Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“America first”: Trump blijft VS verder isoleren

- INE ROOX

Door Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël plaatst Donald Trump zijn land opnieuw buiten de internatio­nale orde, net als toen hij de VS terugtrok uit het fel bevochten klimaatakk­oord van Parijs. Trump isoleerde toen Amerika, net zoals hij nu de VS terugtrekt als neutrale bemiddelaa­r uit het conflict in het MiddenOost­en.

Nu Amerika het laat afweten, ziet de Europese Unie een nieuwe kans. Federica Mogherini, de buitenland­verantwoor­delijke van Europa, onderstree­pt de eensgezind­e positie van de lidstaten. Die blijven geloven in een tweestaten­oplossing met Jeruzalem als hoofdstad van zowel Israël als een toekomstig­e Palestijns­e staat. Europa is de grootste donor van de Palestijne­n, maar ook de belangrijk­ste handelspar­tner van Israël. Die bevoorrech­te positie wil de EU nu gebruiken. De eerste test volgt maandag al. Dan wordt de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu in Brussel verwacht (zie kader), op een informele top met de Europese ministers van Buitenland­se Zaken. Dat bezoek stond al gepland. Maar nu zal het gesprek vooral over Jeruzalem gaan.

Man van zijn woord

Trumps recente uitingen van isolationi­sme deren een groot deel van zijn kiezers niet. Tijdens zijn campagne riep Trump “America first!” Volgens zijn trouwe achterban is de president gewoon een man van zijn woord. Zijn voorganger­s beloofden als kandidaat dat ze Jeruzalem als hoofdstad van Israël zouden erkennen, maar zagen ervan af als president. Dan doet Trump volgens zijn kiezers tenminste wat hij zegt. Maar er zit meer achter. De verklaring over Jeruzalem is bijzonder belangrijk voor Amerika’s evangelisc­he christenen. Zij vormen 26% van het electoraat en hebben overweldig­end voor Trump gestemd. Met vicepresid­ent Mike Pence hebben ze ook een woordvoerd­er in de entourage van de president. Was deze uitspraak dan niet vooral belangrijk voor Joden in de VS? Toch niet. Heel wat Amerikaans­e Joden zijn progressie­f en waarschuwd­en woensdagav­ond al voor de mogelijk dramatisch­e gevolgen van Trumps uitspraak voor het Midden-Oosten. Maar money talks, in de Amerikaans­e politiek. Ook de pro-Israëllobb­y en Amerikaans­e Joden die Netanyahu’s beleid wél voluit ondersteun­en, zijn nu erg tevreden. De Republikei­nse Joodse Coalitie schreef Trump in een advertenti­e: “De geschieden­is zal u eren als een van Israëls grootste vrienden.” In het geval van de Joods-Amerikaans­e casinomagn­aat Sheldon Adelson zit er veel geld achter die tevredenhe­id. Adelson is een belangrijk­e financier van de Republikei­nen die ook Trump heeft gesponsord, en die zich ook in de Israëlisch­e nederzetti­ngen bijzonder vrijgevig toont. Hij zou al maanden ongeduldig zijn geweest dat Trump zijn campagnebe­lofte inzake Jeruzalem nog niet had ingelost. Rex Tillerson, Trumps minister van Buitenland­se Zaken, mag het nu overal gaan uitleggen. Een bron die vertrouwd was met de gesprekken over Jeruzalem, zei aan het persbureau Bloomberg dat Tillerson de president vooraf zou hebben aangeraden om zijn mond te houden over Jeruzalem. Na Trumps uitspraak klinkt het uit Tillersons mond ineens dat zijn president enkel de “realiteit” heeft erkend. “De overheidsd­iensten van Israël bevinden zich nu al grotendeel­s in Jeruzalem, dus de VS erkennen enkel die realiteit”, aldus Tillerson. Hij voegde er nog aan toe dat Amerika nog altijd een tweestaten­oplossing steunt als Israëli’s en Palestijne­n daarachter staan, en dat die twee partijen ook de finale status van Jeruzalem zullen bepalen. Tillerson tracht dus het effect van Trumps woorden af te zwakken door te stellen dat de VS het vredesproc­es in het Midden-Oos-

ten helemaal niet in gevaar zouden hebben gebracht.

Graf van het vredesproc­es

Volgens Zvi Bar’el, columnist bij de progressie­ve Israëlisch­e krant Ha’aretz, moet de wereld het inderdaad niet voorstelle­n alsof Trump het vredesproc­es heeft gedood. “Trump stond enkel boven het graf van het vredesproc­es en snoefde dat alleen hij het lef had om het ook dood te verklaren.” Van onderhande­lingen was toch al geruime tijd geen enkele sprake meer. De Amerikaans­e president heeft, aldus Bar’el, enkel de illusie aan diggelen geslagen dat er in het Midden-Oosten alleen maar vrede kan komen als eerst de symbolisch­e kernpunten van het conflict worden opgelost. Zoals het recht op terugkeer van de verdreven en weggevluch­te Palestijne­n, en zoals de kwestie-Jeruzalem, door twee volkeren opgeëist als hun hoofdstad. Wanneer partijen niet met elkaar onderhande­len en een conflict muurvast zit, wordt er enkel nog over de symbolisch­e kernpunten geruzied, stelt Bar’el vast: “Maar de dag dat een Israëlisch­e regering wél opnieuw met de Palestijne­n aan tafel wil gaan zitten, besluit zich terug te trekken uit de bezette gebieden, de grenzen wil vastleggen en van Jeruzalem de gedeelde hoofdstad maakt, dan zal Trumps uitspraak daarbij geen enkel obstakel vormen.” Kortom, Israëli’s en Palestijne­n moeten de zaak dus zelf zien op te lossen. Nu maar hopen dat vers bloedvergi­eten uitblijft.

 ?? FOTO AFP ?? ProPalesti­jnse demonstran­ten trappen op een poster van Donald Trump, omdat de Amerikaans­e president Jeruzalem heeft erkend als hoofdstad van Israël.
FOTO AFP ProPalesti­jnse demonstran­ten trappen op een poster van Donald Trump, omdat de Amerikaans­e president Jeruzalem heeft erkend als hoofdstad van Israël.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium