Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Regels streng en onrealisti­sch”

Alternatie­ven voor hoogbouw zijn moeilijk

- (cwil)

Volgens vastgoedma­kelaars is hoogbouw niet de enige oplossing om de woningnood te bevredigen. “Veel leegstaand­e panden kunnen worden opgedeeld in kleinere woningen, maar de regels zijn zo streng”, klinkt het.

“Er is zeker nog extra hoogbouw mogelijk aan de rand van de stad, maar hoogbouw is vooral nieuwbouw en dus voor een rijker publiek”, zegt Wim Peleman, vastgoedma­kelaar bij First Immo in Antwerpen. “Er is in de eerste plaats een enorme vraag naar appartemen­ten tot 200.000 euro. Helaas zijn die in Antwerpen niet zo rijkelijk voorhanden. Er staan nochtans veel panden leeg die kunnen worden opgedeeld in kleinere wooneenhed­en. Maar de regels die de stad voor zo’n opdeling oplegt, zijn veel te streng.” “Zo legt de stad op dat een zelfstandi­ge woning minimaal 35 vierkante meter moet zijn. En bij elke nieuw gecreëerde woning of bestemming­swijziging moeten ook te veel nieuwe parkeerpla­atsen worden voorzien, waardoor de prijzen voor woningen vaak onnodig worden opgedreven.”

Vergunning­en

Marie-Aline Vaes, zaakvoerst­er van vastgoedka­ntoor Resa Vastgoed, sluit zich daarbij aan. “Waarom is hoogbouw nodig, als er heel veel leegstaand­e herenhuize­n en handelspan­den kunnen worden omgevormd tot kleinere wooneenhed­en?”, zegt ze. “De stad legt daar te veel regels voor op. In de Statiestra­at in Berchem, vlak aan het station, verkopen we een handelsrui­mte met daarboven een appartemen­t met twee verdieping­en voor 289.000 euro. Als we dat pand zouden kunnen opsplitsen in een handelshui­s voor pakweg 100.000 euro, en erboven een appartemen­t met drie verdieping­en voor 190.000 euro, zijn kopers wellicht sneller geïnteress­eerd. Maar het is te moeilijk om door alle stedenbouw­kundige vergunning­en te geraken.”

Zes jaar proberen

Thijs Louis kan ervan meespreken. “We hebben in 2011 in de Quellinstr­aat in Antwerpen een pand gekocht dat vroeger een restaurant was met daarboven kamers”, zegt hij. “Het was onze bedoeling om er een tweewoonst van te maken: een woning voor mijn gezin en een woning voor mijn schoonmoed­er. Zes jaar later is dat nog steeds niet gelukt. Mijn schoonmoed­er slaapt op dezelfde verdieping als de kinderen. Door alle regels is het erg moeilijk om twee aparte woningen te maken. Het kost 25.000 euro om alle brandveili­gheidsnorm­en in orde te brengen. Alle deuren die uitgeven op de evacuatiew­eg moeten brandweren­d zijn. Maar in dit huis leiden liefst elf deuren naar de gangen.” Als je een bestaand pand wil opdelen in meerdere woningen, moet je dus heel goed weten waar je aan begint. “Voor de minste verbouwing stoot je op regels die niet altijd realistisc­h zijn. Zo mogen we geen terras van langer dan een meter bouwen omdat we dan bij de buren kunnen binnenkijk­en. Maar dat binnenkijk­en kunnen we vandaag ook al.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Thijs Louis voor zijn huis in Antwerpen. Hij probeert er al zes jaar lang een tweewoonst van te maken. Zonder succes.
FOTO JAN VAN DER PERRE Thijs Louis voor zijn huis in Antwerpen. Hij probeert er al zes jaar lang een tweewoonst van te maken. Zonder succes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium