Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadslabo tovert plastic om in hippe voorwerpen

Rotterdams­e Better Future Factory vermindert stadsafval

- PATRICK VAN DE PERRE

Better Future Factory maakt uit een oud dashboard inkt voor 3Dprinters en tovert plastic om in hippe voorwerpen. Het bedrijf, dat sinds enkele jaren in de binnenstad van Rotterdam zit, wil met nieuwe technologi­e vooral stedelijke omgevingen beter maken. Het afval vermindere­n en de stad leuker maken, is het motto.

Het Perputual Plastic Project is een van de pronkstukk­en van het Rotterdams­e minibedrij­fje. Het bouwwerk is een netwerk van vier machines. In de eerste machine wordt plastic afval schoongema­akt, in de tweede machine wordt het versnipper­d en in de derde machine wordt het versnipper­de plastic omgesmolte­n tot een dunne plastic draad. Die gaat vervolgens in machine nummer vier en dat is een 3D-printer. “De printer kan zo ongeveer alles maken”, belooft Jonas Martens, een van de bezielers van Better Future Factory. Als we op tour zijn met onze machine zijn de meest gevraagde voorwerpen zonnebrill­en en ringen. Maar we kunnen vrijwel elk ander ge- bruiksvoor­werp fabriceren.”

Het bedrijfje is in de eerste plaats een ontwerpbur­eau dat groene, duurzame producten en proces- sen ontwerpt. “Maar dat is niet al- les”, zegt Martens. “We laten zien dat duurzaamhe­id hip, mooi, leuk en waardevol kan zijn. En we willen mensen motiveren om te betalen voor producten die bijdragen aan een betere toekomst. En het liefst van al nog zonder dat ze het zelf doorhebben.” Recent ging Better Future Factory in zee met Van Gansewinke­l, de grootste afvalverwe­rker van Nederland, en de Vereniging van Nederlands­e Gemeenten (VNG). Dat is de koepelorga­nisatie van alle gemeenten in Nederland. “Met hen gaan we op industriël­e schaal inkt voor 3D-printers maken uit plastic afval. Het motto is telkens hetzelfde: hoe kunnen we uit afval nieuwe en bruikbare voorwerpen maken?”, zegt Martens.

Invloed van de stad

Volgens de mensen achter het Nederlands­e Better Future Factory is het slim verwerken van afval de toekomst. “Eigenlijk is dat al volop bezig, maar we kunnen nog veel beter dan nu het geval is”, klinkt het. De stad, in dit geval Rotterdam, speelt daarin een belangrijk­e rol. “Stedelijke omgevingen zijn de plaatsen bij uitstek waar de ver- nieuwing wordt ingezet en waar op het eerste gezicht kansloze of moeilijke projecten tot stand ko- men. Sterker nog: ik denk niet dat we ons bedrijf hadden kunnen uitbouwen tot wat het nu is zon- der de invloeden en ervaringen van de stad.”

“Stedelijke omgevingen zijn de plaatsen bij uitstek waar de vernieuwin­g wordt ingezet.” Jonas Martens, Better Future Factory.

 ?? FOTO BETTER FUTURE FACTORY ?? Een reeks machines maken van plastic afval hippe gebruiksvo­orwerpen.
FOTO BETTER FUTURE FACTORY Een reeks machines maken van plastic afval hippe gebruiksvo­orwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium