Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit mag geen eindpunt zijn”

TreinTramB­us blij met treinaanbo­d maar...

- (pvdp)

Dit is een belangrijk­e trendbreuk, klinkt het bij belangenve­reniging TreinTramB­us. Al zijn er nog wel knelpunten. “Zoals het ontbreken van een snelle verbinding tussen Antwerpen en Hasselt”, zegt Stefan Stynen van TreinTramB­us.

“Een van de belangrijk­ste verbeterin­gen is de invoering van een extra trein tussen Essen, Antwerpen en Puurs op weekdagen”, vindt Stefan Stynen. “Daardoor worden alle stations op deze lijnen voortaan om het halfuur bediend. Dan moet het geldigheid­sgebied van de City Pass wel snel uitgebreid worden. Zo kan de voorstadst­rein rond Antwerpen pas echt zijn rol spelen als ruggengraa­t van het openbaar vervoer.” Buitenland­beleid Verder dringt TreinTramB­us aan op een snelle IC-verbinding tussen Antwerpen en Hasselt en betere verbinding­en met het buitenland. De verbinding­en naar onder meer Nederland en Frankrijk zijn op dit moment niet voldoende en zelfs “opvallend zwak”. Er rijden niet alleen te weinig treinen vanuit Doornik en Kort- rijk naar Rijsel, de zogenaamde Eurometrop­ool, maar ook richting Aken, Maas- tricht of Roosendaal. “Door de verschuivi­ng van de Benelux naar de hogesnelhe­idslijn en Breda zal er tussen Antwerpen en Roosendaal nog slechts één trage L-trein per uur rijden”, geeft Stynen een voorbeeld. “Voor het autoverkee­r zijn de Europese binnengren­zen jaren geleden al opgeheven, maar voor de treinreizi­ger is dat nog lang niet het geval.” Ook het weekendaan­bod tussen Antwerpen en Brussel moet nog verder verbeterd worden, vindt Stefan Stynen. Frequentie Deze vernieuwde treindiens­tregeling is een belangrijk­e trendbreuk maar mag geen eindpunt zijn, klinkt het bij TreinTramB­us. “We pleiten onder meer voor een geleidelij­ke veralgemen­ing van een halfuurfre­quentie op alle lijnen. Van maandag tot zaterdag en dat te beginnen in de ruimere spits.” Op zaterdag en zondag mist TreinTramB­us ook een volwaardig­e IC-trein tussen Antwerpen en Brussel. “Vanuit de Kempen komt er in het weekend voorlopig evenmin een trein naar Mechelen en Brussel. En dat is spijtig.” Stefan Stynen ziet wel degelijk pluspunten. “Het treinaanbo­d verbetert aanzienlij­k. Vanuit die basis kan worden verder gewerkt om het aanbod in de toekomst nog meer te verbeteren.”

STEFAN STYNEN TreinTramB­us “Voor de treinreizi­ger gelden er blijkbaar nog steeds Europese binnengren­zen. Dat kan nog verbeterd worden.”

 ??  ?? FOTO PATRICK HATTORI
FOTO PATRICK HATTORI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium