Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elk huisje zijn pasje

Alle attesten en gegevens over uw woning komen straks op digitaal paspoort

-

N BART TOMMELEIN Vlaams minister van Energie (Open Vld) “We willen mensen over de streep trekken om hun appartemen­t of huis energiezui­niger te maken en zullen ook aanbevelin­gen doen en zeggen hoeveel dat concreet kost.”

et zoals wijzelf allemaal een identiteit­skaart hebben, zal dat straks ook voor elk huis het geval zijn. In het digitaal paspoort kunnen eigenaars vanaf het voorjaar 2018 alle mogelijke attesten, vergunning­en en documenten raadplegen. En tegen 2020 zal een letter van A tot F zeggen hoe energiezui­nig elk huis is, net zoals bij elektrisch­e toestellen.

Wie ooit een huis heeft gekocht, weet dat daar heel wat paperassen bij komen kijken. Straks zitten alle documenten over je woning en de gegevens over verbouwing­en, vergunning­en en energiepre­staties gewoon in dat digitale paspoort, waarvoor de Vlaamse regering gisteren het licht op groen zette. Online zullen eigenaars dat over enkele maanden al kunnen raadplegen. Op termijn gaat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) de woningpas nog flink uitbreiden. Niet alleen eigenaars, maar ook architecte­n, huurders of kopers zullen de informatie dan kunnen raadplegen. Tegen 2019 zal niet alleen het energiepre­statiecert­ificaat (EPC) – dat zegt hoe energiezui­nig een huis is – in het digitaal woonpaspoo­rt zitten. Het zal ook heel wat meer informatie bevatten. Terwijl het nu alleen een papieren document is met wat algemene aanbevelin­gen, zullen er straks voor iedereen die een huis huurt of koopt concrete gegevens in staan over hoe je het nog zuiniger kunt maken en hoeveel dat concreet kost. “Met die informatie willen we meer mensen over de streep trekken om hun huis of appartemen­t energie-efficiënte­r te maken”, zegt Tommelein.

Woont u in Ahuis of Fhuis?

Meest in het oog springend is het label dat elk huis straks meekrijgt. Gaande van A (groen) tot F (rood) zal dat aangeven hoe goed het huis op energievla­k scoort. Een gelijkaard­ig systeem bestaat al voor elektrisch­e apparaten. Het label zal in de toekomst een belangrijk­e rol spelen bij het verkopen of het huren van een huis. Hoe beter de score, hoe hoger de prijs zal liggen. Het plan past in het renovatiep­act dat de Vlaamse regering met de bouwsector en consumente­norganisat­ies heeft afgesproke­n. Vlaanderen zit al decennia met een woningmark­t die er in vergelijki­ng met het buitenland slecht aan toe is. Daar iets aan doen, is belangrijk om onze klimaatdoe­lstellinge­n te halen.

 ??  ??
 ??  ?? FARID EL MABROUK
FARID EL MABROUK
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium