Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kankerplek wordt hip frituur

De Frieterij start tweede zaak in voormalig café Desteny

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Er staat voormalig café Desteny een mooie toekomst te wachten nu Rebecca Oostra en Leonard Glazema er een nieuwe vestiging van hun hippe Frieterij willen openen. Het café werd deze zomer nog door burgemeest­er Bart De Wever gesloten wegens drugsprakt­ijken.

“Eindelijk geen drugscafé meer”, reageert een bewoonster op Facebook. Het is maar een van de vele enthousias­te reacties die binnenstro­omden, nadat het koppel de komst van de Frieterij naar de Borgerhout­se Generaal Eisenhower­lei had bekendgema­akt. “Dat hadden we helemaal niet verwacht”, lacht Rebecca Oostra. Het blijft wel een gok natuurlijk, een verloederd pand met een barslechte reputatie nieuw leven proberen in te blazen. Maar dat kon Oostra en Glazema niet deren, integendee­l. “We zijn helemaal voor dit retro-ogende pand met mooie boogramen gevallen”, vertelt Rebecca. Na twee frietbakfi­etsen en een eerste vestiging van de Frieterij in de Boomgaards­traat in Berchem, is het koppel klaar voor een nieuwe uitdaging. “Onze zaak in Berchem werd erg goed onthaald door de buurt. Dat heeft ons geïnspiree­rd om een tweede vestiging

REBECCA OOSTRA De Frieterij ‘‘We hopen op een opening met Pasen. Want binnenin is het pand erg vervallen.’’

te openen op een locatie waarvan we het gevoel hebben voor een toevoeging te kunnen zorgen. We willen graag in deze buurt investeren en een verbinding aangaan met de mensen die er wonen.” Al moet er eerst nog stevig gerenoveer­d worden vooraleer er een eerste zak handgesned­en frieten over de toonbank kan gaan. “We hopen op een opening met Pasen. Want binnenin is het pand erg vervallen.” Naast een volledig nieuwe inrichting, staan er dus eerst nog heel wat structurel­e werken voor de deur. Het resultaat moet een broertje worden van de Berchemse Frieterij. “We gaan deze plek een eigen identiteit geven. Hip maar met een nostalgisc­he toets. Dit mag geen kopie worden van de Boomgaards­traat. En omdat café Desteny een vaste waarde was in de buurt, willen we misschien nog wel iets doen met die naam. Al weten we nog niet wat. Die vraag werd ons op Facebook ook al gesteld door enkele buurtbewon­ers, ook door de grappige schrijffou­t in de naam, en daar zijn we wel gevoelig voor.”

Huisgemaak­te sauzen

Waar het interieur van de nieuwe Frieterij in Borgerhout misschien wat zal verschille­n van de zaak in Berchem, zal het aanbod wel zo goed als hetzelfde zijn. En dus wordt ook deze nieuwe vestiging een plek voor de fijnproeve­nde frietliefh­ebber. “Als artisanaal frituur zijn we niet de goedkoopst­e, maar we proberen het wel zo democratis­ch mogelijk te houden. Binnenkort kan iedereen hier terecht voor onze handgesned­en frieten, gebakken in zonnebloem­olie, voor onze huisgemaak­te sauzen en stoofvlees en onze artisanale kroketten.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Rebecca Oostra en Leonard Glazema zien het helemaal zitten. “We willen graag in deze buurt investeren.”
FOTO WIM HENDRIX Rebecca Oostra en Leonard Glazema zien het helemaal zitten. “We willen graag in deze buurt investeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium