Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een sneller en beter gerecht

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be @LexMoolena­ar

Vraag: hoelang mag het in dit land duren om vreselijke misdaden op te lossen? Antwoord: minstens dertig jaar. Akkoord, niet alle gruwelijkh­eden zijn zo ingewikkel­d als die van de Bende van Nijvel. Maar toch: dit moet het gerecht beter en sneller kunnen.

De nabestaand­en van een van de Bende-slachtoffe­rs hebben een verzoeksch­rift ingediend om de Nederlands­e rechtspsyc­holoog Peter van Koppen het dossier te laten analyseren. Waarom? Omdat de slachtoffe­rs graag willen dat de daders worden gevonden. Kan een rechtspsyc­holoog daarvoor zorgen? Na een aarzeling antwoordde Peter van Koppen in Terzake: “Met zes medewerker­s en wat gratis studenten kunnen wij de scenario’s toetsen. En dan volgt misschien enige zekerheid. Bij de parachutem­oord hebben wij ook al geholpen.”

Dat aanbod stemt ons weinig hoopvol. Want de parachutem­oord, dat was andere koffie. En wat moeten we trouwens betalen voor enige zekerheid en enkele studenten? De psycholoog: “Laten we zeggen: 891.000 euro. Maar dat is een voorzichti­ge raming.” Dat is wel het minste wat je ervan kunt zeggen. Al dat geld kan beter naar pakweg de gezondheid­szorg, het onderwijs of de fietsveili­gheid gaan.

En dus denken wij: laat maar zitten. Hoe kan een handvol leken onder toezicht van een psycholoog nu even een zaak oplossen die talloze slachtoffe­rs, speurders en magistrate­n al dertig jaar naar de rand van de waanzin drijft en waarvan het dossier miljoenen pagina’s telt?

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil het voorstel van de slachtoffe­rs toch “met de nodige aandacht” bekijken. In de Wetstraat betekent dat vaak: laat maar zitten. Dat zegt de minister niet, want heel Vlaanderen blijft meeleven met de slachtoffe­rs van de Bende. Wij ook, maar waarom zegt Geens niet gewoon waar het op staat?

We wagen een gokje. Die beminnelij­ke, bekwame maar altijd te voorzichti­ge Geens wil geen ruzie met de hoogste magistrate­n van dit land, die achter de schermen misschien wel aan de touwtjes trekken.

De topmagistr­aten vinden dat een minister zich niet mag bemoeien met hun job. Strikt genomen hebben ze gelijk, want de scheiding der machten is – terecht – een van de pijlers van onze democratie.

Maar wat mag een minister van Justitie dan wel? Hij kan zo hard op tafel slaan dat iedereen het hoort. Dan ontstaat er tenminste een debat over iets dat essentieel is voor alle Belgen. En dan kan elke kiezer laten merken wat hij ervan vindt, wanneer hij straks zijn stem uitbrengt.

En dan? Misschien verandert er dan niets, maar misschien ook weer wel. Misschien hoeven we dan geen dertig jaar meer te wachten op ons recht en onze veiligheid. Hoop doet leven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium