Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sao Paulo heeft zijn eigen Trump

- (svw)

De rechtse burgemeest­er van Sao Paulo, João Doria, heeft er geen enkel probleem mee dat hij wordt omschreven als de Braziliaan­se Donald Trump. De kleurrijke burgemeest­er heeft ook echt heel wat raakvlakke­n met de Amerikaans­e president.

Doria is een succesvoll­e zakenman, maar ging tijdens zijn jeugd wel door een zware periode. Zijn ouders moesten met hun kinderen Brazilië ontvluchte­n voor de militaire dictatuur. Van de ene dag op de andere kwamen ze van de grote rijkdom in bittere armoede terecht. Doria hees zich op 13-jarige leeftijd in een maatpak en kon een job in de reclamewer­eld bemachtige­n. Het is in die sector dat de burgemeest­er zijn financieel kapitaal opbouwde. In korte tijd groeide hij uit tot een mediamagna­at die evenemente­n organiseer­t, televisiep­rogramma’s ontwikkelt en tijdschrif­ten uitbrengt. Het is dan dat het eerste raakvlak met Trump ontstaat. Doria werd de gastheer van de Braziliaan­se versie van het programma The Apprentice, net als Trump in de Verenigde Staten.

Vervallen voeding

De burgemeest­er is niet onomstrede­n. Hij lanceerde het idee om vervallen eten te verwerken tot voeding voor de arme bewoners en schoolkind­eren in de stad. Zijn tegenstand­ers omschreven het als “menselijk hondeneten”. Hoewel hij de kritiek afwimpelde als een aanval van de linkse oppositie, werd het plan toch opgeborgen. Doria gooide het over een andere boeg. Nu krijgen schoolkind­eren vers en organisch eten. Ouders kregen een applicatie waarmee ze het eten van hun kinderen in het oog kunnen houden. Wie kritiek heeft op de burgemeest­er kan zich verwachten aan aanvallen via allerlei sociale media. Daarmee vertoont hij een ander raakvlak met de vaak balorige president van de Verenigde Staten. Doria gebruikt zijn ervaringen als communicat­ieman geregeld en graag. Hij laat zich filmen in werkkledij van werkmannen om samen de straat te poetsen of zelfs te vernieuwen. Dat gebeurt steeds met een zeker showgehalt­e.

 ?? FOTO AP ?? Burgemeest­er João Doria.
FOTO AP Burgemeest­er João Doria.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium