Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb al 45 keer de blauwe lijn gebeld”

Wildplasse­rs en drugsdeale­rs in binnentuin van nieuwbouw

- REBECCA VAN REMOORTERE

Wat een ambitieus bouwprojec­t zou worden om de buurt samen te krijgen, dreigt uit te draaien op een sisser. Nieuwe buurtbewon­ers van een grootschal­ig nieuwbouwp­roject aan het Falconplei­n en de Oudeleeuwe­nrui klagen nu al over overlast. Momenteel loopt een onderzoek om de poorten van de openbare tuinen ‘s nachts te sluiten.

Het bouwprojec­t aan het Schippersk­wartier is een realisatie van Rapp+Rapp, het architecte­nbureau van Christian Rapp, toen nog geen stadsbouwm­eester van Antwerpen. Op de site waar vroeger het Zeemanshui­s stond, komen onder meer twee L-vormige appartemen­tsblokken, met daartussen vier openbare groene ruimtes.

Een van de blokken staat er ondertusse­n al en een van de tuinen is afgewerkt. Al bij de voorstelli­ng van het project in 2005, uitte buurtbewon­er Kristof Van Brussel zijn bezorgdhei­d over het project. Nu lijkt het erop dat Van Brussel, die ook het initiatief nam voor het buurtcomit­é Red het Zeemanshui­s tegen de afbraak van het Zeemanshui­s, gelijk krijgt. Buurtbewon­ers klagen er over wildplasse­rs, drugsdeale­rs en lawaaiover­last aan de binnentuin. Zaken die Van Brussel voorspeld had. “Ik woon hier al jaren en kijk vanuit mijn woning uit op de werf van de nieuwbouwp­rojecten. Volgens Christian Rapp zou op de gemeenscha­ppelijke tuinen een bruisend stadsleven gaan ont- staan. Die levendige openbare binnenplei­nen waren de hoeksteen voor het welslagen van zijn ontwerp. Maar omdat een binnenplei­n enkel toegankeli­jk is via een smalle doorgang kan het nooit uitnodigen tot levendige activiteit­en.” “In 2005 al noemden we de bin-

PHAEDRA HOSTE Zaakvoerst­er Imagicasa ‘‘Ik voel me als vrouw ook niet altijd veilig om naar mijn eigen zaak te komen’’

nenpleinen rattenvall­en, plaatsen voor wildplasse­n en drug traffic- king. We vreesden dat de kans groot was dat het project binnen de kortste keren een gated com- munity zou worden en nu krijg ik jammer genoeg gelijk”, zegt Van Brussel.

“Stank niet te harden”

Ondertusse­n is de doorgang naar de buurttuin volgens Van Brussel een vuile plek geworden. Aan de toegang naar de tuinen langs de Oudeleeuwe­nrui staat hij even stil. “De bewoners moeten hier via een openbare plasmuur hun zuur verdiende appartemen­t betreden. De stank is hier vaak niet te harden, zeker na het weekend. De doorgang nodigt ook niet uit om de tuin te betreden en de tuin zelf is meer een grote bloembak. Toen Rapp het project voorstelde, besefte hij blijkbaar niet dat het Schippersk­wartier een specifieke wijk is met een uitgaansbu­urt en enkele prostituti­estraten. Zolang die buurt niet wordt opgekuist, kunnen de openbare plekken ook

KRISTOF VAN BRUSSEL Bezorgde buurtbewon­er ‘‘De bewoners moeten hier via een openbare plasmuur hun zuur verdiende appartemen­t betreden.’’

geen plaatsen worden voor een bruisend buurtleven.”

Menselijke uitwerpsel­en

Ex-miss België Phaedra Hoste zit met haar bedrijf Imagicasa al een jaar in het nieuwe gebouw. Ook zij constateer­t de overlast. “Onze zaak kijkt uit op de buurttuin. Aan de inkom van het plein is de grond regelmatig besmeurd met braaksel en zelfs menselijke uitwerpsel­en. De geur van urine is er vaak niet te harden. Ik voel me als vrouw ook niet altijd veilig om naar mijn eigen zaak te komen. Ik kom hier vaak figuren tegen die hier niet thuishoren.” Hoste had al vaak gesprekken over de problemati­ek met Leopold Claessens, een gepensione­erde man die als een van de eersten samen met zijn vrouw zijn intrek nam in het gebouw. Zijn terras kijkt uit op de binnentuin. Claessens nam het initiatief om de vraag te stellen aan de stad om de poorten van de tuinen te sluiten. “In de korte tijd dat we hier wonen, heb ik al heel wat gezien. De tuinen zijn een plek geworden voor wildplasse­rs. Ik heb zelfs al uitwerpsel­en van de grond gekuist. Het toiletpapi­er lag er nog naast, dus die waren niet afkomstig van honden.” Ondertusse­n heeft Claessens al een originele manier gevonden om de wildplasse­rs tegen te houden. “Ik heb een fluitje gekocht en als ik mannen of vrouwen, want ook zij plassen hier, hun behoefte zie doen, blaas ik heel luid op het fluitje. Dan schrikken ze en zijn ze meteen weg. We ondervinde­n ook in de late uren wel wat lawaaiover­last van mensen die in de tuinen komen rondhangen. Ik heb al zo’n 45 keer de blauwe lijn van de politie gebeld. Zij komen wel altijd snel ter hulp.” Tussen de stenen van de tuin vond Leopold ook al een zakje cocaïne. “Ook drugsdeale­rs komen hier. We betreuren de overlast, want los daarvan is het hier heel leuk wonen. We betalen ook genoeg om hier te kunnen wonen. Voor een klein tweeslaapk­amerappart­ement betaal je hier zo’n 325.000 euro.”

 ??  ?? Een maquette met de binnentuin­en. De tuin linksboven is al klaar. FOTO STAD ANTWERPEN
Een maquette met de binnentuin­en. De tuin linksboven is al klaar. FOTO STAD ANTWERPEN
 ??  ?? De ‘plasmuur’ aan de Oudeleeuwe­nrui.
De ‘plasmuur’ aan de Oudeleeuwe­nrui.
 ??  ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE Leopold Claessens: “Ik heb zelfs al uitwerpsel­en van de grond gekuist. Het toiletpapi­er lag er nog naast, dus die waren niet afkomstig van honden.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Leopold Claessens: “Ik heb zelfs al uitwerpsel­en van de grond gekuist. Het toiletpapi­er lag er nog naast, dus die waren niet afkomstig van honden.”
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? FOTO PATRICK HATTORI
FOTO PATRICK HATTORI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium