Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“19 jaar cel voor doodsteken Sandy is veel te weinig”

Familie van slachtoffe­r uit Dessel hoopt op 27 jaar cel voor dader

- IVO MEULEMANS

ROSA VAN REUSEL Moeder van slachtoffe­r Sandy “Dat onze kleindocht­er van 4,5 jaar afgelopen weekend haar papa al in de gevangenis heeft bezocht, heeft ons geraakt.”

Heeft Roel Tielens (35) uit Dessel met voorbedach­ten rade twee messteken aan zijn partner Sandy Luyten (31) toegebrach­t terwijl hij hun peuter van 2,5 op de arm droeg? De nabestaand­en menen van wel en hopen voor het hof van beroep op een veroordeli­ng voor moord.

Twee diepe messteken, die zowel haar linkerlong doorboorde­n als haar hart raakten, kostten op zondag 6 december 2015 het leven aan Sandy Luyten uit Dessel. Alles begon met een ruzie met haar partner Roel Tielens over sinterklaa­scadeautje­s voor hun dochtertje, dat toen 2,5 jaar was. Tielens had het meisje in hun woning aan de Zandvliet op de arm toen hij haar moeder met een vleesmes stak. De vrouw kon nog langs het raam de straat op vluchten en tot in de tuin van de overburen kruipen, waar ze overleed. Als laatste woorden sprak ze moeizaam de naam van haar dochtertje uit.

Voor de nabestaand­en en het Openbaar Ministerie stond het als een paal boven water dat Tielens de aanval had gepland en haar ook effectief dood wilde: moord dus. Maar Tielens zelf houdt vol dat het om een ongeluk ging: “Ik heb het mes, waarmee ze me stond op te wachten, afgepakt. In de gang kwam het tot duw- en trekwerk over ons dochtertje. Plots riep Sandy Auw! Auw! Toen ze weg was, legde ik het mes op tafel. Ik had niet eens gezien dat er bloed aan hing.”

De aanklager had in Turnhout 27 jaar celstraf gevorderd. Maar de rechter zette op 19 april van dit jaar de betichting van moord om in doodslag. Tielens kreeg 19 jaar celstraf. De uitspraak was een mokerslag voor de familie van Sandy. “Negentien jaar is veel te weinig. Dit trekt op niks”, zei zus Nadia Luyten meteen na de veroordeli­ng.

Omdat het Openbaar Ministerie en de burgerlijk­e partijen zich niet konden vinden in het verdict, wordt de zaak vandaag behandeld door het hof van beroep in Antwerpen. “We kunnen alleen maar hopen op een zwaardere straf, minstens 27 jaar. Onze Sandy zijn we voor altijd kwijt, maar we vechten voor gerechtigh­eid”, zegt Rosa Van Reusel (69) uit Retie, de moeder van het slachtoffe­r. “We weten ook wel dat hij de opgelegde straf nooit helemaal moet uitzitten. Maar een deftige straf helpt ons het verdriet te verwerken. ”

Kusjes op foto van mama

Het dochtertje verblijft sinds de feiten bij een broer van Sandy. “Ons meisje zit nog in de kleuterkla­s. Op weg naar school passeren ze vaak het kerkhof. Dag lieve mama, zegt ze dan altijd”, vertelt de grootmoede­r. “Ze was erbij toen Tielens tilt sloeg. Ze heeft alles zien gebeuren. In het begin zei ze wel eens dat mama hard weende en dat papa stout was geweest. Op dit moment stelt ze het redelijk goed. Ze wordt prima opgevangen in het gezin van mijn zoon. Haar twee neefjes beschouwen haar als een échte zus. Maar wat de gevolgen op lange termijn zijn, weten we niet.”

De kleuter vraagt nog vaak achter haar mama. “We vragen ons nog elke dag af waarom Sandy moest sterven. Het was niet de eerste keer dat er een kink in de kabel zat. Tot augustus had Sandy acht maanden bij ons gewoond, samen met hun dochtertje”, vertelt Rosa. “De kamer waar ze toen verbleven, is nu onze logeerkame­r. Er staan vele foto’s van Sandy. Dat is mijn mama, zegt onze kleindocht­er dan. En vervolgens geeft ze kusjes op de foto. Het bedje waar ze toen in sliep, staat er nog steeds. Hoewel het intussen te klein is geworden, kruipt ze er nog vaak in.”

Bezoek in gevangenis

Tielens werkte als bouwvakker. “Als ze me verlaat, dan gaat haar bol eraf”, had hij voorafgaan­d aan de steekparti­j tegen een werkmakker gezegd. “Hij heeft de dood van Sandy nooit gewild”, zegt zijn advocate Patsy Janssen. “Als er geen mes bij Sandy in de zetel was geweest, dan waren de feiten nooit gebeurd. Hij wilde alleen zijn dochtertje meenemen naar zijn moeder. Maar hij zal zijn straf aanvaarden.”

In zijn hals heeft Tielens een grote tatoeage met daarin de initialen van zijn dochtertje. Afgelopen weekend heeft het meisje voor het eerst haar vader bezocht in de gevangenis. “Ze was vergezeld van de moeder van mijn cliënt. Alles is prima verlopen”, zegt meester Janssen. “Mijn cliënt keek al zolang uit naar haar komst.”

De ouders van Sandy zijn van slag. “Dat onze kleindocht­er haar papa heeft bezocht in de gevangenis, heeft ons geraakt. We weten dat hij dat heeft bedongen, maar we wilden dat zelf niet”, zegt Rosa. “Wat hij heeft gedaan, is onvergeefl­ijk. Volgens ons was het verstandig­er geweest om nog enkele jaartjes te wachten. Als onze kleindocht­er wat ouder is, had ze zelf kunnen beslissen of ze haar papa nog wilde zien.”

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN, RR ?? Roel Tielens, met in zijn hals een tatoeage met de initialen van zijn dochtertje, overlegt met zijn advocate Patsy Janssen.
FOTO'S BERT DE DEKEN, RR Roel Tielens, met in zijn hals een tatoeage met de initialen van zijn dochtertje, overlegt met zijn advocate Patsy Janssen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium