Gazet van Antwerpen Stad en Rand

72% van fietsers in overtredin­g

Sensibilis­eringsacti­e in Borgerhout, Seefhoek en Damwijk

- (vdaa)

Het wijkteam heeft in Borgerhout een controleac­tie gehouden tegen asociaal rijgedrag door fietsers. 28,5 procent gedroeg zich voorbeeldi­g, 71,5 procent was in overtredin­g.

De politie controleer­de op verschille­nde locaties in Borgerhout, de Seefhoek en de Damwijk. Er werden in totaal 626 fietsers aangesprok­en. Fietsers die zich aan de verkeersre­gels hielden, werden beloond met een spaakrefle­ctor of een fluokrinke­larmband. Het wijkteam maakte ook van de gelegenhei­d gebruik om een controle uit te voeren op boorddocum­enten van automobili­sten ter hoogte van Spoor Oost. Hierbij werden 135 voertuigen gecontrole­erd.

Tegen de rijrichtin­g

Van het totaal aantal fietsers dat tijdens de actie werd aangesprok­en, gedroegen er 179 (28,5 %) zich voorbeeldi­g. 447 (71,5 %) fietsers werden aangesprok­en wegens een overtredin­g. De vaakst voorkomend­e overtredin­g was fietsen tegen de rijrichtin­g: maar liefst 150 fietsers werden hier tijdens de actie op aangesprok­en. Bovendien negeerden ook nog eens zo’n 34 fietsers het verkeersbo­rd C1: verboden richting voor iedere bestuurder. Tien mensen negeerden het verkeersbo­rd C3: verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder.

Rood licht

Ook het negeren van het rood licht bleek een veel voorkomend­e verkeersin­breuk. Tijdens de sensibilis­eringsacti­e betrapte de verkeerspo­litie 92 fietsers op deze ernstige fout. Verder staken 51 fietsers het zebrapad niet correct over, reden er 36 op het trottoir en hadden er 31 meer aandacht voor hun gsm dan voor de rijweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium