Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mohammed en Sinterklaa­s samen jarig

Sint op bezoek bij Antwerpse moslims

- (anro)

De Sint is erg populair bij de kinderen van onze gemeenscha­p”, zegt Thierry Vanroy van een islamitisc­h centrum op de Turnhoutse­baan. Hun profeet en de Sint werden er samen gevierd.

“De verjaardag van de Sint en de profeet Mohammed viel dit jaar op dezelfde dag”, vertelt bekeerling Thierry Vanroy. Hij is secretaris van Hussainiya Al Zahra, een sjiitisch-islamitisc­h religieus centrum op de Turnhoutse­baan. De hijra- of moslimkale­nder is een paar dagen korter dan de gregoriaan­se. Daarom vallen vieringen van de moslims telkens op een andere datum. Gebedscent­rum Hussainiya Al Zahra besliste de Sint gisteren in de viering van Mohammed te betrekken. “De Sint is erg populair bij onze kinderen. Het is een personage dat ze ook op school tegenkomen en dus herkenbaar is. Hoewel hij voor ons als moslimgeme­enschap minder betekenis heeft, is hij wel deel van de Belgische cultuur. En daaraan nemen de kinderen vanzelf deel.”

“Daarbij is Sint-Nikolaas niet alleen voor de christenen van betekenis, voor ons is hij net zo goed een man van God. Wij kennen bijvoorbee­ld ook het verhaal achter de chocoladen centen. Sint-Nikolaas gaf geld als bruidsscha­t voor arme meisjes, zodat ze konden trouwen en zichzelf niet moesten prostituer­en.”

Bisdom uitgenodig­d

Het Hussainiya Al Zahracentr­um nodigde het bisdom Antwerpen uit om op de viering aanwezig te zijn. “Jammer genoeg paste het niet voor ons, maar we vinden het erg belangrijk om met de andere geloofsgem­eenschappe­n contact te houden en appreciëre­n de uitnodigin­g”, vertelt woordvoerd­er Olivier Lins.

Dat moslims een Sinterklaa­sfeest houden, daarover neemt Lins geen stelling in. “Het is niet aan ons om commentaar te geven. Sint-Nikolaas was wel degelijk een christen, een bisschop, zoals je kan zien aan zijn mijter en staf. Maar dat de mensen van de sjiitische gemeenscha­p de culturele figuur willen gebruiken, toont misschien aan dat ze goed geintegree­rd zijn.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Selfie met de Sint.
FOTO JAN VAN DER PERRE Selfie met de Sint.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium