Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén jaar werken voor één uur cross

Hij lijkt sprekend op Marijn Devalck. Willy Van Roy (63) is dan ook een beetje de Balthasar Boma van de Druivencro­ss. Voor de 25ste keer organiseer­t hij op zijn eigengerei­de manier de veldrit in Overijse. “Ik ben er het hele jaar mee bezig. Zondag zal ik

- WERNER BOURLEZ

1 Verander zo weinig mogelijk je parcours

“We proberen in grote lijnen altijd dezelfde omloop te behouden. We spreken goed af met de eigenaars van de weiden, één daarvan is trouwens in het bezit van zanger Daan. Ze stellen hun weide open de woensdag voor de wedstrijd en wij zorgen ervoor dat ze de woensdag erna weer beschikbaa­r is. Er zijn problemen geweest, hoor. Ooit wilde een eigenaar niet meewerken, waardoor de renners niet over de Tenotshell­ing moesten. Dat was in het voordeel van Nys, want toen kon hij winnen, daarvoor niet. De rest is eigendom van de gemeente. Je moet wel alert zijn, want ze wilden werken uitvoeren op een deel van het parcours. Ik ben met de schepen van Openbare Werken gaan praten en ze stellen die nu uit tot na de cross. We bouwen zelf het parcours. In Overijse is niks kunstmatig. De moeilijkhe­idsgraad is voldoende, je vindt hier alles wat een cyclocross nodig heeft: een goede mengelmoes van asfalt, kasseien, bosgrond en weidegrond. Met de nodige hellingen. Wij hoeven geen kunstmatig­e bruggen te bouwen, hoor.” 2 Laat de gemeente zorgen voor palen en hekken “Vroeger hadden we ijzeren piketten die met een voorhamer rechtstree­ks in de grond werden geklopt, maar dat was minder veilig. Nu hebben we zo’n duizend kunststofp­alen, vorig jaar aangekocht door de gemeente. De linten hebben we via via bemachtigd. Het zijn overschott­en van een zeilmaker en ze zijn veel steviger dan die plastieken linten met publicitei­t op. Ook de nadarhekke­n krijgen we van de gemeente. En als we er te weinig hebben, ga ik wat leuren bij de buren. Zo krijgen we hulp van onder meer Huldenberg, Hoeilaart en Tervuren.” 3 Zet Druivenkon­ingin achter de tapkraan “Voor de opbouw hebben we maar een tiental mensen nodig. We doen dat in fasen. Veertien dagen geleden konden we al op een weide en daar hebben we al de paaltjes geplaatst, net als in het stuk bos. Tijdens de cross hebben we zo’n 200 vrijwillig­ers nodig. Die vinden wij voorlopig makkelijk. Ik kan nogal makkelijk mensen overtuigen, hen over de streep trekken. We organisere­n in het begin van het jaar ook altijd een etentje voor iedereen. En na de cross mogen ze allemaal de viptent in. Als je toont dat je hen waardeert, komen ze ook volgende jaar terug. Hanna, een ex-Druivenkon­ingin, zal zelfs mee helpen tappen.

Ons bestuur bestaat uit elf personen. Met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. (lacht) We moeten verjongen, maar het is niet simpel. De meeste mensen moeten werken, hè. En steeds meer en steeds langer. Ik heb de gouden tijden van de rijkswacht meegemaakt, ik kon met pensioen op 56. Ik ben hier dagelijks bezig, maar niet iedereen heeft die tijd en die passie. Want voor geld moet je het niet doen. Die organisato­ren haken snel af.”

Willy Van Roy “Voor mij is het simpel: ik wijk niet af van de contracten. Sommige renners denken dat ze meer mogen vragen omdat wij niet in een regelmatig­heidscrite­rium zitten. Mis poes.”

4 Stuur vips naar buiten tijdens cross “Toen ik in 1993 begon, waren er enkele genodigden die in een klein zaaltje een belegd broodje kregen. Dat is intussen nogal geëvolueer­d. Alhoewel, sommige organisati­es grijpen daarnaar terug omdat ze het niet meer aankunnen. (grijnst) Toen het vipgebeure­n groter werd, gingen we naar de voetbalkan­tine. Toen ook die uit haar voegen barstte, trokken we naar de Markthalle­n. Daar zitten we na de cross met zo’n 1.200 man. Er is overdag ook een viplunch, met zo’n 400 genodigden. Maar tijdens de elitecross moeten die naar buiten. Want het draait nog altijd om de sport. We zouden eventueel nog een viptent kunnen zetten, maar waarom? Om nog meer mensen gratis naar de cross te laten komen? De gewone catering op het terrein wordt uitbesteed. Wij hebben een contract met de firma Beerens, zij betaalt ons en zorgt ervoor dat er genoeg is voor iedere toeschouwe­r.” 5 Zorg dat er ook kleine sponsors zijn “Je bereikt nog altijd het meest door zelf met mensen te gaan praten en sponsors te overtuigen. We hebben ook een sponsorwer­ver. Die werkt op commissie: hoe meer geld hij binnenbren­gt, hoe meer hij zelf krijgt. En het is belangrijk dat je enkele grote sponsors hebt. Ik ben ook op bijna alle crossen. Om bij te leren en met mijn ogen te stelen, maar ook om contacten te leggen. En ook kleine sponsors zijn nodig. We hebben een sponsorbro­chure gemaakt, 25.000 exemplaren worden hier in de streek uitgedeeld. En we hebben ruilsponso­rs. Vorige week ben ik nog in de bloemenwin­kel geweest voor de bloemenrui­kers. Die moeten we dan ook niet betalen, hè. Alle beetjes helpen. Zolang we onze broek niet scheuren, doen we voort. Je moet altijd zorgen dat er een reserve is, je weet nooit wat er gebeurt.” 6 Betaal de renners geen euro te veel “Voor mij is het simpel: ik wijk niet af van de contracten. De renners hebben hun prijs, die is voor de organisato­ren te raadplegen op een beveiligde website. Ze mogen zelf aanvinken of ze komen of niet. Ik bevestig en dan is het klaar. Al wordt er wel eens gemaild of zo, hoor. Sommige renners denken dat ze meer mogen vragen omdat wij onafhankel­ijk zijn en niet in een regelmatig­heidscrite­rium zitten. Mis poes. Niemand krijgt iets extra’s. Toon Aerts en Lars van der Haar komen niet. Ze moeten nóg meer rusten, zeker?

Sven Nys heeft in zijn laatste jaar geweigerd om hier te starten. Hij had het jaar daarvoor snel opgegeven, waardoor hij niet volledig uitbetaald werd. Sorry, maar regels zijn regels. De winnaar is eigenlijk verplicht om naar de vipruimte te gaan, maar ze willen dat niet. In principe kan ik dan wat geld terugeisen. Maar dat doe ik niet, het is een beetje geven en nemen. Vroeger gaf je enveloppen na de cross, dat was plezierig. Ik mis nu wel dat menselijk contact met de renners.” 7 Pieker niet over je datum “Wij sturen onze voorkeursd­atum op naar de Belgische Wielerbond, die stelt dan een kalender samen in overleg met de UCI. Want die heeft het laatste woord. We zijn nu tevreden met onze datum en willen die behouden. Maar er zijn kapers op de kust. We hebben ook al georganise­erd op 23 december. Een ideale datum voor het publiek, maar een drama voor de opkuis. Want wie wil dat doen in de kerstperio­de? Tja, nu zijn er ook examens. Daardoor blijven er jongeren weg en blijven ook de ouders weg. Want die moeten hun zoon of dochter helpen studeren. En vorige week was het sinterklaa­sweekend. Dan blijven ze thuis voor de sint. Er is altijd wel iets, hè. We passen ons aan, zo simpel is het.” 8 Stap niet in een regelmatig­heidscrite­rium “Neen, we zitten niet meer in een regelmatig­heidscrite­rium. We hebben daar onze redenen voor, maar dat hou ik binnenskam­ers. De Superprest­ige vraagt ieder jaar om terug te komen, maar ik denk er niet aan. Ze zouden die klassement­en beter allemaal afschaffen en één UCI- klassement opstellen. En op basis van dat klassement kunnen renners ook betaald worden. Ja, er zal dan misschien in het zwart worden gewerkt om renners toch aan de start te krijgen. Maar dat

wordt nu in andere crossen ook gedaan.”

9 Zorg dat Sporza je cross uitzendt

“Het is voor de sponsors heel belangrijk dat de cross live op televisie wordt uitgezonde­n. Het liefst op de nationale omroep, want op de betaalzend­ers kijken er veel minder mensen. We hebben het geluk dat Sporza een van onze sponsors is, het is verplicht om de cross uit te zenden. Maar het weet natuurlijk dat Overijse altijd spektakel biedt. Ja, er zijn andere zenders die aan onze mouw trekken. Maar ik denk er niet aan om te veranderen. Mijn leuze is: als je een goede partner hebt, moet je geen scheve schaats rijden. Want dan is het huwelijk vaak voorbij.”

10 Schakel de brandweer in voor de materiaalp­ost

Het Rode Kruis is altijd trouw aanwezig en we kunnen ook rekenen op de brandweer. Die zorgt met brandslang­en voor water aan de materiaalp­osten. Veel politie hebben we niet nodig. Ze moeten voor en na de cross het verkeer regelen op de drukke kruispunte­n, meer niet. Al zie ik wel veel agenten langs het parcours zondag. Ze komen ook graag kijken. (knipoog) Ach, zondagavon­d zal ik weer goed zuchten en blij zijn als alles goed verlopen is. En maandag denken we al opnieuw aan de editie van 2018.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Willy Van Roy: “Ik ben hier dagelijks bezig, maar niet iedereen heeft die tijd en die passie. Want voor geld moet je het niet doen.”
FOTO GUY PUTTEMANS Willy Van Roy: “Ik ben hier dagelijks bezig, maar niet iedereen heeft die tijd en die passie. Want voor geld moet je het niet doen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium