns­e gebieden komt, is daar volgens de Palestijns­e Autoriteit niet meer welkom. “Maar Abbas overspeelt zijn hand als hij zegt dat hij niet meer met de Amerikanen zal praten”, zegt Midden-Oostenexpe­rt Brigitte Herremans van Broederlij­k Delen. “Hij moet fors reageren, om thuis zijn gezicht niet te verliezen. Maar hij is afhankelij­k van de internatio­nale diplomatie. De Amerikanen leiden het vredesproc­es en er is geen enkele internatio­nale mogendheid die tegenwicht kan bieden. Ook de Europese Unie niet.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium