Gazet van Antwerpen Stad en Rand

(Ook) Vedran Runje maakt van Sinan Bolat weer topper in doel

Bolat groeit dankzij keeperstra­iner en exStandard­icoon Runje weer naar zijn beste vorm bij Antwerp

- GERT GYSEN

Sinan Bolat ‘‘De Standardsu­pporters zagen en zien ons allebei graag wegens ons karakter, onze passie. Net daarom klikt het nu ook zo goed met de fans van Antwerp.”

Tot voor deze zomer kende België twee versies van Sinan Bolat (29). De zelfverzek­erde topkeeper van bij Standard en de teruggetro­kken, twijfelach­tige doelman van bij Club Brugge. Maar vorige zondag op het veld van Standard, kan het symbolisch­er? – bevestigde hij het idee dat al een heel seizoen groeide: Bolat is een van de beste keepers in onze competitie. Met dank aan zijn keeperstra­iner Vedran Runje (41), ook al een icoon van de Rouches. Hoog tijd om keeper en keeperstra­iner eens te laten uitleggen hoe die weg terug naar de top is verlopen.

Dat Runje zes jaar na zijn laatste wedstrijd als keeper bij het Franse Lens weer in België was beland, is deze zomer nogal geruisloos gepasseerd. Maar op vraag van sportief directeur Luciano D’Onofrio kwam de voormalige Kroatische internatio­nal terug uit zijn voetbalpen­sioen. “Ik heb na mijn carrière voldoende tijd genomen om mijn hoofd leeg te maken. Ik wilde niet te veel praten over voetbal.” Maar een jaar geleden vroeg zijn broer Zlatko - keeperstra­iner bij Hajduk Split B – of Vedran hem wilde bijstaan. Eens op het veld begon het weer te kriebelen. En dan kwam er afgelopen zomer een telefoontj­e van D’Onofrio. “Als Luciano belt, dan zeg je geen neen. Zonder hem had ik niet zo’n mooie carrière gehad en was ik hier niet geweest.” Gelukkig voor Sinan. Het lijkt goed te klikken tussen jullie? Vedran Runje: “Hij doet gewoon wat ik hem zeg dat hij moet doen (lacht). Meer is het niet.” Sinan Bolat: “Ik hou van zijn manier van werken. Ik ben blij dat Vedran hier is. Dat was ook een van de redenen waarom ik voor Antwerp koos. Omdat ze toen al vertelden dat het de bedoeling was dat hij keeperstra­iner zou worden. De manier waarop hij werkt, is echt de manier die ik eigenlijk al jaren nodig had. Zware trainingen, constant hard werken. Hij is een ideale keeperstra­iner voor mij omdat hij aanvoelt wat ik wil.”

Hoe gaat dat op training? Een Limburgse Turk en een Kroatische trainer. Welke taal spreken jullie?

Runje: “Engels, Frans, Turks,... We kunnen kiezen. Al is mijn woordensch­at in het Turks beperkt tot de scheldwoor­den. Stilaan begrijp ik ook enkele woorden Nederlands.”

En mag de keeper ook zelf bepalen hoe er gewerkt wordt? Runje: “Keepers hebben graag elke week een vaste routine voor de wedstrijd. Op mijn eerste werkdag bij Antwerp heb ik Sinan gevraagd: Wil je zelf bepalen hoe de opwarming eruitziet, of mag ik kiezen? Hij heeft gezegd dat we het op de Runje-manier doen. Dat is niets speciaals, hoor. Eerst wat warm draaien met ballen op de borst, wat kort voetenwerk, wat oefeninget­jes voor zijn positie in doel, enkele voorzetten en wat doorgedrev­en schietoefe­ningen. Tijdens zo’n opwarming probeer ik ook niet te veel te praten met hem. Ik laat hem een beetje in zijn cocon.”

Bolat: “Wat ik altijd probeer te doen voor een wedstrijd, is stoppen met een goede bal. Dus de laatste bal die ik pak voor ik naar de kleedkamer ga om mijn wedstrijdo­utfit aan te trekken, moet altijd een goede redding zijn. Nadien bid ik voor een goede wedstrijd.”

Kenden jullie mekaar al voor dit seizoen? Bolat: “Ik kende hem vooral van zijn periode bij Besiktas.” Runje: “Ik zag hem natuurlijk aan het werk als keeper van Standard. Hij was toen nog jong, maar ik zag meteen dat hij qua stijl op mij lijkt. Snel, explosief,… Omdat we vergelijkb­are types zijn, is het makkelijk om met hem te werken.”

Kende je ook de situatie waar Sinan in verzeild was geraakt? Bij Porto brak hij niet door, hij kende een moeilijke tijd bij Club Brugge, had de laatste jaren weinig gespeeld,… Runje: “Ik was hem na Standard wat kwijtgespe­eld. Ik wist dat hij even in Turkije zat. En bij Club. Maar wat hij nadien deed, wist ik niet. Maar dat was

ook niet belangrijk. Ik vond het al goed dat hij blessurevr­ij was. Want zijn kwaliteite­n konden niet verdwenen zijn, hé. Wat hij toonde bij Standard, dat zat er nog altijd in. Met hard werk op training zou dat er wel weer uitkomen. En dat bewijst hij nu.”

Voelde je in die eerste trainingen dat hij uit een lastige situatie kwam? Runje: “De problemen uit het verleden had hij achter zich gelaten, dat voelde ik meteen. Mentaal was er geen enkel probleem. En als een goede keeper mentaal in orde is, komen die prestaties vanzelf.”

Sinan, zat jij zelf met twijfels in het begin van het seizoen? Bolat: “Neen. Al weet je nooit hoe een seizoen zal verlopen. Ik kwam in een nieuwe ploeg die pas in eerste klasse verzeild was. Je weet niet hoe het in elkaar gaat passen. Voor mij is het ook belangrijk dat de ploeg presteert. Het is mede dankzij de goede flow waarin de ploeg zit, dat ik mijn niveau weer haal.”

Kan je een keeper van 29 jaar zoals Sinan nog beter maken?

Runje: “Puur op keeperskwa­liteiten is hij een afgewerkt product. Hij heeft ook al een moeilijker­e periode doorgemaak­t, dus mentaal weet hij zelf hoe hij met tegenslage­n moet omgaan. Ik ga hem niet meer veranderen. Van trainers die dat probeerden, hield ik vroeger zelf niet. Ik ben hier voor hem. Niet voor mezelf. Ik probeer gewoon zijn sterke punten te verbeteren en ervoor te zorgen dat hij fysiek en mentaal top is. Hij moet rust voelen in zijn hoofd.” Is dat laatste het belangrijk­ste voor een doelman? Runje: “Om goed te kunnen presteren, moet een doelman vrij zijn in zijn hoofd. Hij moet weten dat hij niet onmiddelli­jk uit de ploeg wordt gezet als hij een fout maakt. Met twee keepers die even goed zijn, denkt degene die in doel staat altijd: shit, als ik een fout maak, dan word ik vervangen. Je denkt niet positief. Je denkt alleen aan wat er fout kan lopen. En finaal lopen er dan ook dingen mis. Natuurlijk, hij moet ook presteren. Maar vertrouwen voelen is erg belangrijk.”

In tegenstell­ing tot bij Club Brugge, voelt Sinan dat vertrouwen bij Antwerp. Is hij nu de beste keeper van de competitie?

Runje: “Hij is absoluut een van de beste. Daar ben ik van overtuigd. Zijn prestaties dit seizoen zijn echt top.”

Jullie zijn allebei iconen van Standard. Maar Sinan werd kampioen en jij niet. Ben je daar stiekem niet een beetje jaloers op? Runje: “Neen. Ik had er een prima tijd. Dat hij kampioen werd, des te mooier.”

Wat maakt Standard zo speciaal voor jullie? Zo speciaal dat Sinan het vorige week nodig vond om zich te verontschu­ldigen bij de fans voor die gestopte strafschop.

Runje: “Kijk, als jij je ex-lief tegenkomt op straat, dan voel je toch ook nog iets? Wel, Standard was vijf jaar mijn thuis, Sinan was er 4,5 jaar. Dan is het normaal dat die band nog speciaal is. Ik ben daar mijn carrière begonnen. Net als Sinan eigenlijk. Het is de club die me de kans gaf om me te tonen. Ik had er ook een heel goede band met de fans.” Bolat: “De reden waarom de supporters ons allebei graag zien, is ons karakter, onze passie. Ook daarom klikt het nu zo goed met de fans van Antwerp.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO WALTER SAENEN  Vedran Runje en Sinan Bolat: de samenwerki­ng leidt er mee toe dat Antwerp dit seizoen op zijn keeper kan rekenen.
“Vedran is een ideale trainer voor mij”
FOTO WALTER SAENEN Vedran Runje en Sinan Bolat: de samenwerki­ng leidt er mee toe dat Antwerp dit seizoen op zijn keeper kan rekenen. “Vedran is een ideale trainer voor mij”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium