Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wa me j nie opgenome vakantieda­ge ?

Kom jij rond deze tijd van het jaar ook tot de constatati­e dat je dit jaar je vakantieda­gen niet krijgt opgebruikt? Ben je die dan kwijt?

-

“Wat de werkgever moet doen met deze niet-opgenomen vakantieda­gen verschilt naargelang de situatie”, stelt Séverine Maebe, manager van het kenniscent­rum bij HRen well-being-specialist Attentia. Ze legt de regeling uit.

IK BEN BEDIENDE

Eerst de bedienden. “Soms is het voor een bediende onmogelijk alle vakantie op te nemen door bepaalde schorsinge­n, zoals langdurige ziekte, arbeidsong­eval of moederscha­psrust”, vertelt Maebe. “In dat geval moet de werkgever nog dit jaar aan de bediende het vakantiege­ld betalen voor de niet-opgenomen vakantieda­gen.” Het gaat hier om het zogenaamde enkel vakantiege­ld en omdat de bediende zijn of haar vakantieda­gen onmogelijk kan opnemen, worden geen socialezek­erheidsbij­dragen geïnd. Anders is het als de bediende zelf kiest om zijn vakantieda­gen niet op te nemen, wat regelmatig gebeurt. “Dan belandt de werkgever in een moeilijke situatie”, weet Séverine Maebe. “De werkgever is niet verplicht de niet-opgenomen vakantieda­gen uit te betalen. Hij moet echter wel kunnen aantonen dat hij de bediende de mogelijkhe­id heeft gegeven de vakantieda­gen op te nemen”, stelt ze. “Wanneer de werkgever in deze situatie de niet-opgenomen vakantieda­gen uitbetaalt, hoewel dit in principe niet mag, is het vakantiege­ld onderworpe­n aan de gewone socialezek­erheidsbij­dragen.” Het overdragen van wettelijke vakantieda­gen naar het jaar daarop mag dus eigenlijk niet, hoewel dit in de praktijk wel gebeurt. “Vaak gaat het dan niet om de twintig wettelijke vakantieda­gen, maar wel om de extralegal­e vakantieda­gen, anciënnite­itsdagen of arbeidsduu­rverminder­ingsdagen.”

IK BEN ARBEIDER

Bij de arbeiders is de regeling anders. Zij krijgen in de maand mei hun enkel en dubbel vakantiege­ld uitbetaald door de Rijksdiens­t voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) of door hun vakantieka­s. “Dit vakantiege­ld is definitief verworven, ook al neemt de arbeider zijn vakantieda­gen niet op.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium