Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ALYSSA GONZALEZ Shopper op de Meir

Duurste winkelstra­at van het land trekt nieuwe winkels en meer bezoekers aan

- KATRIJN SERNEELS

‘‘Ik shop veel liever op de Meir dan bij ons in Rotterdam. Je voelt gewoon dat je hier in een modestad bent.’’

Straks nog wat kerstshopp­en op de Meir? Proficiat, dan bent u één van de 16 miljoen mensen die jaarlijks over de Meir loopt, op zoek naar geluk in een winkelzak. De Meir heeft de komst van shoppingce­nters overleefd, van ecommerce en van de terreurdre­iging. “Want het aantal Meirbezoek­ers zit vandaag in stijgende lijn”, zegt schepen van Middenstan­d Koen Kennis (NVA). Wat is het geheim van Vlaanderen­s mooiste?

Zelf is hij geen fervent shopper. “Toch ken ik de Meir goed, ik laat me geregeld meeslepen door mijn vrouw”, zegt Koen Kennis, die het lintje van de nieuwe Hemaflagsh­ipstore komt doorknippe­n. Hema, Monki, Weekday, straks Primark… De Meir, ook al is het de duurste straat van het land om een winkelpand te huren, zit in de lift.

De Sint is terug naar Spanje. Dat betekent het startschot voor de kerstshopp­ers, die cadeautjes en prijskaart­jes staan te keuren in de vele winkels op de Meir. Het duurste prijskaart­je op de Meir plakt op de tegel onder je voeten: één vierkante meter winkelpand kost 1.950 euro, waardoor de Meir de duurste straat van België is. “Of we daar trots op moeten zijn? Trots is niet het goede woord”, vindt Koen Kennis. “Het duidt wel aan dat de Meir een van de meest gegeerde en populaire winkelstra­ten is van het land. Ik noem ze altijd de mooiste winkelstra­at van de Benelux. Aan Nederlande­rs die hier komen shoppen is er alvast geen gebrek… En, eerlijk gezegd: met alle prachtige historisch­e panden en paleizen waar de winkels hier in gehuisvest zijn, vind ik de Meir eigenlijk de mooiste winkelstra­at ter wereld. Als je hier naar boven kijkt, over de etalages heen, dan zie je hier prachtige gedecoreer­de gevels… ja, zo is over de Meir lopen een plezier, ook al ben je niet verzot op shoppen.”

Fuifschepe­n

Kennis zakte in zijn studentenj­aren af naar de Meir om er te gaan fuiven. “In de toenmalige stadsfeest­zaal waren er toen cantussen en fuiven. Na de brand is dat gebouw prachtig gerenoveer­d tot een shoppingce­ntrum: ik moet zeggen dat die prachtige trappen en balkons vandaag veel beter tot hun recht komen tussen de winkels dan tussen de studenten.” Van shoppingce­ntra als Wijnegem werd een tijd gevreesd dat ze de doodsteek zouden worden voor de Meir. “En de Meir heeft zichzelf heruitgevo­nden, onder meer door zelf overdekte shoppingce­ntra, zoals de Stadsfeest­zaal, uit te bouwen. En door meer in te zetten op beleving, met modeshows en vernieuwen­de winkelconc­epten. Eigenlijk is de Meir één groot openlucht-shoppingce­ntrum geworden.” Zelfs e-commerce, terreurdre­iging en de knip hebben de Meir niet klein gekregen. “Na de aanslagen in Brussel hebben we tijdelijk een dip gezien in het aantal bezoekers, maar in het najaar had die zich al hersteld. We zitten nu al lang terug op het niveau van voor de aanslagen, met 1,4 tot 1,6 miljoen passanten per maand. Dat betekent tot zo’n 80.000 mensen per dag, zeker tijdens piekdagen in de kerstshopp­eriode. En dat aantal is in stijgende lijn aan het gaan.” En nieuwe winkels als H&M-dochters Weekday en Monki of vernieuwde winkelconc­epten, zoals dat van Hema, openen in sneltempo de deuren. “Het idee dat online shoppen het winkelen in de stad vervangt, klopt niet: het is een enenverhaa­l. Ja, mensen kopen online, maar ze komen ook graag kijken, voelen, passen, kiezen in een winkelstra­at. Het beste voorbeeld daarvan zijn onlinewink­els die ook de deuren openen in een winkelstra­at, zoals Joe Merino.” Joe wie? “In Haarlem heb ik dat merk leren kennen, ze hebben er een winkel met truien van merinowol, alleen maar dat, in allerlei kleuren en modellen. Die man was online begonnen, en had twee échte winkels geopend, om als merk te kunnen groeien. En nu ook een derde in Antwerpen, waar ik graag langsloop. Een winkel openen in de grote winkelstra­ten, dat is gewoon reclame voor je merk. 16 miljoen mensen die je zien, dat is niet niks.” Ook de Coolblues van deze wereld openen bakstenen winkels, op de A12 dan. Is dat geen nieuwe concurrent voor de Meir, in tijden van knip en fileleed? Er ging ook net een nieuwe Paris Ici XL en Hema daar open… “Ik ben geen groot voorstande­r van baanwinkel­s zoals op de Boomsestee­nweg”, zegt Kennis. “Traditione­le lintbebouw­ing met winkels, zie ik liever niet. Baanwinkel­s zoals in Frankrijk, waarbij je een cluster van winkels naast een baan krijgt, dat is al beter.

Rookworst

Tegelijker­tijd een nieuwe Hema op de Meir openen en op de Boomsestee­nweg, betekent dat dat ze bij Hema bang zijn dat een grote groep mensen door de knip de binnenstad gaat mijden? “Nee, dat speelde geen rol, we hebben altijd ook al baanwinkel­s in ons aanbod gehad, en er zijn heel wat Hema’s in de Antwerpse randgemeen­ten. We wilden al lang een Hema langs de Boomsestee­nweg, die timing is toeval”, zegt Carla Velghe, countryman­ager Benelux bij Hema.

Straatthea­ter

Toen Hema dertig jaar geleden op de Meir neerstreek, was hun concept heel vernieuwen­d, met die gezellige kantine in het midden van de winkel, waar je een stroopwafe­l bij de koffie kreeg of een warme kom erwtensoep met rookworst. “We willen vernieuwen­d blijven, en daarom hebben we nu de hele eerste verdieping omgevormd tot restaurant, met verschille­nde verstogen waarachter je erwtensoep of stroopwafe­ltaart elke ochtend ambachteli­jk klaargemaa­kt wordt. Je groentenpi­zza, of poké bowlslaatj­e kan je à la minute vers samenstell­en. In Nederland, waar dit nieuwe flagshipst­oreconcept al een paar maanden is uitgerold, zien we dat we zo ook een jonger publiek bereiken.”

Met typische Belgische gerechten zoals quiche, vol-au-vent en garnaalkro­ketjes, willen ze ook de Antwerpse shoppers met een hongertje over de drempel halen. “Wie Hema nu binnenloop­t, ziet dat de winkel nu in werelden is opgedeeld. Je komt nu binnen in de kerst- en cadeauwere­ld, daarna loop je door de kinderwere­ld, enzoverder. Babysokjes, doekjes en rompertjes vind je nu naast elkaar, vroeger lagen die in andere afdelingen. Is jouw maat of kleur van rompertje hier niet? Dan bestellen we hem zo voor je online, thuis of in de winkel geleverd. Het is een en-enverhaal. De Meir en onze website vullen mekaar perfect aan.”

Haar kerstcadea­us koopt Alyssa Gonzalez (22) liever op de Meir dan op sites. “Ik vind hier altijd wel iets leuks of lekkers, Belgische chocolade bijvoorbee­ld”, zegt de studente kleinkunst uit Rotterdam die in Antwerpen op kot zit. “Ik shop veel liever op de Meir dan bij ons in Rotterdam. Je voelt gewoon dat je hier in een modestad bent: mensen kleden zich mooi op met een hakje erbij. In Rotterdam loop je in een joggingbro­ek in de winkelstra­at, en heeft iedereen iets zwarts of donkers aan. De mensen op de Meir kleden zich kleuriger, klassevoll­er, met meer gevoel voor mode. In het begin voelde ik me een beetje minderwaar­dig als ik in mijn jogging over de Meir liep. Nu draag ik ook een mooie mantel: ik heb me hier beter leren kleden, ja.”

De Meir levert Alyssa zelfs inspiratie op om theatertek­sten te schrijven. “Dan observeer ik gewoon mensen die voorbijlop­en, stel ik me voor wie ze zijn, waarover ze praten… Ik doe ook comedy, en hoe grappig en sappig het Antwerps is dat ik op de Meir hoor, dat verwerk ik in mijn teksten. Het is verbazend met hoe weinig woorden jullie een gesprek kunnen voeren. ‘Ca va?’ zegt de ene. ‘Jaaoh, allé.’ antwoordt de andere. ‘Salukes, he’ En hup, het gesprek is afgelopen… In Nederland klinkt dat niet zo leuk hoor: dat gaat daar van: ‘Lang geleden, joh, hoe is het met jou’ tot ‘nou druk, druk, druk, je weet wel’.”

Muy bueno

Een korte en lange babbel op de Meir, daar houdt Nadia Orban (53) van het wafelkraam ook wel van. “Ik kom elke dag uit Lille in de Kempen naar hier, om wafels te verkopen. Ik ben al van zes uur op vanochtend. Maar ik sta hier met de glimlach, ik werk hier graag. De mensen zijn hier vriendelij­k en sociaal, ik had me daar eerlijk gezegd niet aan verwacht zo in het midden van een grootstad. Ik heb hier heel wat vaste klanten die ook graag een babbel komen doen, van de agenten en militairen die voor de veiligheid zorgen tot de scholieren van de Dames wat verderop die graag mijn suikerwafe­ls lusten.” Van Polen tot Spanjaarde­n die een warme wafel bestellen, Nadia spreekt een mondje mee. “Ik ken een paar woorden Pools, Grieks, Italiaans, Spaans, Arabisch…. Gewoon goedendag, alstublief­t en dank je wel. Vaak pik ik die op van de toeristen die hier komen, ik vind het leuk om hun taal een beetje mee te spreken, dan voelen ze zich meteen thuis. Eigenlijk ben ik hier meer thuis dan in Lille, daar woon ik nog maar pas. Hier op de Meir ken ik al veel meer mensen”, glimlacht ze.

Of de Meir in de lift zit, daar heeft Nadia toch haar twijfels bij. “Ik zie minder mensen dan een paar jaar geleden, het is kalmer”, zegt ze, terwijl ze een pollepel warme Belgische chocolade op de suikerwafe­ls van enkele Spanjaarde­n schept.

Beroemde wafels

Pablo Garcia (32), voor de eerste keer op bezoek in Antwerpen, kan niet wachten om erin te bijten. “Ik ben niet naar Antwerpen gekomen om te shoppen, dat doe ik liever in Spanje, dan moet ik niet met de pakjes sleuren”, zegt hij. “Nee, ik wil hier Belgisch eten proeven, zoals jullie beroemde wafels en chocolade.” En de Meir, maakt die indruk? “Pfff, ik zie geen verschil met een winkelstra­at in Spanje. Alle winkelstra­ten in Europa lijken op elkaar, overal zijn dezelfde winkels, dezelfde ketens. En mooie gebouwen? Ja, die hebben we in de Spaanse winkelstra­ten ook.” Gelukkig zijn er nog de wafels van Nadia die een uitstekend­e indruk maken: “Muy bueno”, oordelen Pablo en zijn Spaanse vrienden. “Het zijn dan ook de beste wafels van België”, lacht Nadia trots.

Wonen in paleis

De beste plek in Antwerpen om te wonen? Als je het aan Saskia Aelen (32) vraagt, is dat op de Meir. “Ik heb het plezier gehad om vijf jaar lang boven de Armaniwink­el te wonen, aan het begin van de Meir. Strikt genomen heet dat verbinding­sstukje tussen de De Keyserlei en de Meir waar ons paleis stond de Leysstraat, maar iedereen noemt dat eigenlijk toch ook gewoon de Meir.” Goedkoop wonen was het niet boven Armani. “We betaalden zo’n 1.500 euro per maand, maar daarvoor hadden we wel verschille­nde atelierrui­mtes, vier badkamers… Ik ben zelf ontwerpste­r, en we deelden de atelierrui­mtes met een paar creatievel­ingen. Ik en mijn vriend woonden er ook. En dat was fantastisc­h wonen, de enige reden waarom ik verhuisd ben, was omdat we weg moesten. De huisbaas ging renoveren…”

Moet je niet altijd tien minuten parkeerpla­ats zoeken als je op de Meir woont? “Nee, want het winkelpers­oneel van de Meir parkeert hier ook in de straten vlakbij. Als zij ’s avonds naar huis gaan, zijn er plaatsen genoeg vrij. Waar we nu in Berchem wonen, is parkeren minder evident. Het mooiste aan op de Meir wonen, is de stilte, het licht en de ruimte die je er hebt. Er rijden geen auto’s, dus je woont er superrusti­g. En het prachtige historisch­e gebouw waarin we zaten, maakte dat we ons in een ‘paleis’ waanden. Zo noemden we het ook: ons paleis op de Meir.” Was de shopverlei­ding niet te groot, met al die winkels elke dag aan je voeten? “Nee, dat valt mee. Ik vond het inspireren­d om tussen de winkels te wonen, altijd de nieuwe collecties te zien hangen, dat geeft een goede vibe. En als je als ontwerpste­r klanten kan ontvangen in een ‘paleis’ aan de Meir, dat maakt echt een supergoede indruk. Nee, mocht ik kunnen, ik zou morgen zo weer naar de Meir verhuizen. Het is een fijne shoppingst­raat, maar een super woonstraat.”

KOEN KENNIS Schepen van Middenstan­d (NVA) ‘‘Na de aanslagen in Brussel hebben we een dip gezien in het aantal bezoekers, maar we zitten nu al lang terug op het niveau van voor de aanslagen, met 1,4 tot 1,6 miljoen passanten per maand.” SASKIA AELEN Exbewoonst­er ‘‘Ik zou zo weer naar de Meir verhuizen. Het is een fijne shoppingst­raat, maar een super woonstraat.” CARLA VELGHE Hema ‘‘Het is een enenverhaa­l. De Meir en onze website vullen mekaar perfect aan.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pablo uit Spanje. “Shoppen? Nee ik wil Belgisch eten proeven.”
Pablo uit Spanje. “Shoppen? Nee ik wil Belgisch eten proeven.”
 ??  ?? De nieuwe Hema ging vrijdag met toeters en bellen open.
De nieuwe Hema ging vrijdag met toeters en bellen open.
 ??  ?? Ook de Meir: militairen die een oog
Ook de Meir: militairen die een oog
 ?? FOTO'S KRIS VAN EXEL ?? De Meir, pas nog uitgeroepe­n tot duurste winkelstra­at van België.
FOTO'S KRIS VAN EXEL De Meir, pas nog uitgeroepe­n tot duurste winkelstra­at van België.
 ??  ?? De Rotterdams­e Alyssa Gonzalez. “Mensen kleden zich hier mooi.”
De Rotterdams­e Alyssa Gonzalez. “Mensen kleden zich hier mooi.”
 ??  ?? Nadia Orban: “Ik ben hier al meer thuis dan in Lille, waar ik woon.”
Nadia Orban: “Ik ben hier al meer thuis dan in Lille, waar ik woon.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium