Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ik loop, dus ik ben

Filosofe Hanna Vandenbuss­che buitenbeen­tje op Europese titelstrij­d

- MILAN AUGUSTIJNS

Is er een verband tussen filosofie en atletiek? Alleszins wel op de KU Leuven, waar Hanna Vandenbuss­che (30) haar tijd netjes verdeelt tussen haar voorbereid­ing op het EK van morgen en een doctoraat over de Franse filosoof René Descartes. Ik loop, dus ik ben, zeg maar.

Hanna Vandenbuss­che, die wordt getraind door Veerle Dejaeghere, is regerend Belgisch kampioene op de marathon. Als u haar kent, is dat misschien ook omdat ze in 2016 op het nippertje naast de olympische marathon greep. Ze liep de limiet, maar drie landgenote­s deden nog beter. “Ik denk er niet vaak meer aan terug. Ik was vooral euforisch toen ik vorige week bericht kreeg dat ik eindelijk naar een internatio­naal kampioensc­hap kan.” Dat kampioensc­hap is het EK veldlopen, dat zondag plaatsvind­t in het Slovaakse Samorin. “De selectiecr­iteria op basis waarvan ik ben aangeduid, zeggen top twintig. Ik zou al heel blij zijn met top dertig”, zegt Vandenbuss­che, die als doctoraats­studente aan de KU Leuven alleszins een buitenbeen­tje is in de atletiekwe­reld. Zelf houdt ze die twee werelden het liefst gescheiden. “Tegen andere atleten probeer ik niet over filosofie te beginnen zeuren en ook op het werk begin ik niet over de sport. En filosofere­n tijdens het lopen lukt al evenmin. Daarvoor ben ik dan te geconcentr­eerd op die training.” Wel plaatst Vandenbuss­che haar twee hoofdbezig­heden op gelijke hoogte. Maar krijgt ze ook erkenning voor beide? “Sommige professore­n zijn alleen geïnteress­eerd in mijn sportieve prestaties. Dat vind ik jammer. Ik wil mijn twee passies voluit beoefenen.” Is er dan helemaal geen link tussen topsport en filosofie?

“Mijn doctoraat gaat over de visies van Descartes en Pascal rond het zelf. Descartes beweert dat we onszelf wel altijd min of meer kunnen waarderen, Pascal gelooft dat een zelfbeeld altijd wat illusionai­r is. Aan die ideeën moet ik denken nu ik wat in de belangstel­ling sta. Dan vraag ik me af of het beeld dat van mij wordt neergezet wel klopt.” Toen wij Vandenbuss­che contacteer­den, verbleef ze nog in Dijon, de hoofdstad van het departemen­t Côte-d’Or in Midden-Franrijk. Ze brengt er zo’n twee maanden per jaar door. “Eén van mijn promotoren is er prof en ik ga er nu al vijf jaar naartoe. Tegelijk gebruik ik het als een soort trainingss­tage. Een dag in Dijon verloopt volgens een vaste structuur. Na het opstaan doe ik stabilisat­ieoefening­en, dan ga ik drie kilometer loslopen om wakker te worden. Na het ontbijt werk ik tot de middag en na de lunch installeer ik mij in de bibliothee­k. In de namiddag volgt de training, om daarna nog een uurtje te lezen en dan te eten. Heel spannend is mijn leven dus niet. Maar ik haal er veel energie uit en ik heb geen afleiding.”

Eén week platte rust

De meeste van haar concurrent­es zijn profatlete­n, maar de filosofe hoor je niet klagen over het combineren van werk en training. “Ik kom wel aan acht uur werk per dag, maar wanneer ik ga lopen kies ik. Dit jaar moet ik ook minder monitoraat­soefeninge­n geven. Het enige zware vind ik dat ik ook ombudsvrou­w ben. Soms moet ik lastige beslissing­en nemen, en dat kan vooral mentaal wel eens doorwegen.” Na het BK marathon in oktober stond het veldloopse­izoen al meteen voor de deur, dus moest er een snelle switch gemaakt worden. “Na een week platte rust zijn we met het snellere werk begonnen. Ik doe maar 80 kilometer per week, terwijl ik er bij mijn vorige trainer soms 120 liep. Veel concurrent­es gaan tot 150 kilometer en meer, maar mijn lichaam is daar niet voor gebouwd.”

Hanna Vandenbuss­che “Filosofere­n tijdens het lopen lukt me niet. Daarvoor ben ik dan te geconcentr­eerd.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Hanna Vandenbuss­che: “Ik wil mijn twee passies voluit beoefenen.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Hanna Vandenbuss­che: “Ik wil mijn twee passies voluit beoefenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium