Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hansahuis aan Suikerrui krijgt groot onderhoud

Beschermd gebouw wordt in vier jaar opgeknapt

- PATRICK VAN DE PERRE

Het Hansahuis op de hoek van de Suikerrui met de Ernest Van Dijckkaai wordt opgeknapt. Het gebouw, dat dateert uit het einde van de 19de eeuw, is beschermd, maar verkeert in slechte staat. Dat moet over vier jaar anders zijn.

Misschien weten niet veel mensen dat het statige gebouw op de hoek het Hansahuis heet, maar de beelden die op de gevel staan, kent iedereen. Die beelden verkeren, net zoals de gevel en grote delen van het interieur in slechte staat.

Het Hansahuis heeft drie eigenaren, die de handen in elkaar geslagen hebben. Zij verzamelen fondsen om het gebouw op te knappen.

Tegen april van volgend jaar willen de eigenaren een dossier bij Erfgoed Vlaanderen afleveren. Want wie eigenaar is van een beschermd gebouw, moet er ook voor zorgen dat het onderhoude­n wordt. Mits de eigenaren een goed dossier hebben, kunnen ze ook een beroep doen op premies. “Deze mensen willen niet wachten tot dan en hebben het initiatief genomen om aan de restaurati­e van het gebouw te beginnen. Ik steun hen daarbij en blijf dat doen waar ik kan. Want het Hansahuis ligt niet alleen in het hartje van de binnenstad, het is ook een waardevol en door iedereen gekend gebouw”, zegt schepen van Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA).

Gevel is prioriteit

Sinds enkele dagen staat er een stelling tegen de gevel. Arbeiders zullen langs de buitenkant de ergste nood lenigen. Onder meer door de gevel op te knappen. En dat is nodig, want er zijn in het verleden al een aantal stukken van de gevel naar beneden gevallen. Ook de goten, de kenmerkend­e torentjes en de beelden die op de gevel staan, worden op termijn geres- taureerd. Die beelden zijn trouwens gemaakt door Jef Lambeaux, die ook het standbeeld van Brabo op de Grote Markt maakte. Verder zal een aanbouw op het dak, die decennia geleden zonder vergunning werd gebouwd, verdwijnen.

Duitse ondernemer­s

“Het gebouw helemaal in de originele staat herstellen, is niet meer mogelijk. De eigenaren gaan wel zo dicht mogelijk terug naar het oorspronke­lijke ontwerp. Het is in ieder geval een goede zaak dat het gebouw wordt opgeknapt in samenwerki­ng met de stad Antwerpen. Ik ben blij dat ik daar als schepen een rol in kan spelen”, zegt Rob Van de Velde.

In het Hansahuis zitten kantoren en zullen op termijn ook moderne appartemen­ten komen. In sommige daarvan zullen de eigenaars gaan wonen. Op de gelijkvloe­rse verdieping is er een brasserie. Het Hansahuis was aanvankeli­jk eigendom van Duitse ondernemer­s, die via de haven van Antwerpen zaken deden. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og vorderde de bezetter het gebouw op als hoofdkwart­ier voor de Gestapo. Later werd het gebouw eigendom van een Antwerpse familie dat delen van het Hansahuis doorverkoc­ht aan anderen.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? De beelden op het Hansahuis zijn kenmerkend voor het hoekpand.
FOTO'S JORIS HERREGODS De beelden op het Hansahuis zijn kenmerkend voor het hoekpand.
 ??  ?? Binnen is er ook werk aan de winkel. De torentjes worden gerestaure­erd. Delen van de gevel en het dak zijn in slechte staat.
Binnen is er ook werk aan de winkel. De torentjes worden gerestaure­erd. Delen van de gevel en het dak zijn in slechte staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium