Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kernkabine­t bereikt akkoord na vier maanden gepalaver

Ruim vier maanden later zijn losse eindjes eindelijk aan elkaar geknoopt

-

Derde keer, goede keer. De federale topministe­rs hebben het Zomerakkoo­rd definitief ingeblikt. Premier Charles Michel (MR) moest vol aan de bak, want het water tussen CD&V en de andere regeringsp­artijen was heel diep, vooral over het onbelast bijverdien­en. Maar ’s avonds laat zijn ze er dan toch uitgeraakt.

“Als de kern vanavond niet bijeenkomt, dan zitten we met een fundamente­el probleem”, gaf een regeringsb­ron gisteren te kennen. Om maar te zeggen, premier Charles Michel (MR) moest vol aan de bak om de onderhande­lingen over het Zomerakkoo­rd uit het slop te trekken. Ruim vier maanden na het Zomerakkoo­rd waren de losse eindjes nog altijd niet deftig aan elkaar geknoopt. Tot de excellenti­es gisterenav­ond laat konden afkloppen, ook over de maatregel voor 500 euro onbelast bijverdien­en per maand, dé twistappel van de voorbije dagen. CD&V wilde die bijsturen om tegemoet te komen aan de kritiek van het middenveld en andere instanties. Zeker voor de welzijnsse­ctor wilden ze de maatregel uitstellen.

Maatregel gaat in op 20 februari

Volgens de eerste berichten is beslist om de maatregel op 20 februari te laten ingaan. Dat moet de administra­tie de tijd geven om een app te ontwikkele­n die het onbelast bijverdien­en moet mogelijk maken. Enkel in de zorgsector komt er een uitzonderi­ng: voor zwaar zorgbehoev­enden moet nog bekeken worden hoe de maatregel er moet uitzien. CD&V-vicepremie­r Kris Peeters is tevreden over het akkoord. Open Vld reageert opgelucht. Zij vreesden dat uitstel tot afstel zou leiden. De liberalen kregen het geweldig op hun heupen van het “gepalaver” van Peeters. En ook voor N-VA kon het niet snel genoeg gaan. Het Zomerakkoo­rd voor Nieuwjaar door het parlement krijgen, zou sowieso een huzarenstu­kje zijn. De oppositie heeft in de commissies en in het parlement zelf mogelijkhe­den genoeg om de boel te vertragen, door bijkomende adviezen te vragen bij de Raad van State. En met de onderhande­lingen gingen twee kostbare dagen verloren. Dat hoeft niet te verwondere­n, zegt politicolo­og Carl Devos (UGent). “Dit was de laatste keer dat ze iets kunnen forceren, dus speelt CD&V het hard.”

Opgelucht ademhalen

Dat hun trofee, de effectenta­ks, juridisch nog niet waterdicht is, helpt ook niet. “De kans is heel reeel dat het Grondwette­lijk Hof die taks zoals hij er nu ligt, vernietigt voor het einde van de legislatuu­r”, zegt Devos. Of de topministe­rs ook aan de effectenta­ks hebben gesleuteld, was gisteren niet bekend. De premier kan opgelucht ademhalen. Hij mocht een hele dag achter de schermen masseren voor hij zijn topministe­rs weer bij elkaar riep. Zo kon hij uiteindeli­jk toch een eind maken aan drie dagen getouwtrek over een akkoord van vier maanden geleden. Of aan de “klucht” zoals een regeringsb­ron het overleg noemde. ARNOUT GYSSELS

 ?? FOTO BELGA ?? Het is premier Charles Michel gelukt om het Zomerakkoo­rd er voor Nieuwjaar door te krijgen.
FOTO BELGA Het is premier Charles Michel gelukt om het Zomerakkoo­rd er voor Nieuwjaar door te krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium